Deshidratarea- cauze si efecte

Deshidratarea este o consecinta a pierderii fluidelor din organism si, de regula, apare in lipsa unei hidratari corespunzatoare. Atunci cand se instaleaza deshidratarea, functiile organismului nu mai pot fi indeplinite in mod corespunzator si astfel apar efecte neplacute.

Atunci cand nu este vorba despre o problema medicala care provoaca pierderea fluidelor din corp (varsaturi, diaree), aceasta apare ca urmare a faptului ca nu se consuma suficiente lichide, respectiv apa. Este bine de stiut ca, pe langa cele enumerate, mai exista si alte cauze care duc la deshidratare, precum:

          Transpiratia: fie ca apare din cauza caldurii, sau din cauza antrenamentelor fizice intense, prin transpiratie se pierd cantitati insemnate de fluide, iar neinlocuirea lor prin consumul de apa, duce la deshidratare. In functie de starea de deshidratare pot aparea stari de confuzie sau chiar lipotimice (lesinul).

          Urinarea frecventa, care poate fi semn al unei afectiuni urologice sau diabet, ori poate fi provocata prin folosirea medicamentelor sau a suplimentelor diuretice

          Arsurile: atunci cand exista astfel de traume la nivelul pielii, apa se va infiltra in tesutul bolnav pentru a ajuta la refacerea ranii, astfel pierzandu-se cantitati insemnate de fluide, in functie de gravitatea si marimea arsurii.

 Principalul semn al deshidratarii si cel mai comun, este SETEA, care poate fi resimtita moderat pana la acut, prin uscaciunea cavitatii bucale. In mod normal si natural nu ar trebui sa se ajunga la acest simptom daca recomandarile de a se consuma minim 2 l de lichide pe zi ar fi respectat. Desi multe persoane spun ca nu pot bea multa apa, aceasta nu trebuie bauta in cantitati mari o data. In permanenta trebuie sa existe un pahar sau o sticla cu apa la indemana, iar la fiecare cateva minute sa bem 2-3 guri de apa. In felul acesta evitam desihdratarea, dar si senzatia de FOAME. De multe ori, in urma deshidratarii, senzatia de sete poate fi perceputa diferit, respectiv ca foame. Majoritatea persoanelor care nu beau apa, au in general probleme cu greutatea si un aspect corporal pufos din cauza retentiei hidrice, aparuta si instalata ca o forma de aparare a organismului nostru, ca urmare a privarii de apa.  Asadar daca simtiti o senzatie de foame nejustificata, beti un pahar cu apa.

Alte simpotome usoare care anunta o deshidratare:

          Frisoane

          Urina inchisa la culoare

          Cresterea/scaderea apetitului

          Ameteli

          Temperatura ridicata a pielii

          Oboseala si slabiciune

Cei 2 litri de lichide, recomandate spre a fi consumate pe parcursul unei zile, nu sunt un mit. Lichidele, in special apa, hidrateaza intregul organism, de la piele pana la organele interne si asta asigura buna lor functionare. Dovada ca apa este vitala sta in faptul ca, pe baza studiilor, un om poate trai pana la 4-5 saptamani fara hrana solida, insa fara apa, 10 zile ii pot fi fatale.

 In cazul nostru, al celor care dorim sa slabim, sa ne mentinem sau sa scapam de celulita, apa joaca unul dintre rolulrile principale. Nu numai ca nu are calorii, dar apa ramane pana acum, cel mai bun diuretic recomandat in dietele de slabire. Prin acest efect diuretic se elimina reziduuri, dar si excesul de apa din tesuturi care dau acel aspect de pufos si coaja de portocala.

 Deshidratarea nu este un lucru banal, ci o prblema care, o data ce se agraveaza poate face ravagii in organism, printre cele mai grave consecinte fiind spasme musculare, puls scazut, convulsii, pierderea cunostintei si chiar, moarte.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back