Abordările gresite in alimentație ne tin blocat cântarul

Atunci cand vorbim de slabit sau mentinere, automat ne gandim la un plan alimentar special, la o viata activa din punct de vedere al exercitiilor fizice, dar de multe ori, privind aceste lucruri in perspectiva, se strecoara si o urma de frica, ori ideea ca un astfel de stil de viata va deveni o povara.

Pentru ca astazi vreau sa va povestesc despre abordari gresite, voi incepe fix cu aceasta temere.

1.       Perceptia gresita fata de stilul alimentar sanatos.

Frica de a transforma o dorinta intr-o povara, este printre primele cel mai des intalnite abordari gresite. Stim toate ca, in ziua aceea, a declicului, cand spunem ’’STOP! Vreau sa slabesc!” avem senzatia ca putem muta muntii din loc, ca nimic nu ne va sta in cale si ca totul va decurge lin si fara piedici, insa nu intotdeauna lucrurile merg asa cum ne imaginam. Drumul nu este unul usor, nu este lipsit de tentatii sau de momente in care vrem sa ne dam batute, insa, rabdarea joaca rolul principal. Privind schimbarea stilului de viata haotic intr-unul sanatos ca pe o povara, atrage dupa sine multe alte idei gresite care, puse in practica, ne ingreuneaza si mai mult drumul catre targetul propus. De multe ori, privind dieta ca pe o povara, deznodamantul este abandonul. Schimbarea stilului alimentar nu se poate face peste noaptea, in conditiile in care mancarea procesata si de calitate proasta, creeaza dependenta. Gustul alimentelor sanatoase nu va fi pe placul nimanui din start, insa GUSTURILE SE EDUCA. Alimentatia sanatoasa nu se intinde pe o perioada determinata, nu este o exceptie care se incheie o data cu atingerea kilogramelor dorite, ci dureaza toata viata. Si asta, pentru ca o alimentatie sanatoasa ne asigura un corp sanatos, nu doar o silueta armonioasa. Exceptiile sunt micile placeri vinovate, care facute cu moderatie, ne feresc de frustrarea alimentara, insa ele au o perioada delimitata.

 2.       Asteptari prea mari si dorinte care tind catre ireal.

Kilogramele in plus sunt, fara doar si poate, cosmarul tuturor femeilor, iar atunci cand constientizarea lor este completa, intervine dorinta absolut normala de a slabi. Insa cateodata aceasta dorinta tinde catre domeniul fantasticului. Stiu, ar fi ideal sa adormim grasute si sa ne trezim slabute, insa acest lucru este imposibil. 10-15-20 de kilograme, sau chiar mai mult, nu s-au depus peste noapte. S-au adunat cu timpul, in luni/ ani intregi de alimentatie gresita, de viata sedentara si capricii culinare satisfacute frecvent. Asadar, daca ingrasatul peste noapte este imposibil, , acelasi rationament logic se aplica si in cazul slabitului. Genul acesta de abordare aduce foarte multa frustrare si atrage dupa sine multe alte abordari gresite, care din nefericire pun in pericol integritatea fizica.

 3.       Confuzia intre deficitul caloric si infometare

Nu numai ce mancam conteaza, ci si cat mancam. Alimentele sanatoase ne pot ajuta sa slabim, insa ne si pot ingrasa daca nu ajustam cantitatile din punct de vedere caloric, dar si al combinatiilor. Deficitul caloric, in functie de varsta, sex, activitate fizica si istoric medical, este imperios necesar atunci cand vine vorba despre slabit.  Insa, deficitul caloric nu inseamna infometare. Chiar daca se vor reduce numarul de calorii, acestea  vor ramane totusi in standardele recomandate de medici pentru buna functionare a organismului. In cazul unei vieti sedentare, ce este peste 2000 de calorii aduce kilograme in plus, ce este sub 1200, devine periculos si inseamna INFOMETARE. 3 mese pe zi si, acolo unde este cazul, 2 gustari, alcatuite din alimente consistente, variate, calitative si nu cantitative, asigura o slabire sanatoasa. Este necesar sa se tina un jurnal al tipurilor si al cantitatilor alimentelor consumate, precum si conversia acestora in calorii si macronutrienti cu ajutorul unui calculator nutritional.Infometarea in schimb asigura o slabire rapida prin deshidratare si pierderea masei musculare, efecte care pun in pericol sanatatea.

 4.       Schimbarea dietelor saptamanal.

Nu numai ca dietele universale nu sunt cea mai fericita alegere, pentru simplu fapt ca ele se intind pe o perioada delimitata de timp si de regula apare efectul yo-yo, dar si din cauza lipsei de rabdare, multe persoane abandoneaza o dieta si se apuca de alta, ajungand in final sa nu termine nicuna.  Nu toti functionam la fel, asadar nici dietele universale, concepute pentru masem nu pot avea aceleasi rezultate pentru toti. Totusi, cand singura varianta de a da un restart organismului, de a crea o disciplina din punct de vedere psihologic, este o dieta universala, indicat este sa fie tinuta pana la capat si dupa finalizarea acesteia sa se tina o perioada de mentinere consumand in preponderent alimentele din dieta respectiva. In caz contrar, metabolismul va fi incetinit, vor aparea dereglari hormonale si, in final, procesul de slabire va fi din ce in ce mai greu.

 5.       Epuizarea fizica prin sport

Cu siguranta sportul este aliatul de nadejde in lupta cu kilogramele si alaturi de un plan alimentar corect, sculpteaza silueta oricarei persoane. Insa atunci cand venim de la o viata sedentara, cand singurul tip de miscare este urcatul si coboratul din masina, varianta de exercitii fizice se va alege in functie de conditia fizica, de numarul de kilograme si problemele de sanatate cronice. Din pacate, fara prea multe cunostinte in domeniu si fara posibilitatea de la apela la un instructor personal, multe persoane se accidenteaza din cauza antrenamentelor alese gresit. De la ligamente inflamate pana la cazuri mai grave, precum afectiuni ale coloanei vertebrale. Aceste greseli sunt facute tot din graba de a obtine rezultate rapid, din prea mult exces de zel si din lipsa de informatie. Atunci cand alegeti sa faceti programe de antrenamente, acasa, vizionanad video-uri, nu va fortati sa tineti ritmul cu protagonistii, caci conditia lor fizica si rezistenta la antrenamentele intense este mult mai mare decat a voastra. Opriti-va atunci cand simtiti dureri de spate, in piept sau junghiuri, ori contracturi musculare. Lucrati exercitiile in ritmul vostru, controlati mereu postura corecta a spatelui si cu timpul, va asigur, ca veti reusi sa tineti ritmul cu cei avansati.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back