Micșorarea stomacului – de la mituri la realitate 

„Daca as avea bani si eu as fi slaba!’’ – Oare?

 Am auzit asta de multe ori. Si cred ca si voi. Ba mai mult, daca nu am spus-o, macar am gandit-o.

 Slabitul ar fi prea simplu daca s-ar rezuma doar la ambitie.  Fara pic de drama, fara pic de griji bruste asupra starii de sanatate, fara plans in fata oglinzii si fara replici de genul „aia sigur a reusit ca are arderile bune”, ori nu am bani sa tin dieta, sau nu am timp sa fac sport, slabitul ar fi o bagatela. Ar fi prea la indemana tuturor.

 De-a lungul timpului, veteranele grupului, dar si eu am explicat si am arugumentat, am adus exemple de meniuri pentru slabit, accesibile oricarui buzunar si am incercat sa demontam mitul ca mancarea sanatoasa este scumpa. Multe doamne si domnisoare au inteles ca se poate slabi sanatos si cu homari, fructe de mare, trufe albe si abonament la salile de fitness exclusiviste, insa de asemenea au inteles ca se poate slabi frumos, sanatos si cu legumele traditionale de pe tarabele agricultorilor, cu supele si ciorbele noastre de zarzavaturi, cu oua, carne de pui si cu orice alta carne de peste, dar si cu alergarea in parc, abdomenele facute acasa si urcatul scarilor. Mai ales cele de la metrou de care fuge toata lumea. Cine a inteles toate aceste lucruri, a cunoscut satisfactia reusitei, cine nu a inteles, inca mai cauta metode rapide si fara prea multe sacrificii: ori suplimente pentru slabit, ori diete care sa nu limiteze caloriile si mancarurile preferate, ori operatia de micsorare a stomacului. DA! Aceasta interventie chirurgicala este o dorinta din ce in ce mai acuta si arzatoare in randul multor doamne care privesc aceasta interventie ca pe rezolvarea tuturor problemelor, simplu, rapid si direct la tinta.

Nu este atat de simplu pe cat pare si, cu ajutorul lui Carmen Uzun, voi detalia despre implicatiile acestei operatii, in randurile de mai jos.

 1.      Micsorarea stomacului (gastric sleeve) nu se adreseaza persoanelor care au nevoie sa slabeasca 20-30 de kilograme. Aceasta operatie nu este un moft si nici o solutie de urgenta pentru o nunta, botez sau alta cumetrie, ci se adreseaza persoanelor cu un indice de masa corporala (IMC) 40kg/m2 sau mai mare sau cu IMC 35-40kg/m2 asociat cu comorbiditati (mai multe afectiuni prezente simultan la aceeasi persoana).Prin aceasta interventie, 75% din stomac este eliminat. Adica taiat.

 2.      Atunci cand o persoana ajunge in stadiul de obezitate morbida, grasimea ii pune viata in pericol si niciuna dintre variantele clasice si noninvazive de slabit nu mai functioneaza, un medic ia decizia de a interveni chirurgical. Insa acest procedeu are nevoie de o pregatire a pacientului, iar unul dintre pasii acestei pregatiri se refera la un regim alimentar HIPERPROTEIC si HIPOCALORIC, care poate varia ca timp intre 10 si 14 zile.  Asadar restrictia alimentara va fi necesara si inainte de operatie, iar regimul alimentar este unul drastic.

 3.      Recuperarea postoperatorie este una grea si dureroasa. Practic, gastric sleeve-ul presupune eliminarea a 75% din volumul stomacului, eliminare care se face prin taierea tesutului. Cine a trecut printr-o interventie chirurgicala, aparant minora precum operatia de apendicita sau de colecist, stie ca durerea este greu de suportat, calmantele nu au intotdeauna efectul scontat, si plus de asta, ele nu se administreaza ori de cate ori durerea este acuta, ci dozajul se face conform prospectului, pentru a preveni intoxicarea sau, mai grav, supradozajul.

4.      Dieta alimentara stricta va continua si dupa aceasta interventie. Timp de 7 zile se vor consuma exclusiv lichide, urmatoarele 7 zile alimente pasate, iar apoi, treptat, alimente solide. Portiile vor fi mici, adaptate pentru noua dimensiune a stomacului, iar alimentele vor fi alese cu grija, pentru a nu provoca gaze, acestea fiind periculoase la scurt timp dupa interventie.

 5.      Aceasta operatie nu promite o silueta de vis pentru totdeauna. Revenind la obiceiurile culinare vechi si gresite, volumul stomacului se va mari din nou si astfel, datorita cantitatilor mari de mancare, a alimentelor alese gresit si a combinatiile alimentare nefericite, kilogramele vor reveni, iar aceasta interventie chirurgicala nu poate fi repetata la nesfarsit.

 Daca pana acum ati crezut ca o astfel de interventie este simpla, sper ca citind aceste randuri, realizati ca doar persoanele aflate in situatii extreme apeleaza la ea si se expun unor riscuri majore, dintre care voi enumera doar:

– voma care persista toata viata

– caderea parului

– gaze

– probleme daca apare o sarcina, mai ales in primul an dupa operație

– intoleranta la anumite alimente

– dupa operatie, primul medicament este cel anticoagulant, adica injectiile subcutanate ( cu Enoxaparina) – acestea sunt sfinte, deoarece in lipsa lor ele se poate muri din cauza formarii cheagurilor de sange

– apoi apar durerile de stomac, si atunci medicamentele numite inhibitori de pompa de protoni vor fi cei mai buni prieteni ai pacientului ( Nexium, Controloc, Omepraxol)

– hidratatea este foarte importanta. Chiar in primele zile sunt necesare perfuziile apoi solutiile de rehidratare.

Toate cele enumerate mai sus se adreseaza persoanelor sanatoase, fara alte complicatii de natura medicala. Deci aceasta operatie, facand o comparatie, este mult mai drastica, mai grea si mai dura decat orice dieta de slabire din lume.

Doamnelor, atunci cand vedeti ca cineva a slabit mult datorita unei astfel de interventii, reamintiti-va ce am scris aici si nu va mai grabiti sa spuneti „Daca aveam bani, slabeam si eu asa”sau „Ce sacrifiii a facut ea? Si-a taiat stomacul, normal ca a slabit”. Chiar daca slabirea este una spectaculoasa, drumul pana acolo este greu, iar oamenii ajunsi in aceasta situatia au intr-adevari probleme reale de sanatate, de ordin fizic, dar si psihic (dependenta fata de mancare) si nu mofturi sau capricii. Si oamenii cu gastric sleeve sunt niste invingatori, iar lupta va fi pentru toata viata si in cazul lor.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back