Fructul kaki, dovleacul dulce si ridichea alba – trei minuni ale naturii

Fructul Kaki sau nectarul zeilor

Diosoyros kaki este un arbore fructifer originar din China, dar care este cultivat aproape in intreaga Asie. 

Fructul divin sau nectarul zeilor seamănă la prima vedere leit cu o rosie si chiar te-ai putea lua la contrazis cu cineva dacă ar spune ca sunt altceva decât rosii. 

Foarte dulce si aromat, fructul kaki este de doua feluri:

🍅primul cu o textura vâscoasă si moale la atingere când este copt, topindu-se practic in gura,

🍅al doilea cu o nuanță portocalie aprinsa, tare si maroniu in mijloc si gust de ciocolata.

 Fructul delicios are 70 kcal la 100 de gr si este foarte bogat in antioxidanți, de aceea se spune ca previne cancerul. 

Carbohidrati- 18.59 gr

Fibre             – 3.6 gr

Grăsimi         – 0.19gr

Proteine       – 0.58 gr

Zahar            – 12.53 gr

Vitamine                            Minerale

Vitamina A 10% dzr          Calciu 

Beta caroten                      Fier 

Vitaminele B1,                    Magneziu 

B2, B3, B6, B9,                  Manganez

Vitamina C 9% dzr            Fosfor

Vitamina E                          Potasiu 

Vitamina K                          Zinc

                                            Sodiu

Fructul este de preferat sa se consume cu tot cu coaja, este recunoscut pentru proprietățile de coagularea sângelui, îmbunătățește vederea si stimulează imunitatea. 

De asemene contribuie la combaterea depresiei si reface depozitele de energie, dar si combate oboseala. 

Dacă îl găsiți, nu îl ocoliți!

Dovleacul dulce

Cand vine vorba de preparatele pe care le poti face toamna din recolta de sezon, dovleacul placintar este unul din alimentele mele favorite. Fie ca este vorba despre o supa crema, o placinta sau pur si simplu cateva felii de dovlec coapte si usor rumenite in cuptor, ador sa gatesc folosind ca si ingredient principal acest fruct. 

Numarul mic de calorii ( 26 kcal/100gr), lipsa totala a grasimilor si numarul scazut de carbohidrati ( 6gr/100gr) parca te imbie sa gatesti dovleacul dulce. Acesta contine 1 gr de proteine si 1 gr de zahar la 100 de gr. 

Printre vitaminele continute se enumera:

Vitamina A – 148% dzr

Vitamina C –   15% dzr

Vitamina E

Vitamina B6

Tiamina

Niacina

Minerale:

Calciu – 2% dzr

Fier      – 4% dzr

Magneziu

Fosfor

In afara de faptul ca dovleacul placintar vine la pacher cu foarte multe fibre, ajurand digestia, contine si caroten, un fitonutrient foarte benefic pentru organism. Datorita prezentei ridicate de vitamina A, dovleacul previne dezvoltarea celulelor canceroase si semnele de imbatranire, precum si bolile cardiace. Substantele flavonoide sunt extrem de benefice in lupta cu varicele si distrug radicalii liberi. Tot flavonoidele continute de dovleacul dulce (luteina, criptoxatina si zeaxanctina) sunt responsabile pentru involutia cancerului de prostata, arata un studiu facut pe 130 de pacienti bolnavi si alte 274 de persoane. 

 Iata suficiente motive sa incercati sa introduceti in dieta voastra zilnica dovleacul dulce. 

Nu uitati ca sanatatea este o prioritate!

Ridichea alba (Daikon- ridichea japoneza) 

Cu dimensiunile de pana la 40 de cm, ridichea alba face parte din familia cruciferelor si este un aliment indicat in curile de slabire. Daikon este originara din estul Asiei, fiind un important ingredient in bucataria japoneza si chineza. Totusi aceasta a fost raspandita si cultivata intens si in Europa, SUA si America de sud. 

Gustul dulce si textura   suculenta si crocanta, face din ridichea  alba un produs preferat in bucataria  multor popoare. Chiar si frunzele proaspete se pot consuma crude sau gatite. 

Calorii la 100gr: 14

Proteine: 1.1 gr

Carbohidrati: 2,6gr

Lipide: 0,1.

Acizi grasi:

Omega 3- 29 mg

Omega 6- 16mg

Vitamine                                Minerale

Vitamina C                            Calciu

din complexul B:                  Fier

-B3                                          Magneziu 

-B5                                          Fosfor 

-B9                                          Potasiu

Vitamina E                            Sodiu

Vitamina K                            Zinc                                    Beta-caroten                        Cupru

                                                Seleniu

Beneficii 

* regleaza apetitul si inhiba pofta de mancare;

* contribuie la reglarea metabolismului si imbunatateste circulatia sangvina;

* scade colesterolul;

* combate insomnia;

* siropul este folosit la tratarea racelilor si a gripei, a tusei si a virozelor respiratorii;

* are proprieteti antibacteriene si antiinflamatorii;

* protezeaja ficatul;

* faciliteaza digestia alimentelor grase.

Puneti asadar pe lista de cumparaturi ridichea alba si profitati de beneficiile ei.

Material realizat de Georgiana Joshua

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back