Dieta sau stil de viata?




“Nu pot tine o dieta pana la capat” 
“Sunt pofticioasa”
“Nu pot sa trec toata familia la dieta”

Sunt doar trei dintre cele mai des intalnite replici atunci cand am vrea sa slabim, dar daca s-ar putea, fara un minim de efort.
Este greu sa scapi de dependentele de orice fel, iar alimentatia gresita este una dintre ele si una dintre cele mai grele, deoarece actioneaza doar la nivel psihologic. Atunci cand dam startul unei diete, trebuie sa ne resetam perceptia asupra mancarii, trebuie sa stabilim exact care este motivul pentru care vrem sa slabim si in final, resetam frigiderul.

De ce nu putem duce la bun sfarsit o dieta? De ce nu ne putem mentine dupa ce slabim?

Pentru ca nu ne informam suficient. Majoritatea persoanelor cu probleme de greutate cauta solutii miraculoase. De la “ape minune” pana la “cum slabesc 5 kilograme in 3 zile”. De fiecare data vor gasi solutii, insa sub forma unor restrictii alimentare draconice, ori sub forma unui plan alimentar repetitiv, care intr-un timp relativ scurt creeaza frustrare, provoaca stari de disconfort fizic, apare epuizarea si intr-un final abandonarea luptei. 
Dietele universale, gasite pe internet, sunt in mare parte experimentale si sunt studiate doar pe perioada procesului de slabire efectiva. Ele nu functioneaza la fel pentru fiecare individ si sunt adresate doar persoanelor perfect sanatoase . Pe un organism cu probleme de sanatate cronice, pot fi devastatoare. Acesta este un alt motiv pentru care multe persoane renunta la al incetarii dietei. Varianta salvatoare este alegerea unui stil de viata sanatos pe care il vom respecta toata viata. Un regim care nu se intinde pe un numar de “n” zile si care, dupa ce este finalizat, promite mentinerea rezultatului indiferent de obiceiurile alimentare. Asa ceva nu exista si cu siguranta, voi doamnelor si domnisoarelor, v-ati confruntat cu acumularea kilogramelor in plus dupa o astfel de dieta. Stilul de viata sanatos presupune doar disciplina, o alimentatie curata si calitativa din punct de vedere nutritional si o viata activa.

Ce facem cu poftele?

Pai…le punem in cui. Poftele ne aduc kilogramele in plus. Ele apar doar in mintea noastra, iar faptul ca le ignoram nu ne va periclita niciodata integritatea fizica. Disconfortul resimtit va fi doar la nivel psihologic. O alimentatie corecta si calitativa va face usor-usor sa dispara aceste “pofte”. Multe veti spune ca “va scade glicemia”. Multe dintre noi am spus-o la un momentdat si chiar am “ridicat-o” cu un tort, o prajitura sau o pizza.  Daca cele 3 mese ptincipale sunt respectate, daca se consuma legume, fructe cu moderatie, proteine de calitate, glicemia nu cade. Starea de rau este doar sevrajul aparut dupa eliminarea zaharului si al carbohidratilor folositi gresit, in exces si de calitate proasta.

Ce mananca restul familiei cand eu sunt la dieta?

Mananca exact ce mancam si noi. O alimentatie corecta nu a omorat pe nimeni,  ba mai mult a imbunatatit starea fizica si mentala a tuturor. O alimentatie “normala” nu inseamna fripturi servite cu cartofi prajiti si paine, nu inseamna mancaruri gatite cu mult ulei, prajeli si rantasuri, nu inseamna sosuri ingrosate cu faina. Asadar toti membri familiei pot consuma langa friptura o salata, o portie de legume sotate sau pe gratar, pot inlocui deserturile cu fructe proaspete si sucurile din comert cu ceaiuri si apa. Aceasta este o alimentatie normala.

Slabitul nu trebuie sa se refere la o perioada scurta de timp cum ar fi concediile la mare, o nunta, un botez sau orice alta sindrofie de genul. Slabitul trebuie sa fie pe termen lung si mentinerea sa reprezinte noul stil de viata alimentar pe care il vom respecta toata viata. O persoana care a avut probleme de greutate va avea mereu predispozitie la ingrasat si revenirea la obiceiurile alimentare vechi o va aduce din nou in punctul de plecare: supraponderabilitate  sau chiar obezitatea.
Dati-va timp sa slabiti, oferiti organismului ragazul necesar de a se obisnui cu schimbarile alimentare si nu abandonati lupta. Nimeni nu s-a ingrasat peste noapte, asadar nici slabitul nu va fi posibil in acest mod.  

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back