Toamna, sezonul răcelii și gripei

Toamna, toamna harnica cu de toate darnica… dar noi ce ne facem cu raceala la mamici si pitici?

          Cu siguranta ca multe dintre noi, pe cat suntem de entuziasmate de venirea toamnei, pe atat suntem de ingrijorate de sanatatea micutilor nostri si de ce nu si de a noastra. Raceala, gripa sau virusuri, care vin la pachet cu nasul infundat sau alte probleme respiratorii, cu toate sunt o amenintare pentru sanatate si un motiv in plus de tulburarea a zenului.


          Sigur ca este inevitabil sa nu ne confruntam cu situatii de genul si oricat ne-am pazi noi, vom da peste un copilas bolnav la gradinita sau scoala, peste un domn care tuseste pe sub mustata chiar in fata ta sau peste cucoana prea mult rujata care tuseste fara sa puna mana la gura de frica sa nu i se strice conturul. Maini ne spalate, clante, bare de autobuz… uh scary movie.

Pai si noi ce facem in conditiile aste? Nu mai iesim din casa? Solutia nu este una chiar atat de complicata si are doi pasi:

*Preventia e mai usoara decat tratarea si de aceea e important sa ne intarim imunitatea printr-o alimentatie corespunzatoare. Printre fructele cu un continut deloc neglijabil de viatamina C se afla cu siguranta citricele (clementinele, portocalele, pomelo, grapefruit si lamaia), rodiile, guava, mango, ananasul, kiwi si prunele.

Legumele care au cea mai mare concentratie de vitamina C sunt ardeii verzi, cei iuti, patrunjelul, cimbrul, spanacul, varza, conopida, broccoli si sparanghelul.

          Printre cateva leacuri care dau rezultate reale in lupta cu raceala putem enumera:

– ceaiul de cimbru si cel de coji de ceapa,(care nu are cel mai minunat gust din lume, dar indulcit cu miere de albine este suportabil);

– ghimbirul ras cu lamaie si miere – este minunat mai ales pentru femeie care sunt insarcinate sau care alapteaza. In trei zile de consum din acest amestec putem uita de raceala si de neplacerea nasului infundat. La o bucatica de 5-7 cm de ghimbir punem o lamaie taiata si o lingura sau doua de miere;

– usturoiul – este bine cunoscut ca fiind un antibiotic natural si un antiviral, asa ca nu il exclude din alimentatia ta si nici a copiilor;

– aerosolii cu sare de mare sau ser fiziologic – o solutie care da rezultate sigure sunt aerosolii. Bebelusilor le putem pune mascuta in somn si putem lasa aparatul de aerosoli pornit pentru 10 minute. Cel mic va respira mai bine si va avea nasucul curat a doua zi. In cazul in care nu avem aparat de aerosoli putem pune apa plata la fiert intr-o cratita mare in care am adaugat din timp sare si cateva coji de scortisoara. In acest fel vom putifica aerul din casa si vom crea si un miros placut;

– amestecul de miere de albine, propolis si plante – mierea cu propolis si diferite plante medicinale este buna atata pentru cei mari cat si pentru copii cu varsta de peste 12 luni (total interzisa sub aceeasta varsta din cauza riscului de botulism). O lingurita mica dimineata pe stomacul gol nu numai ca ne va intari imunitatea dar ne va da si o doza de energie.

* Picioruse, burtici si urechiute

In sezonul racoros cel mai bine este sa ne imbracam corespunzator. Arabii spun ca frigul lunii octombrie loveste burtica celor mici si de aceea este important sa nu neglijam acest lucru. Camasa de corp bine bagata in pantaloni, caciulita trasa pe urechiuse si sosetelelede bumbac trase bine pe picior sunt lucruri pe care le face orice mamica pentru puiul ei, insa nu trebuie sa uitam sa facem asta si pentru noi. Sa scoatem si esarfele colorate din dulap si sa ne accesorizam tinutele si sa ne protejam gatul de vant si frig.

        Asadar, sa ne bucuram de anotimpul frunzelor ruginii care danseaza zglobiu pe ritmul vantului si de ultimile raze de soare, sa ne bucuram de diminetile si serile ploioase savurand un ceai cald si sa profitam din plin de roadele toamnei si de farmacia vie din natura. 


Articol semnat: Georgiana Joshua

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back