Sistemul imunitar- cum il imbunatatim cu produse din natura?Ghimbirul, cătina si propolisul

Sistemul imunitar este mecanismul care ne protejeaza impotriva infectiilor cu germeni patogeni din mediul inconjurator.

Pentru ca incepe sezonul rece, sistemul imunitar poate fi pus la incercare de virusii sezonului si adaptarea la noile temperaturi poate slabi capacitatea acestuia de a ne apara. Din fericire exista metode simple si naturale pentru a intari si a ajuta sistemul imunitar sa faca fata provocarilor din sezonul rece si nu numai. Un sistem imunitar fortificat imbunatateste calitatea vietii si lupta cu boli mult mai grave, printre ele numarandu-se diferite tipuri de cancer, leucemii sau infectii virale cronice (hepatita B, C si HIV).

 In functie de nevoi, de istoricul medical sau de bolile cronice existente, se tine cont in principal de tratamentul alopat prescris de medicul curant, insa in paralel se pot face cure anuale de intarire a sistemului imunitar, cu diverse produse naturale, consumate ca atare, dar evident si cu acordul medicului si asta pentru ca multe substante regasite in natura pot inhiba sau interactiona negativ cu tratamentele alopate.

Iata cateva dintre cele mai puternice intaritoare ale sistemului imunitar, usor de gasit si deloc costisitoare.

1.      Propolisul

Unul dintre cele mai puternice medicamente ale naturii, propolisul este un amestec de consitenta rasinoasa. Studiile moderne au demonstrat ca propolisul poate distruge nu mai putin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite si 30 de tipuri de virusuri. Este un excelent adjuvant in infrumusetare si problemele dermato-cosmetice, tratand cu succes acneea, micozele piciorului, parul si unghiile degradate. Tot ghimbirul are grija si de sanatatea cavitatii bucale, protejand dantura impotriva cariilor, vindeca aftele si ulceratiile bucale, trateaza gingivita si paradontoza, improspateaza respriratia, vindeca herpesul bucal si genital, ajuta in problemele inflamatorii ale amigdalelor. Fiind un antibiotic natural, propolisul lupta cu impotriva ingfectiei cu Helicobacter Pylori si trateaza multe alte probleme digestive, precum parazitii intestinali si toxiinfectiile alimentare. Studii de specialitate releva faptul ca, propolisul contine flavonoide si polifenoli cu o importanta actiune antioxidanta. Acesti compusi au capacitatea de a combate efectele radicalilor liberi, ce deterioreaza celulele din organism, favorizand aparitia bolilor degenerative si a cancerului. Desi medicina nu pretinde ca propolisul poate vindeca bolnavii de cancer, el joaca totusi un rol important in cresterea sanselor de supravietuire si in sporirea calitatii vietii, in special in cazul suferinzilor de cancer tiroidal, de prostata, stomacal sau intestinal, prin capacitatea de a intari sistemul imunitar si de a lupta cu factorii externi, precum bacteriile.

Propolisul este un miracol si pentru intarirea sistemului imunitar, datorita unor proteine din compozitia sa, dar si a compusilor care ii confera calitatile antivirale si antibacteriene.

 Alte utilizari ale propolisului:

– Este un antibiotic natural, cu un spectru foarte larg de actiune.
– Trateaza starile febrile si frisoanele.
– Vindeca infectiile respiratorii, de tipul bronsitelor, rinitelor, laringitelor, faringitelor si rinofaringitelor, dar si astmul bronsic.
– Protejeaza impotriva poluarii din atmosfera si combate efectele nocive ale fumului de tutun.
– Este util in tratarea tusei cronice si a infectiilor urechii.
– Poate fi utilizat la vindecarea hemoroizilor.
– Are efect anestezic si de calmare a durerilor.
– Este util in ameliorarea tuberculozei, atunci cand se administreaza in combinatie cu echinacea si rhodiola, dar si a afectiunilor hepatice.
– Se foloseste la vindecarea gastritelor si a ulcerelor gastrice sau duodenale.
– Este indicat in tratarea chisturilor ovariene.

2.      Cătina

Denumita si ginsengul romanesc, catina este o alta minune a naturii care vine in ajutorul nostru cu o multitudine de beneficii menite sa ne imbunatateasca confortul fizic. Are efect antioxidant, emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant, iar la inceputul sezonului rece, o cura formata din fructele acestei plante, poate tine, raxelile, gripele si virozele departe. Preparatele care au la baza catina, sunt recomandate in afectiuni hepatice, oculare, viroze respiratorii, pojar, probleme gastroduodenale, urticarii, eczeme, surmenaj, ulcer gastric, ateroscleroza si viroze respiratorii.

Catina contine un cocktail impresionant de vitamine si minerale: vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C, E, K și P, fier, calciu, fosfor, magneziu si potasiu.

Catina se poate consuma ca atare (fructele, mugurii), dar si sub forma de infuzie (muguri, frunze).

Ceaiul de catina are numeroase beneficii, printre care:

      Trateaza probleme ale sistemului imunitar – consumat in special iarna, ceaiul de catina tine departe racelile si virusurile de sezon;

      Reduce nivelul de colesterol din sange-datorita substantelor pe care le contine, ceaiul de catina ajuta la curatarea vaselor de sange;

      Amelioreaza durerile articulare – avand proprietati analgezice si antialgice, ceaiul de catina amelioreaza durerile provocate de inflamatiile articulare;

      Previne aparitia cancerului-  prin continutul ridicat de antioxidanti, catina protejeaza celulele de radicalii liberi, prevenind astfel apartitia cancerului;

      Previne imbatranirea – antioxidantii din catina intarzie imbatranirea pielii si te ajuta sa ai un ten luminos, un par mai puternic si unghii sanatoase.

 

3.      Ghimbirul

Considerat ca fiind un tratament minune in cazul multor afectiuni, ghimbirul a fost studiat in amanunt, iar de curand s-au descoperit proprietati anticancerigene ale acestui super aliment. Aceste studii referitoare la impactul pe care ghimbirul il are asupra anumitor tipuri de cancer este inca in derulare si se analizeaza, in special, eficienta lui in tratarea cancerului ovarian si de colon.

Este un excelent aliat pentru stimularea digestiei, prin enzimele pe care le contine si care contribuie la absorbtia eficienta a macronutrientilor.De asemenea calmeaza durerile abdominale, reduce gazele intestinale si calmeaza greturile matinale cu care se confrunta femeile insarcinate.

In ceea ce priveste sistemul imunitar, consumul regulat de ghimbir curata sistemul limfatic, protejandu-ne astfel de aparatitia diferitelor infectii, in special ale sistemului respirator.

Prin efectul sau termogenic, ghimbirul este si un excelent adjuvant in dietele de slabire.

Radacina de ghimbir contine: gingerol, zinghiberina, zinghiberol, felandren, borneol, cineol, fenoli, amidon, mucilagii, rasini, dar si potasiu, zinc, calciu, cupru si magneziu, vitaminele B6, C şi D.


Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back