Carnea de porc- de evitat sau de apreciat?

Cand vine vorba de dieta, toata lumea fuge de carnea de porc, gasind-o vinovata de declansarea unor boli si, bineinteles, de kilogramele in plus. Desi inainte de dieta, majoritatea o consuma cu placere in diverse forme, o data cu schimbarea stilului alimentar, carnea de porc devine dusmanul numarul 1.
 Surpriza cea mai mare este ca de fapt, contrar ideilor de pana acum, carnea de porc nu este responsabila cu kilogramele in plus, ci combinatiile in care este folosita carnea de porc ridica probleme siluetei.
Foarte des aud ca pareri conform carora carnea de porc ar trebui inlocuita cu cea de vita, insa surpiza cea mai mare este ca muschiul de porc este cu mult mai slab fata de orice alta bucata de carne de vita. Conditiile in care porcul creste si este hranit este de fapt cel mai important factor care poate face carnea lui sa fie buna si sanatoasa pentru consum ori nu, la fel ca si in cazul altor tipuri de carne (pasare, vita).
Nu numai ca este o carne gustoasa, insa vine si cu o multime de beneficii pentru organism:
– Este o importanta sursa de proteina si numai 100 de grame de carne de porc asigura aproape o jumatate din necesarul zilnic recomandat persoanelor adulte;
– Carnea de porc contine mai multe grasimi nesaturate decat saturate, iar Acidul Linoleic Conjugat (CLA) pe care il contine, este un bun aliat in lupta impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare.
– Este o sursa exceptionala de fier si este recomandat consumul acetui tip de carne in cazul anemiei feriprive datorata carentei de fier; 100 de grame de carne de porc contine 15% din necesarul zilnic de fier;
– Are efecte benefice asupra oaselor, pielii, sistemului nervos, ochilor;
– Contine antioxidanti ceea ce fac din carnea de porc un bun aliat al sistemului imunitar;
– Contine vitaminele A,C, B6 si B12;
– Este bogata in magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc;
 O alta controversa este faptul ca slanina de porc, mai exact cea de Mangalita mai este denumita si „porcul-somon’’ si asta datorita proprietatilor asemanatoare somonului. Evident, consumul de slanina va fi unul moderat si nu in asociere cu alte preparate grele.
Beneficiile slaninei de mangalita sunt numeroase si extrem de asemanatoare cu cele ale somonului sau ale uleiului de masline:
– Intareste sistemul imunitar;
– Datorita acidului arahidonic, consumul moderat, dar regulat de slanina, ajuta la scaderea colesterolului;
– Imbunatateste ritmul cardiac;
– Intareste muschiul inimii;
– Incetineste intoxicarea cu alcool prin crearea unui strat protector in jurul peretilor stomacului care incetinesc absorbtia rapida a alcoolului;
 Acestea fiind scrise, insa mai intai de a fi scrise, studiate, este cazul sa introduceti in alimentatie si carnea de porc. Evident ca moderat, ca orice alt aliment, pentru ca niciun exces nu este recomandat, fie ca vorbim despre carnuri grele sau despre fructe. Moderatiaa, combinarea corecta a alimentelor si modalitatea de preparare fac diferenta intodteauna: de la sanatate pana la abdomenul plat.
 Asadar, o friptura de porc facuta pe gratar sau la cuptor, alaturi de o portie de legume crude sau gatite alcatuiesc o masa corecta atunci cand vorbim despre slabit, dar si o masa sanatoasa in absolut toate privintele.
 
 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back