Sfântul pachețel de școală


Inceputul scolii- Bucuria producatorilor de mezeluri

 In week-end am fost la cumparaturi intr-unul dintre cele mai mari lanturi de hypermarketuri din Romania. De regula, din hypermarketuri cumpar doar produse pentru curatenie, cateva cosmetice si alimente pe care nu le pot gasi in piata.

 Fiind in ajunul inceperii scolilor evident ca si aglomeratia era pe masura, asadar am asteptat randul meu la casa de marcat vreo 20 de minute, timp in care am putut observa cosurile de cumparaturi ale oamenilor. Va spun drept ca m-am ingrozit. In mare parte, pe langa mine, isi asteptau randul multi parinti care au facut provizii alimentare pentru pachetelul copiilor. Mormane de salam, parizer, sunca presata, branza topita, margarina si, cireasa de pe tort, mini prajiturele sau pachetele cu biscuiti pentru gustari si sticlute cu suc de toate culorile. Ceea ce este foarte grav este ca toate aceste alimente sunt destinate in mare parte, copiilor intre 6 si maxim 14 ani. Cei mari deja primesc bani de buzunar, considera demodat pachetul luat de acasa, iar alegerile lor alimentare sunt la fel de gresite ca si a adultilor mai sus mentionati.

 Mezelurile sunt niste rebuturi alimentare si nu sunt recomandate nici macar adultilor, deci cu atat mai putin copiilor. Poate suna dur aceasta exprimare, insa este adevarul in cea mai pura forma. Pentru producerea lor sunt folosite doar carcase de animale, piei, grasime, gheare, amidonuri, zahar, coloranti, sare in exces si aditivi alimentari. Din punct de vedere nutritional, valoarea lor este zero. Ei bine, aceste rebuturi sunt cumparate pe banda rulanta si transformate in mese importante ale copiilor– mic dejun si pranz- sub forma de sandwich-uri. Fiind varianta cea mai la indemana si extrem de convenabila din punct de vedere al timpului alocat prepararii, se opteaza pentru painea alba de tip toast, deja feliata. Din nou o alegere gresita. Tipul asta de paine, pe langa toti conservantii si aditivii, contine foarte mult zahar. Daca ati gustat vreodata, cu siguranta stiti despre ce vorbesc. Mie personal mi s-a parut mai mult un fel de cozonac. Exagerat de pufoasa si proaspata chiar si dupa cateva zile bune  tinuta in dulap in punga, o astfel de paine nu poate contine nimic bun si natural. Genul asta de masa este o bomba chimica si in timp, consumata frecvent, face ravagii in organism. De la probleme digestive pana la diabet, boli ale inimii, obezitate si cancere colo-rectale. Este deja demonstrat ca exista o legatura stransa intre consumul frecvent de mezeluri, margarina si branza topita si acest tip de cancer.

Cum transformam un sandwich intr-o masa sanatoasa, gustoasa si hranitoare?

Chiar daca suntem mereu pe fuga, in criza de timp, intotdeauna avem alternative sanatoase, atat pentru noi, cat si pentru copii, fie ei prescolari, scolari sau deja adolescenti.

Exista variante de sandwich-uri absolut delicioase si fara margarina, branza topita sau creme de branza, fara mezeluri si fara paine alba.

Iata cateva exemple si combinatii pentru pachetelul zilnic al copiilor, exemple la care a contribuit  #vrabiuta noastra Carmen Uzun, farmacista si MAMA care trebuie sa pregateasca zilnic pachetul pentru scoala al fetitei ei.

 Putem inlocui painea alba, cu cea integrala (se gaseste si deja feliata), ori cu lipii in combinatie cu:

• pasta de avocado;
• branzica de vaci;
• mozzarela;
• unt- ocazional; 
• ou fiert sau omleta;
• piept de pui;
• humus; 
• unt de arahide- ocazional;

• ton sau orice alta carne de peste;

• pate de ficat sau de peste facut acasa;

• salate de cruditati;

• pasta de masline.

 Gustarile dulci, precum mini prajituri, biscuti, ciocolatele pot fi inlocuite cu mixuri de fructe oleaginoase, cu fructe proaspete sau uscate (nu confiate- acestea au adaosuri mari de zahar), iar sucurile, indiferent ca sunt acidulate sau nu, pot fi inlocuite cu apa, care este esentiala, cu ceaiuri sau compoturi facute in casa.

 Probabil unele dintre voi veti spune ca nu ii pot restrictiona de la deserturi, pentru ca sunt copii si poftesc la dulciuri. Va dau dreptate. Si noi adultii poftim la dulciuri. Insa, atunci cand va permite timpul, preparati-le acasa dulciurile. Sunt foarte multe variante sanatoase si rapide pentru fursecuri, briose si tarte si astfel puteti controla ingredientele folosite.

Hraniti-va sanatos si invatati-va si copiii cu hrana sanatoasa. In felul asta vor ajunge adulti sanatosi, fara probleme de sanatate cronice, fara situatii in care vor fi nevoiti sa tina diete si fara dependente alimentare.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back