Sugestii de baza pentru o slabire si performanta fizica

 

Sugestii de baza pentru o slabire si performanta fizica

Chiar daca uneori citim sau auzim reclame care ne promit o slabire rapida fara prea mult efort, treaba asta este imposibil de dobandit, indiferent cati bani cheltuim pe diverse produse minune. Adevarul este ca nu exista niciun produs minune, iar slabitul nu este vreo magie, ci doar chimie, efort si perseverenta.
Stiu ca suna mai incurajator o reclama, insa prea multe iluzii creeaza deziluzii. Metoda conventionala de slabit poate ca nu suna magic, dar rezultatele sunt palpabile si demonstrate.
In fond, asa cum am mai spus, procesul de slabire nu este unul greu atat timp cat nu privim asta ca pe o pedeapsa si, bineinteles, nu ne comportam in consecinta.
Intr-un sens figurat, avem totusi trei pastile magice: ALIMENTATIA, SPORTUL si RABDAREA.

Iata sfaturile si sugestiile care stau la baza slabitului eficient:

1. Retrospectiva
Analizeaza-ti stilul de viata din ultimele luni sau chiar ani din momentul in care ai inceput sa acumulezi kilogramele in plus. In acest fel vei observa ce obiceiuri nesanatoase ai abordat in toata aceasta perioada si ce anume a favorizat cresterea in greutate. Fa o lista cu aceste obiceiuri si tine-o la indemana pentru momentele in care vei simti ca nu mai poti continua.

2. Acorda atentie deosebita micului-dejun
Multi dintre noi ne-am obisnuit sa nu mancam dimineata sau, cum imi place mie sa spun, luam un mic-dejun balcanic: cafea si tutun. Absolut gresit si nesanatos, acest obicei joaca un rol important si in fluctuatiile glicemice care ne tin pe loc in procesul de slabire. Micul dejun ideal pe perioada de slabire trebuie sa fie alcatuit din proteine, grasimi sanatoase si fibre. Asadar, cel mai usor de preparat, gustos si satios ramane micul-dejun cu oua, fie posate, fie omleta, legume si paine integrala, nu mai mult de o felie.

3. Consuma carbohidratii in functie de activitatea fizica
Daca esti o persoana sedentara al carei scop este sa atinga gradul de normoponderabilitate nu trebuie sa exagerezi cu carbohidratii. Acestia sunt combustibilul nostru si ne asigura energia necesara bunei functionari a organismului, asadar, corbohidratii consumati in prima parte a zilei sunt absolut necesari, insa in exces si fara sa depunem un efort extra pentru a-i arde, acestia se depoziteaza sub forma de grasime. Un terci de ovaz, un fruct, maxim 2 felii de paine la micul dejun sau la prima gustare sunt mai mult decat suficienti pentru persoanele sedentare.

4. Evita supraantrenamentele cardio
Demonstrat si aplicat, antrenamentele cu greutati si chiar cu greutatea propriului corp sunt cu mult mai eficiente decat alergatul la nesfarsit pe banda sau prin jurul blocului. Masa musculara imbunatateste rata metabolica, iar pentru mentinerea si dezvoltarea ei avem nevoie de exercitii cu greutati. La polul opus gasim exercitiile de tip aerob, responsabile cu scaderea masei musculare, iar asta atrage dupa sine o rata metabolica scazuta. Asadar, nu te flagela cu prea mult cardio, ci opteaza pentru antrentele HIIT de joasa intensitate si alterneaza cu antrenamente cu greutati.

5. Ajuta-ti organismul cu suplimente
Bineinteles ca nu vorbim despre acelea de la inceputul materialului care promit minuni, ci la cele naturale menite sa imbunatateasca functiile organismului. Magneziul, uleiul de peste si L-carnitina nu ar trebui sa lipseasca din rutina persoanelor care trec prin procesul de slabire.

6. Da volum meselor tale din legume si frunze de culoare verde
Daca pana acum stiam ca trebuie sa mancam paine ca sa ne tina de foame, ei bine senzatia de satietate o dau pe rand timul de digerare al alimentelor, dar si volumul meselor. Ca sa fim sigur ca nu crestem prea mult numarul de calorii dorind sa mancam suficient cat sa nu simtim inontinuu senzatia de foame, atunci cele mai bune variante sunt salatele si legumele verzi: salata verde, rucola, spanacul, broccoli, ardeiul gras si dovleceii sunt doar cateva dintre alimentele pe care le poti consuma si in cantitati mari fara sa existe riscul ca la sfarsitul zilei ve fi pe surplus caloric.

7. Odihna
Somul este un factor important in procesul de slabire, cat si in cel de mentinere. 7-8 ore de somn sunt absolut necesare pentru refacerea organismului, pregatind-ul astfel pentru o noua de zi activa in functie de rutina obisnuita. Odihna se refera de altfel si la refacerea de dupa efort, asadar nu va antrenati sapte zile din sapte, ci lasati 2 zile libere intre antrenamente pentru refacerea fibrelor musculare.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back