Dietele si capcanele lor



Kilogramele în plus sunt o povară grea, atât din punct de vedere medical, dar și estetic. 
Știm cu toate cât de de chinuitoare sunt durerile de spate, de picioare, oboseala excesivă și transpirația abundență mai ales pe timpul verii. La fel de bine știm și cât este de frustrant sa nu incapem in hainele preferate.

De-a lungul timpului, au fost si inca sunt in mare vogă diverse diete, concepute pentru mase, majoritatea bazandu-se pe disocierea alimentelor. Este recunoscut faptul ca dietele disociate au rezultate rapide si spectaculoase, insa ce se intampla dupa incetarea acestui model de alimentatie? Este evident ca nu ne vom putea hrani disociat o viata intreaga.

Încă din timpul dietelor de slabire trebuie sa pregatim terenul pentru mentinere, iar acest lucru il facem alegand spre consum alimente calitative si nutrutive. Alegem calitatea si nu cantitatea.

In cazul dietelor bazate exclusiv pe proteina animala va trebui sa alegem doar proteina de calitate: oua, carne de pasare, muschi de vita, de porc si peste, lactate naturale si cu un procent de grasime peste 2%. Uitam de cefe, cotlete, coaste si alte parti grase. Uitam de asemenea si de mezeluri, chiar daca ele sunt permise pe durata dietei. Inca din timpul dietei, trebuie sa educam gusturile in materie de hrana, asta pentru a urma mentinerea ca pe ceva natural.

Opusul dietelor hiperproteice sunt cele bazate pe consumul ridicat de glucide. Si in acest caz, alimentele se disociaza, pe zile, in care se vor consuma exclusiv amidonuri, carbohidrati, vitamine si proteine. Cu o simpla privire ne dam seama ca este vorba despre o dieta hiperglucidica. Si in acest caz trebuie sa acordam o atentie deosebita alimentelor pe care le alegem, pentru ca daca vom obisnui organismul cu alimente de o calitate inferioara, la finalul dietei kiligramele vor reveni rapid. Chiar daca este permis consumul de cartofi, orez, covrigi, paste si prajituri, le putem consuma mai rar, drept recompensa sau intr-o zi de rasfat. Pentru o zi de amidon, ideal ar fi sa se consume mai des pastai, iar cartofii si orezul mai rar. De asemenea varianta cea mai corecta si calitativa este orezul integral. La fel si pentru o zi de carbohidrati, cand avem liber la orice inseamna fainoase, inclusiv prajituri, vom alege produse din faina integrala preparate acasa, fara adaosuri de margarina. Prajiturile nu sunt obligatoriu de consumat, asadar cu cat mai rar cu atat mai bine. Daca vom obisnui organismul cu alimente calitative si bogate in nutrienti, perioada de mentinere va fi floare la ureche. Vom scapa si de dependenta de zahar, iar organismul va cere doar alimentele corecte, cele care l-au hranit corespunzator pe durata dietei respective.

Multe dintre noi nu putem tine diete universale cu reguli stricte, fie din cauza anumitor alimente, fie din cauza monotoniei rezultata din repetarea la nesfarsit a meniurilor. Atunci incercam sa ne facem un stil propriu si primul pas facut este sa taiem din calorii. De multe ori gresim, fie ca taiem prea drastic din ele, fie ca alegem alimente si combinatii gresite, chiar daca insumeaza limita caloriilor impuse. Nu doar caloriile in exces ne ingrasa, ci mai mult provenienta lor. Degeaba consumam maxim 1500 de calorii daca ele provin din chipsuri, foietaje, prajeli sau dulciuri.

Cel mai important impact al unei diete este disciplina pe care ne-o impune si nu kilogramele pe care le pierdem. In momentul in care dam startul luptei impotriva kilogramelor trebuie sa gandim in perspectiva. Nu ne stabilim un numar de kilograme pe care vrem sa il pierdem doar pentru ca avem o nunta, un concediu la mare sau ne dorim sa cucerim vreun tip pe care am pus ochii. Ne stabilim intreaga viata alimentara, slabim pentru a fi frumoase la fiecare nunta sau concediu, pentru a fi sanatoase si pentru a mentine rezultatele intreaga viata.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back