Caloriile- cand prea multe, cand prea putine.


Simtul esteticului, mai ales in randul doamnelor si domnisoarelor, exista de cand lumea. Rand pe rand, standardele frumusetii s-au schimbat si reinventat, de la forme pline pana la siluete androgine, insa mai mereu se ajunge in punctul universal: cel al frumusetii, al trupului armonios si a mintii sanatoase. Adica, a normalului. Cel putin asta ar trebui sa fie promovat si incurajat, pentru ca standardele extreme ale frumusetii nu se adreseaza maselor, ci anumitor categorii de oameni, si dupa cum bine stim, extremele sunt destul de periculoase.

 Greutatea este si va ramane un criteriu al frumusetii, iar problema care ridica dificultati este supraponderabilitatea. Cauzele ei sunt nenumarate, de la delasare pana la probleme de sanatate, insa mereu exista o rezolvare.

Inca sunt la moda dietele universale, cele care merg pe restrictii calorice drastice, disocieri nefondate si infometare ridicata la rang de elixir al tineretii vesnice.  Si inca se tine cont de aceste abordari, chiar daca exista o cale mult mai blanda si mai putin drastica.

In mode evident ca pentru a slabi este necesar un deficit caloric, insa acesta nu trebuie sa scada sub 1200 de calorii zilnic si asta pentru ca:

 1.       Organismul va intra intr-o stare de alerta dupa ce va pierde un numar de kilograme ca si consecinta a infometarii, iar apoi metabolismul isi va incetini toate functiile, tocmai pentru a-si conserva energia. Nu numai ca va aparea perioada de stagnare, dar reintoarcerea catre o alimentatie normala din punct de vedere al aportului energetic (caloriile) va aduce si cateva kilograme in plus.

2.       Ardem calorii in mod constant, chiar si atunci cand stam pur si simplu, cand clipim, chiar si cand dormim. Un aport insufiecient de calorii va face ca toate activitatile zilnice sa se desfasoare cu dificultate, se va instala oboseala, lipsa de concentrare si o stare generala de rau: ameteala, irascibilitate, stari de voma si migrene.

 3.       Senzatia de foame va fi mai acuta dupa o perioada de restrictionare si asa cum am spus si mai sus kilogramele se vor acumula cu repeziciune. Pe langa asta, va interveni si factorul psihologic care ne va indemna sa ne satisfacem poftele pe motiv ca meritam dupa o perioada de „dieta”. Toate aceste lucruri insumate inseamna efectul YO-YO care la randul lui, repetat la nesfarsit va face slabirea aproape imposibila.

 4.       Sistemul imunitar va avea de suferit deoarece organismul este privat de vitamine si minerale. Se va pierde masa musculara si asta deoarece, organismul, din instinctul de supravietuire, va consuma din propriile rezerve de proteine, respectiv muschii (inclusiv organele interne). Pot aparea tulburari de alimentatie pe fond psihic, cele mai cunoscute fiind bulimia si anorexia.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back