Fructul Kaki sau nectarul zeilor
Diosoyros kaki este un arbore fructifer originar din China, dar care este cultivat aproape in intreaga Asie.
Fructul divin sau nectarul zeilor seamănă la prima vedere leit cu o rosie si chiar te-ai putea lua la contrazis cu cineva dacă ar spune ca sunt altceva decât rosii.
Foarte dulce si aromat, fructul kaki este de doua feluri:
🍅primul cu o textura vâscoasă si moale la atingere când este copt, topindu-se practic in gura,
🍅al doilea cu o nuanță portocalie aprinsa, tare si maroniu in mijloc si gust de ciocolata.
Fructul delicios are 70 kcal la 100 de gr si este foarte bogat in antioxidanți, de aceea se spune ca previne cancerul.
Carbohidrati- 18.59 gr
Fibre – 3.6 gr
Grăsimi – 0.19gr
Proteine – 0.58 gr
Zahar – 12.53 gr
Vitamine Minerale
Vitamina A 10% dzr Calciu
Beta caroten Fier
Vitaminele B1, Magneziu
B2, B3, B6, B9, Manganez
Vitamina C 9% dzr Fosfor
Vitamina E Potasiu
Vitamina K Zinc
Sodiu
Fructul este de preferat sa se consume cu tot cu coaja, este recunoscut pentru proprietățile de coagularea sângelui, îmbunătățește vederea si stimulează imunitatea.
De asemene contribuie la combaterea depresiei si reface depozitele de energie, dar si combate oboseala.
Dacă îl găsiți, nu îl ocoliți!
Cand vine vorba de preparatele pe care le poti face toamna din recolta de sezon, dovleacul placintar este unul din alimentele mele favorite. Fie ca este vorba despre o supa crema, o placinta sau pur si simplu cateva felii de dovlec coapte si usor rumenite in cuptor, ador sa gatesc folosind ca si ingredient principal acest fruct.
Numarul mic de calorii ( 26 kcal/100gr), lipsa totala a grasimilor si numarul scazut de carbohidrati ( 6gr/100gr) parca te imbie sa gatesti dovleacul dulce. Acesta contine 1 gr de proteine si 1 gr de zahar la 100 de gr.
Printre vitaminele continute se enumera:
Vitamina A – 148% dzr
Vitamina C – 15% dzr
Vitamina E
Vitamina B6
Tiamina
Niacina
Minerale:
Calciu – 2% dzr
Fier – 4% dzr
Magneziu
Fosfor
In afara de faptul ca dovleacul placintar vine la pacher cu foarte multe fibre, ajurand digestia, contine si caroten, un fitonutrient foarte benefic pentru organism. Datorita prezentei ridicate de vitamina A, dovleacul previne dezvoltarea celulelor canceroase si semnele de imbatranire, precum si bolile cardiace. Substantele flavonoide sunt extrem de benefice in lupta cu varicele si distrug radicalii liberi. Tot flavonoidele continute de dovleacul dulce (luteina, criptoxatina si zeaxanctina) sunt responsabile pentru involutia cancerului de prostata, arata un studiu facut pe 130 de pacienti bolnavi si alte 274 de persoane.
Iata suficiente motive sa incercati sa introduceti in dieta voastra zilnica dovleacul dulce.
Nu uitati ca sanatatea este o prioritate!
Ridichea alba (Daikon- ridichea japoneza)
Cu dimensiunile de pana la 40 de cm, ridichea alba face parte din familia cruciferelor si este un aliment indicat in curile de slabire. Daikon este originara din estul Asiei, fiind un important ingredient in bucataria japoneza si chineza. Totusi aceasta a fost raspandita si cultivata intens si in Europa, SUA si America de sud.
Gustul dulce si textura suculenta si crocanta, face din ridichea alba un produs preferat in bucataria multor popoare. Chiar si frunzele proaspete se pot consuma crude sau gatite.
Calorii la 100gr: 14
Proteine: 1.1 gr
Carbohidrati: 2,6gr
Lipide: 0,1.
Acizi grasi:
Omega 3- 29 mg
Omega 6- 16mg
Vitamine Minerale
Vitamina C Calciu
din complexul B: Fier
-B3 Magneziu
-B5 Fosfor
-B9 Potasiu
Vitamina E Sodiu
Vitamina K Zinc Beta-caroten Cupru
Seleniu
Beneficii
* regleaza apetitul si inhiba pofta de mancare;
* contribuie la reglarea metabolismului si imbunatateste circulatia sangvina;
* scade colesterolul;
* combate insomnia;
* siropul este folosit la tratarea racelilor si a gripei, a tusei si a virozelor respiratorii;
* are proprieteti antibacteriene si antiinflamatorii;
* protezeaja ficatul;
* faciliteaza digestia alimentelor grase.
Puneti asadar pe lista de cumparaturi ridichea alba si profitati de beneficiile ei.
Material realizat de Georgiana Joshua