Despre sare- mituri, realitati si riscuri


Slabitul si mereu slabitul, cea mai comuna problema a doamnelor si domnisoarelor ridica mereu probleme. Si desi este paradoxal, dorinta de slabit in sine, poate duce catre exces. Exces de zel! Spun asta pentru ca, o data, procesata si asimilata, dorinta de a slabi tinde catre exagerare de foarte multe ori si, astfel, apar tot felul de reguli nefondate ori teorii abstracte in ceea ce priveste slabitul, dar si stilul de viata sanatos.
Astfel de teorii sunt multe, insa astazi o sa povestesc despre sare, cea care este consumata in mod excesiv, fie consumata in cantitati mult prea mici, ori deloc. Ambele abordari sunt gresite si rand pe rand, vom vedea ca orice exces, fizic sau psihic, poate fi daunator.
Cum ajuta sarea ca organsimul nostru sa functioneze normal:
·         Influenteaza contractia si relaxarea musculara;
·         Ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor din corp;
·         Ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase.
Conform recomandarilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), o persoana adulta ar trebui sa consume maxim 5 grame de sare pe zi, in timp ce sugarii maxim 1 gram.
Atunci cand aceste recomandari nu sunt respectate si se consuma mai multa sare, apar si anumite dezechilibre in organism, precum hipertensiunea arteriala, una dintre cele mai comune afectiuni datorate de ingerarea cantitatilor mari de sare, dar si probleme ale sistemului urinar.
Cantitatile ridicare de sare favorizeaza si retentia de apa, cea care creeaza aspectul vizual de pufos si inestetica celulita.
Care categorie de oameni poate dobandi probleme de sanatate din cauza excesului de sare:
·         Persoanele de peste 50 de ani;
·         Persoanele care sufera de diabet;
·         Persoanele care deja sufera de hipertensiune arteriala.
Desi sarea consumata in mod excesiv nu este chiar benefica organismului, nici excluderea ei din alimentatie nu este o alegere tocmai fericita si asta pentru ca ajuta la reglarea presiunii sanguine, iar in probleme precum balonarea, constipatia sau tulburari de apetit, sarea adaugata intr-un pahar cu apa poate ameliora simptomele. In cazul unui deficit de sare in organism se pot instala diareea, starile de greata, oboseala, tulburari de memorie, slabiciune fizica si dificultati de concentrare.
Alte beneficii de netrecut cu vederea ale sarii:
·         Ajuta la reglarea somnului;
·         Echilibreaza glicemia;
·         Stimuleaza libidoul;
·         Ajuta la preventia artritei gutoase;
·         Este un antihistaminic natural;
·         Calmeaza tusea seaca.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back