Postul – curățăm păcatele, dar ce facem cu kilogramele?

 

 

Pentru  incepe postul, vad ca tot mai multe fete vor sa il tina, insa experientele trecute le face sa se ingrijoreze putin si asta din cauza ca mancarea de post, mai mereu, le-a adus si cateva kilograme in plus.

In mod normal, mancarea de post nu ar trebui sa ingrase pentru ca, prin definitie, postul inseamna purificare si moderatie, deci, consumate in cantitati decente, alimentele de post pot aduce chiar si un minus pe cantar. Kilogramele in plus apar, de regula, atunci cand creste considerabil consumul de paine, orez, paste, cereale si leguminoase. Tendinta de a manca mai multi carbohidrati simpli si complecsi este datorata lipsei de energie, dar si a faptului ca, din cauza faptului ca digestia fructelor si a legumelor este rapida, iar senzatia de foame se instaleaza mult mai repede.

 

Ce trebuie sa consumam in post pentru a ne hrani corespunzator, dar si fara sa ne ingrasam?

1.Proteine vegetale- chiar daca in mare parte nu contin aminoacizii esentiali pe care la produsele de origine animala, acest tip de proteina asigura totusi un aport considerabil al acestui macronutrient. Pe langa asta, confera si o stare de statietate pe termen lung, asadar senzatia de foame poate fi controlata mult mai usor. Cele mai bune si mai recomandate alimente sunt: ciupercile, spanacul, broccoli, varza, conopida, sparanghelul, dar si fasolea rosie, soia, lintea si nautul. Totusi, celor din urma trebuie sa le acordam o atentie deosebita, caci desi contin proteine, aceste alimente vin si cu un numar mult mai mare de carbohidrati. Consumate periodic si in cantitati limitate, cu siguranta nu vor atenta la supletea siluetei.

2.Grasimi- evident nu orice fel de grasimi, ci doar cele sanatoase. Grasimile sunt extrem de importante in alimentatia tuturor, dar mai ales pe timpul postului, atunci cand unica sursa de energie sunt carbohidratii. Asa cum am stabilit, carbohidratii, consumati in exces, ingrasa. Si ingrasa rau. In ciuda ideilor de pana acum, grasimile nu ingrasa, ba mai mult, consumate corespunzator si din surse sanatoase, acestea aduc minusuri considerabile la cantar. Pe langa asta, inlocuiesc cu succes carbohidratii pentru ca, la randul lor, furnizeaza energie. Asadar adaugati cu incredere in meniurile de post, uleiul de cocos, avocado, masline, nuci, migdale, alune de padure si seminte de tot felul. Adaugate in salate sau mancare ca atare, asigura energie pe termen lung, dar si senzatie de satietate. Si mai sunt si gustoase!

3.Pestele si fructele de mare- evident cand exista zilele de dezlegare pentru astfel de alimente. Atat pestele cat si fructele de mare contin proteine de calitate superioara, iar organismul va profita de ele din plin, fiind lipsit in majoritatea timpului de acest macronutrient. Totusi, desi este extrem de gustos prajit, este de evitat prepararea lui in acest fel, pentru ca prin prajire, nu numai ca isi pierde din calitati, dar chiar devine nociv, atat pentru sanatatea tubului digestiv, dar si pentru silueta.


Ce trebuie evitat pe perioada postului?

Cele mai nocive alimente sunt in principal cele pe a caror eticheta scrie „de post’’. Sunt alimente doldora de margarina si alte grasimi vegetale extrem de procesate, contin multe amidonuri, zahararuri si potentiatori de gust, iar asta le face periculoase pentru sanatatea noastra, dar aduc si multe kilograme in plus. Printre cele mai populare astfel de produse se numara: pateurile vegetale, produsele de patiserie „de post” si mezelurile pe baza de soia.

Sa nu uitam ca postul este despre spiritualitate, despre curatire trupeasca si mentala, nu despre pofte pacalite, despre burti pline, ori frustrarea ca nu putem consuma anumite alimente. Postul este sacrificiu, infranarea poftelor de tot felul si ganduri curate!

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
3 shares
Back