Proteina vegetala- cum o consumam in beneficiul nostru?

Proteina vegetala- cum o consumam in beneficiul nostru?

Fie ca vorbim despre convingeri religioase, morale sau chiar o conditie medicala, multe persoane aleg sa scoata din alimentatie, total sau partial, toate sursele de proteina animala.
Asa cum scriam intr-un material mai vechi, proteina sta la baza materiei vii, fiind cel mai important macronutrient, iar persoanele care au o alimentatie bazata exclusiv pe vegetale, eliminand chiar si lactatele si ouale, sunt foarte predispuse la anemii severe si alte probleme adiacente deficitului de proteina din alimentatie. Raportandu-ne strict la aspectul kilogramelor in plus, exista si o mare predispozitie catre ingrasare si asta se datoreaza faptului ca alimentatia vegana/ vegetariana este bazata pe carbohidrati. Incepand de la energie si pana la senzatia de satietate, un stil de viata bazat pe vegetale ar fi imposibil daca si ratia de carbohidrati ar fi redusa si asta pentru ca nimeni nu poate functiona mancand doar frunze sau legume sarace in acest macronutrient. Asadar, la baza acestui stil de viata stau cerealele, amidonoasele si pseudocerealele, foarte multe dintre ele bogate si in proteina de tip vegetal.

Iata cateva sugestii de proteine calitative din sursa vegetala, in functie de stilul alimentar abordat:

1. Stilul vegetarian:
– Oua
– Albus de ou
– Iaurt grecesc
– Branza de vaci
– Pudre proteice din zer
– Fructe de mare

2. Stilul 100% vegetal
– Naut
– Linte
– Ovaz
– Soia si produse din soia: tofu, pastai de soia
– Fasolea neagra, rosie, alba- continut mai scazut de proteina comparativ cu cea rosie sau neagra
– Mazare

3. Stilul pescaterian
– Fructele de mare, acestea putand fi consumate si de cei care abordeaza stilul vegetarian: scoici, rapane, midii, creveti, caracatita, langustine, homar
– Peste: pastrav, cod, somon, sardine, hering, macrou.

La o prima vedere stilul alimentar bazat pe vegetale pare destul de simplu de urmat si, mai ales, pare foarte sigur in ceea ce priveste mentinerea unei greutati corporale normoponderale, insa, daca am face un calcul simplu combinand cateva dintre alimentele de mai sus vom observa ca putem iesi pe surplus caloric pe nesimtite si asta pentru ca toate alimentele bogate in proteina vin la pachet cu multi carbohidrati, automat cu multe calorii.

Pentru rezultatele pe care nu le dorim avem nevoie de o disciplina cu mult mai riguroasa si cel mai important de facut pentru a adapta organismul la acest stil de viata sunt urmatorii pasi:
– Nu exagera cu grasimile, mai ales cu uleiurile adaugate la gatit
– Cantareste alimentele
– Tine un jurnal alimentar si noteaza absolut tot ceea ce consumi
– Consuma alimente bogate in fibre
– Da volum meselor cu salate facute din frunze: spanac, valeriana, rucola, kale, salata verde, varza.

 

SURSA FOTO: GOOGLE

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back