Atentie: zaharul ascuns din alimente!

De regula cand ne apucam de dieta sau vrem pur si simplu sa abordam un stil de viata sanatos, incepem sa eliminam din alimentele care reprezinta inamicii siluetei de vis si a sanatatii, iar cel mai cunoscut aliment la care se renunta este zaharul. Deja este stiut faptul ca zaharul, mai ales cel alb nu ne aduce niciun benefeciu. Ne ingrasa, ne subrezeste sanatatea si creaza si dependenta. Insa nu este suficient doar sa aruncam punga cu zahar din camara sau pungile cu dulciuri din dulapuri, ci trebuie sa ne punem serios pe citit etichetele tuturor alimentelor pe care le avem in casa sau pe care urmeaza sa le punem in cosul de cumparaturi si asta pentru ca, aparent sanatoase, unele alimente, des folosite in bucatarie, contin mult zahar. Zaharul ascuns.
 
Iata cateva dintre ele:
 
1.      Stafidele
Procesul de deshidratare confera fiecarui fruct mai multe zaharuri per volum. Evident ca zaharurile din stafide sunt unele naturale si consumate cu moderatie nu ne pun in pericol nici sanatatea, dar nici silueta, insa trebuie sa luam in considerare faptul ca anumite fructe devin fade prin procesul de deshidratare, asadar producatorii vor adauga zahar pentru a le face mai dulci. O portie de stafide de maxim 100 de grame poate contine mai mult zahar decat doza zilnica recomandata de OMS, respectiv 97,66 grame zaharuri.
 
2.      Salatele de la fast-food
Asa cum spuneam, zaharul creaza dependenta, asa ca majoritatea lanturilor de restaurante fast-food vor specula aceasta dependenta in favoarea castigului personal. Chiar daca este doar o salata, dressingurile pe care un astfel de preparat il contine pot ajunge pana la 26 de grame de zahar la suta de grame.
 
3.      Sosul pentru paste
Atunci cand nu avem timp prea mult la dispozitie, un pranz sau o cina gata in 10 minute reprezinta solutia salvatoare. Pastele sunt de regula cele care scot din impas pe oricine, mai ales ca fierb in maxim 10 minute, iar sosul este deja preparat, pus la borcan, dar de cele mai multe ori cumparat din supermarket. Desi pare inofensiv la prima vedere, un astfel de sos contine, pe langa conservanti, ulei, sare si potentiatori de gust, mult zahar. Lipsa timpului este doar scuza perfecta si asta o puteti proba si voi. Cat timp fierb pastele, aruncati intr-un blender cateva rosii, usturoi, sare, piper si condimente si sosul este gata. Sanatos, gustos si rapid.
4.      Supa de rosii
Este gustoasa, racoritoare, simplu de preparat si cu putine calorii. Asta daca este facuta acasa.  In caz contrar, o supa gata facuta si ambalata intr-o conserva,  vine cu un adaos destul de mare de zahar. Asadar, un pranz aparent sanatos se poate transforma intr-o bomba calorica.
 
5.      Iaurtul
Iaurturile contin lactoza, un zahar natural despre care am vorbit si intr-un articol mai vechi. Insa cand un iaurt are un continut scazut de grasime, producatorii adauga zahar pentru a potenta gustul. Asadar, mare atentie la lactatele cu 0% grasime, dar si la iaurturile cu fructe care vin cu o doza aproape dubla de zahar.
 
6.      Ketchup
Patru grame de zahar la o lingura de ketchup nu pare prea mult, asa-i? Dar este vorba de doar o singura lingura de ketchup si cu totii stim ca atunci cand il consumam nu ne limitam doar la o lingura.. Rosiile au un gust putin acid, asa ca produsele din rosii vor contine destul de mult zahar pentru a masca gustul acrisor si intepator al rosiilor.
 
7.      Painea
Foarte putine produse de panificatie sunt cu adevarat facute din ingrediente naturale, fara conservanti, stabilizatori de aroma si alte chimicale menite sa imbunatateasca gustul. Printre toate aceste adaosuri chimice, se regaseste si zaharul sub diverse forme si denumiri, fiind responsabil si pentru dependenta pe care o creaza fata de paine. Nu de putine ori mi-a fost sa aud ca „nu pot sa traiesc fara paine”.
 
8.      Conservele cu compoturi de fructe
Conservele de ananas, compoturile de visine, piersici sau cirese, ori un mix de fructe la conserva, aduc pana la 45 grame de zahar la o cana mare de fructe (cu tot cu siropul din conserva).
 
9.      Fresh-urile si smoothie-urile
Sucurile de fructe sunt laudate tot mai des pentru cat de bune si sanatoase sunt. Sunt bune si racoritoare, intr-adevar, insa, nu intotdeauna sunt si sanatoase. De exemplu, 250 grame de piure de fructe (smoothie) contin 40 grame zahar, iar 250 ml de suc proaspat stors, mai ales daca provine dintr-un mix de mai multe fructe, pot ajunge pana la 30 grame zahar. De exemplu, un shake din lapte, capsuni si fructul pasiunii contine 8 cuburi de zahar, in timp ce un milkshake de la fastfood poate ajunge si pana la 14 cuburi.
 
10.  Batoanele din cereale sau batoanele pentru slabit
Cu totii avem tendinta sa asociem batoanele de cereale sau batoanele pentru slabit cu o gustare sanatoasa salvatoare cand ne este foame, dar totusi vrem sa slabim sau sa ne mentinem silueta. Realitatea, insa, este alta. Un baton de cereale poate contine chiar si 15 grame de zahar (3 cuburi), in timp ce un baton pentru slabit care are in compozitie si ceva substante care ne sporesc energia si concentrarea, poate ajunge pana la 25 grame zahar.
 
 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back