Alimentația sănătoasă = alimentația #vrăbiuță 


Singurul trand benefic al zilelor noastre este MANCAREA SANATOASA.  Peste tot, emisiuni, reviste, bloguri se promoveaza mancarea sanatoasa, stilul de viata sanatos care include insclusiv activitatea fizica.

Auzim despre „mancarea sanatoasa” atunci cand vrem sa traim armonios, atunci cand vrem sa slabim ori sa tratam/amelioram simptomele anumitor probleme de sanatate, insa notiunea este mult mai complexa decat pare.

In cazul in care alegem sa traim sanatoas pentru a imbatrani frumos si fara retete compensate, nu este suficient sa ne limitam doar la mancarea bio, eco si din surse verificate, ci totodata sa avem o viata activa, sa facem sport, sa ne mentinem mintea sanatoasa prin practicarea hobby-urilor. Totodata trebuie sa limitam si cantitatile de alcool, dar asta nu inseamna ca un pahar de vin sec inseamna ceva rau. Fumatul este un obicei care imbatraneste prematur, dar si mai grav creste riscul de aparitie a unor maladii grave. Un alt factor care tinde sa neutralizeze toate eforturile si demersurile pe care le facem in scopul de a trai sanatos, este stresul. Cel care ne imbolnaveste si trupul, dar si mintea.

Asadar, in cazul acesta, cand tindem catre viata sanatoase, nu trebuie sa fim atenti doar ce mancam, ci trebuie sa ne acordam noua mai mult timp, sa ne oferim momente de relaxare, de rasfat si sa traim in armonie cu propriile noastre persoane.

 Atunci cand vorbim despre problemele de sanatate deja existente, alimentatia sanatoasa joaca un rol important si este totodata si recomandarea medicilor. Insa tratamentul prescris de acestia nu trebuie neglijat, ci asociat cu un stil alimentar sanatos si echilibrat. In ciuda valurilor din ultima vreme care aduc in prim plan vindecarea prin alimente, autosugestie si alte terapii alternative, medicina alopata este singura studiata, cercetata si cu dovezi plauzibile.  In mod evidenta ca tot ceea ce gasim in natura si consumam va aduce un plus, va imbunatati sistemul imunitar si posibil, va ameliora anumite simptome, insa nu vor trata afectiunea in sine.

 Dar totusi ce inseamna alimentatia sanatoasa si cum influenteaza silueta?

 Cu totii stim ca alimentatia sanatoasa exclude din start mancarea de tip fast food, prajelile, crantanelele si toate alimentele semipreparate. Este partial adevarat, pentru ca multe persoane inca nu se feresc de zaharul alb, iar acesta este unul dintre cele mai nocive alimente. Nu de putine ori am auzit „prajitura asta este facuta in casa, e sanatoasa”. Nu! Atata vreme cat contine zahar, margarina si coloranti alimentari (se folosesc foarte des in bucatarie la prepararea anumitor dulciuri), atunci acea prajitura nu mai este sanatoasa. La fel ca si carnea de pui, ouale si lactatele cumparate din marile hipermarketuri. Ele sunt departe de a fi sanatoase, insa exista variante bune si accesibile la micii producatori. Chiar si in hipermarketuri exista raioane speciale cu produse bio si ecologice, insa preturile pot fi destul de piperate.

Totusi, trebuie sa ne pastram doza de realism si sa realizam ca in vremurile in care traim, cand totul este tehnologizat, iar viteza pare sa reprezinte sensul vietii, nimic nu mai este pur si necontaminat. Aerul si implicit panza featica sunt poluate, insa si organismul nostru si-a creat mecanisme de aparare adaptate noilor conditii de viata.  Insa daca la toata aceasta contaminare, adagugam si legumele crescute fortat, stropite cu erbicide, pasarile crescute cu concentrate si antibiotice, lactatele facute din prafuri si arome, atunci nu facem decat sa ne semnam singuri condamnarea la moarte.

 Mancarea sanatoasa este recomandata si in cazul persoanelor care doresc sa slabeasca, insa asa cum spuneam, mancarea sanatoasa include alimente complexe, iar slabitul nu poate fi realizabil si fara alte demersuri. Numaratul caloriilor si cel al macronutrientilor, este unul dintre pasii esentiali atunci cand punem la bataie un plan de slabire. Mancarea sanatoasa ne poate ingrasa, la fel cum ne poate ajuta sa slabim si asta pentru ca putem consuma 3000 de calorii din alimente curate si naturale, sau putem consuma 1200 din aceeasi categorie de alimente, diferenta o face cantitatea.

Indiferent de principiile alimentare pe care se bazeaza o dieta, fie ca vorbim de dietele universale sau cele care respecta principiile stilului de viata sanatos, restrictionarea calorica este esentiala.

 Asadar, mancarea sanatoasa si implicit, stilul de viata sanatos este de fapt un cumul de alegeri potrivite. De la alimente naturale, cantitati moderate si activitatea fizica pana la relaxare, detensionare si cresterea stimei de sine, toate merg mana in mana pentru un corp sanatos, armonios si o minte pe masura. Nu degeaba latinii spuneau Mens sana in corpore sano (trd- Minte sanatoasa intr-un corp sanatos).

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back