Vacanta- intre exces si relaxare


Pentru ca este perioada aceea din an, cand asteptam cu totii vacanta la mare, va voi povesti putin despre greselile pe care majoritatea le fac si care aduc cateva plusuri pe cantar dupa vacanta petrecuta la malul marii.
Ce am observat in aceasta saptamana petrecuta pe litoralul romanesc, este ca ai nostri conationali au inceput sa aiba probleme din ce in ce mai mari cu greutatea, astfel Romania ocupand un loc fruntas in randul tarilor europene in ceea ce priveste obezitatea. Incepand de la copii de 2-3 anisori pana la persoanele de varsta a treia.
Romanul este gurmand, iar comerciantii de la malul marii speculeaza foarte bine acest lucru. In ultimii ani, litoralul s-a umplut de gherete care comercializeaza tot felul de produse prajite- peste, fructe de mare, cartofi, gogosi, toate invelite in cruste crocante, aurii, pline de amidon alimentar si imbibate in ulei refolosit chiar si luni intregi. Pe langa astea, gasim placinte, pateuri, covrigi, sucuri si tot felul de dulciuri pline de coloranti, aditivi si zahar cat cuprinde. Este drept ca sunt destul de ieftine, potolesc foamea si satisfac poftele, pe care uitam sa le tinem in frau, insa sunt extrem de calorice si de o calitate indoielnica.
Am urmarit indeaproape meniul turistilor si mi-am raspuns singura la intrebarile “de ce suntem grasi si bolnavi?” Meniul din prima parte a zilei, luat de cele mai multe ori pe plaja, este alcatuit din gogosi cu topinguri de ciocolata, caramel sau sosuri de fructe ce se vor a fi gemuri, dar nu sunt altceva decat siropuri de zahar cu arome artificiale de fructe. Hamsii, porumb, covrigi si alte mici gustari care la prima vedere par nevinovate, aduc in jur de 3000 de calorii, asta doar in prima parte a zilei. Desi exista restaurante de tip autoservire, cu meniuri variate si accesibile oricarui buzunar, majoritatea continua sa aleaga sfanta combinatie de cartofi, friptura si paine, si evident un nou desert. Cina consta de cele mai multe ori in shaorma, pizza, kebap sau alte produse de tip fast-food si din nou un desert.
Cu o astfel de alimentatie, aproape ca triplam necesarul zilnic de calorii recomandat pentru o persoana adulta. In cazul copiilor, imi este si frica sa fac un calcul. Am observat cu tristete ca parintii isi trimit copiii cu buna stiinta pe drumul obezitatii. Copii de maxim 14 ani care sar cu usurinta de 70 de kiligrame, sunt viitorii cardiaci si diabetici, adultii care vor fi pasibili de cancere colorectale si probleme digestive grave.
Chiar daca bugetul este limitat, exista si variante sanatoase: un mic dejun format din fructe poate inlocui cu succes covrigul, gogoasa sau foietajul. Cartoful prajit si carnatii, pot fi inlocuiti cu legumele la gratar si o friptura sau un peste, ori o ciorba sau supa. Variante bune de mese principale exista, trebuie doar sa le observam.
Alimentatia proasta si in exces din timpul vacantei, aduce pe langa kilogramele in plus, dereglari de tranzit intestinal, crize biliare si indigestii. Tot cu stupoare am observat ca la farmacii este mereu o coada interminabila.
Sa nu uitam ca vacanta este despre relaxare, timp de calitate petrecut alaturi de persoanele dragi, piele bronzata si bai in marea pe care o asteptam calda si linistita in restul anului.
Vacanta nu este despre burti pline si excese de orice fel, este despre buna dispozitie, despre cumpatare si incarcarea bateriilor. Din vacanta trebuie sa ne intoarcem sanatosi si plini de energie, nu bolnavi si vlaguiti de putere.
Niste #vrabiute

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back