Micul-dejun:  greseli frecvente

Micul-dejun este considerat a fi cea mai importanta masa a zilei si asta pentru ca fiind prima masa din zi, dupa cateva ore bune de repaos. Dimineata corpul nostru este secat de energie si nutrienti, iar micul dejun trebuie sa fie unul bogat. Insa, fix de la aceasta premisa, multe persoane tind sa aleaga cantitatea si nu calitatea mancarii, iar de aici apar problemele, fie de sanatate, fie asupra siluetei.

Desigur, exista si varianta cand nu avem timp sa stam dimineata la masa si sa mancam in tihna, iar atunci alegem un mic dejun servit in drum spre serviciu, cumparat de regula de la covrigarie, patiserie sau benzinarie. De aici pornesc cele mai grave greseli in alegerea micului dejun.

 In randurile de mai jos, o sa povestim despre cele mai des intalnite greseli in alegerea mic-dejunului.

 1.      Covrigii

Sunt ieftini, se gasesc usor si daca sunt si calzi, sunt deliciosi. Insa din punct de vedere nutritional sunt un dezastru. Covrigii sunt facuti din faina alba, apa, sare, zahar, drojdie uscata si grasime vegetala (ulei sau margarina). Nu aduc niciun aport de micronutrienti, respectiv vitamine, minerale, fibre si nu contin niciun fel de proteina, deci sunt un produs incomplet din punct de vedere nutritional. Pe langa toate astea, covrigii  aduc foarte multe calorii, goale de altfel, si aproape niciun nutrient notabil. Covrigii reprezinta carbohidratul cel mai nociv pentru silueta, dar si pentru sanatate. Este un carbohidrat simplu cu eliberare rapida care pune o presiune fantastica pe pancreas si „bubuie”secretia de insulina.  Desi pare o alegere potrivita pentru micul dejun, nu este pentru ca senzatia de satietate pe care acest aliment il ofere, este una de scurta durata, asadar dupa un astfel de mic dejun, pana in ora pranzului vom simti o senzatie acuta de foame. Un singur covrig are in jur de 300-350 de calorii si 50 de grame de carbohidrati, insa niciun beneficiu nutritional. Un alt minus pentru covrigi se refera la starea de sanatate care poate fi inrautatita de consumul frecvent de covrigi, mai ales daca sunt fierbiti. Provoaca indigestie, balonare si dureri de stomac, mai ales atunci cand exista o problema de sanatate cronica precum gastrita sau ulcerul. Asadar, daca suferiti de una dintre cele doua probleme si pana acum ati crezut ca acest aliment este un panaceu pentru stomac, v-ati inselat.  Covrigii mai vin cu un minus si pentru ca sunt fierti  in zahar si contin si o cantitate excesiva de sare, ambele fiind daunatoare sanatatii generale, dar si a menintinerii unei greutati corporale normale. Pe langa faptul ca predispun la instalarea supraponderabilitatii si a obezitatii, covrigii calzi favorizeaza si aparitia diabetului. Medicii ne avertizeaza ca faina alba, care sta la baza acestor produse, contine o cantitate mare de amidon care, in urma ingerarii, se descompune in glucoza.

 

2.      Produsele de patiserie

Merdenelele, pateurile, croissantele si toate celelalte foietaje sunt gustoase spre absolut delicioase in functie de umpluturile folosite si au un miros caruia cu greu ii poti rezista atunci cand treci pe langa o patiserie. Si cum patiseriile sunt la fiecare colt de strada, testul rezistentei este unul fantastic de greu. Pornind de la premisa mic dejunului bogat, multe persoane aleg varianta produselor de patiserie din varii motive, insa cele mai elocvente sunt: gustul si faptul ca se gasesc oriunde, deci timpul nu ridica o problema majora. Insa daca am uita pentru o clipa de gustul acestor alimente si am le-am privi strict din punct de vedere nutritional, cu siguranta nu ar mai face parte din optiunile noastre pentru alcatuirea meselor. Pe langa multele calorii goale pe care le contin, produsele de patiserie sunt pline de grasimi vegetale hidrogenate (margarina), zahar si sare, asta doar in compozitia aluatului. Cum majoritatea mai contin si adaosuri de creme, dulceturi sau umpluturi de branza si carne, toate aceste ingrediente nesanatoase se multiplica. Chiar daca au multe calorii si multi carbohidrati, cei din urma fiind simpli, nu confera energia de care avem nevoie la inceputul zilei.

Cele mai des consumate produse de patiserie si continutul lor:

-CROISSANT: faina, zahar, lapte praf, sare, drojdie,  margarina, ciocolata plus aditivi, emulgatori şi potentiatori de aroma sunt ingrediente cu continut caloric mare, pline de grăsimi şi glucide şi toate se găsesc în compoziţia unui singur croissant.

-MERDENELE/ STRUDELE/PATEURI: faina alba, grasimi, aditivi si margarina, ceea ce le transforma in adevarate bombe calorice, cu valoare nutritiva zero. Acestea sunt preparate, de cele mai multe ori, din aluaturi congelate, la care se adauga emulgatori si margarina, adica ingrediente periculoase pentru sanatate. Ficatul, pancreasul si stomacul sunt cele mai afectate de acestea.


3.      Gogosile

Bune, pufoase si aromate, dar prajite si cu un nivel ridicat de zahar  carbohidrati procesati. Combinatia dintre produsele secundare rezultate prin prajire si cantitatile mari de zahar si faina procesata, situeaza gogosile pe lista alimentelor periculoase pentru sanatate si silueta. O gogoasa mica are in jur de 200 de calorii si aproximativ 12 grame de grasimi saturate. La fel ca si produsele de patiserie, gogosile, de multe ori, contin toppinguri, creme, gemuri, branza sau carne tocata, ingrediente care la randul lor vin cu un plus de calorii, grasimi de tip trans, zahar, sare si alte substante menite sa potenteze gustul.

 

Sper ca in aceste cateva randuri sa va fi convins ca aceste alimente nu numai ca ne aduc multe kilograme in plus fara sa ne dam seama cand, dar ne influenteaza intr-un mod negativ si starea de sanatate. Evident ca o data la ceva timp, putem alege un singur produs dintre cele enumerate mai sus, asta in cazul in care ne este pofta si nu gasimt nicio alternativa care sa potoleasca aceasta senzatie. Insa este absolut gresit sa facem o obisnuinta din a consuma la micul dejun (sau oricare alta masa/gustare) acest timp de produse, mai ales ca de cele mai multe ori, nu ne putem opri doar la unul singur si, astfel, ajungem sa mancam cate 3 covrigi o data, cate 2-3 merdele sau 4-5 gogosele. Este mult mai recomandat sa ne trezim dimineata mai devreme si fie sa mancam ceva sanatos acasa, fie sa preparam ceva care poate fi consumat in drum spre serviciu.

 

Si nu uitati: micul dejun consistent nu se refera la cantitate, ci la consistenta nutritionala a mesei in sine. Micul dejun trebuie sa fie bogat in nutrienti de calitate, si nu bogat in volum.


Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back