Cat de light sunt produsele light?

Asa-i ca atunci cand realizam ca am acumulat niste kilograme in plus si ne hotaram sa le venim de hac, parca ne-am dori sa putem inlocui toate mancarurile si deserturile noastre preferate cu ceva asemanator, dar „de regim”, „dietetic” ori „light”.  Ei bine, specialistii in marketing si apoi anumiti producatori in domeniul alimentatiei, au simtit profitul si astfel au aparut produsele minune care sunt gustoase, imita originalul, dar sunt „light’’. Si asa au ramas in mintea multor persoane dornice sa-si contureze silueta, desi efectele nu sunt cele scontate. Asta pentru ca majoritatea, nu citesc eticheta ingredientelor si a macronutrientilor, ci merg la sigur, pe mana produselor care promit rezultate frumoase, sub genericul „light”, „dietetic” si alte denumiri de genul.

 Care dintre aceste produse sunt departe de a fi folositoare intr-un regim de slabire?

 1.       Lactatele degresate

Cuvantul „degresare’’, in sine, ne trimite cu gandul la ceva ce nu poate fi infaptuit intr-un mod natural si chiar asa este. Degresarea presupune o inalta procesare pentru a elimina total sau partial grasimea din lactate, care altfel, in starea lor naturala, sunt foarte sanatoase si recomandate spre a fi consumate in dietele de slabire. Pe langa acest proces, pentru a ajunge la o consistenta pe care doar grasimea o poate da lactatelor, se adauga amidonuri, zaharuri si potentiatori de gust pentru a se apropia de original. Asadar, decat cantitati mari de lactate degresate, alegerea celor traditionale, cu grasime de peste 2% este o alegere mult mai potrivita. Sa nu uitam ca si grasimile (cele naturale) ajuta in procesul de slabire.

 2.       Siropul de agave

Pentru ca stim cu totii ca zaharul este nociv, responsabil pentru multe probleme de sanatate, dar mai ales pentru colaceii din jurul taliei, tot ce il poate inlocui este asociat automat cu notiunile de „sanatos’’ si „slabire’’. Din pacate nu este adevarat, in totalitate, caci majoritatea indulcitorilor sunt, fie la fel de nocivi precum zaharul, fie bogati in fructoza, care este acelasi lucru cu zaharul, iar metabolizarea ei se face la fel ca cea a zaharului- in ficat, iar in cantitati mari se depune sub forma de grasime. Este si cazul siropului de agave care, desi este natural, abunda in fructoza. Pe langa asta, dependenta de zahar va fi intretinuta de folosirea excesiva a indulcitorilor, caci gustul dulce va fi mereu prezent in creier.

 3.       Biscuitii dietetici

Dulci, gustosi, dar dietetici? Ar fi ideal, insa nu este chiar asa. Termenul dietetic, in aceste cazuri, se refera la faptul ca nu contin zahar, ci inlocuitori, in majoritatea cazurilor artificiali. Insa compozitia lor este tot faina, indiferent ca vorbim de cea neagra, alba sau din mixuri de cereale, caloriile si cantitatea de carbohidrati sunt aceleasi. Si pentru o credibilitate mult mai mare referitor la eficienta acestor produse, mai sunt adaugate si oleaginoase sau fructe uscate, care la randul lor vin cu un numar mare de calorii si zaharuri. Asadar, inainte de a opta pentru un pachet de biscuiti, aparent inofensiv, ar fi indicat sa citim cu atentie eticheta.

 4.       Sucurile de fructe

Cumparate sau proaspat stoarse in bucataria proprie, sucurile de fructe INGRASA si o fac destul de rau, in ciuda convingerilor de pana acum. Fructele nu au zahar, insa au fructoza, care este acelasi lucru, exact cum spuneam mai sus.  In plus de asta, pentru un pahar de suc sunt necesare cel putin 3-4 fructe intregi. Inchipuiti-va de cat este nevoie pentru un litru.  Rezultatul stoarcerii fructelor va fi doar apa si zaharul, caci fibrele sunt in pulpa si coaja acestora, asadar, consumati mai bine fructul ca atare.

 5.       Painea neagra

Cu siguranta mult mai sanatoasa decat painea alba, insa nu neaparat mai dietetica. Indicele glicemic al painii negre este 71, aproximativ acelasi ca al painii albe, insa datorita fibrelor in cantitati mai mari si a unor nutrienti care nu se gasesc in painea alba, painea neagra imbunatateste digestia si tranzitul intestinal. Ca efecte adverse ale consumului de paine enumar cateva dintre ele si anume: perturbarea metabolizarii grasimilor, eliminarea vitaminei D3 si efecte mult mai grave in cazuri de intoleranta la gluten .

In loc sa cautati alimente “light” mai bine straduiti-va sa invatati sa mancati ponderat, alimente sănătoase care sa va ofere tot ceea ce are corpul nevoie pentru a funcționa la cote maxime.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
1 share
Back