Fructul vedeta al verii – pepenele rosu

Ce iti poti dori mai mult intr-o zi torida de vara, decat ceva racoritor, usor si o explozie de gust delicios care sa iti incante papilele gustative?

Nu! Nu ma refer la inghetata, desi este si ea binevenita din cand in cand.

Vorbesc despre super-alimentul verii, vedeta sezonului torid, si anume, pepenele rosu. Este vedeta, deoarece il putem gasi doar vara, asa cum trebuie sa fie: parguit de soare, rosu aprins, dulce si zemos.
Pe langa gustul desavarsit, pepenele este un medicament natural, avand numeroase beneficii pentru sanatatea organelor, a pielii si a sistemului nervos. Pe langa toate astea, pepenele este un aliat de nadejde in lupta cu kilogramele. Are putine calorii, multa apa si un cocktail impresionant de vitamine si minerale.

Fiecare suta de grame de pepene rosu ne furnizeaza doar 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahar, viataminele A, C, D, E, B6 si B12, fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fosfor si seleniu.
Complexul de vitamine ne protejeaza si pielea de razele ultraviolete, din ce in ce mai periculoase in ultimii ani, insa ne ajuta sa obtinem si un bronz frumos si de durata.

Antioxidantii, pe care pepenele ii contine din plin, lupta impotriva radicalilor liberi si a imbatranirii premature. 

Prin continutul mare de apa, pepenele este si un diuretic natural, curata rinichii si tractul urinar, protejandu-le de diverse infectii bacteriene. Prin stimularea diurezei, pepenele devine si un aliat de nadejne in lupta cu celulita, drenand acumularile de apa si toxine din tesuturile sub cutanate.

Transpiratia excesiva din perioadele caniculare duc la pierderi masive de minerale, dar si de aceasta data, vedeta sezonului ne furnizeaza o cantitate suficienta de minerale pentru a restabili nivelul optim de electroliti din organism. O portie de pepene, niste centimetri in minus si o stare de revigorare instant. Nu este minunat?

Pe langa toate minunile enumerate mai sus, pepenele rosu vine si cu un bagaj de niacina- vitamina B3 si tiamina- vitamina B1.

Niacina este responsabila cu bunastarea inimii si a vaselor de sange, scade colesterolul rau si il ajuta pe cel bun sa creasca,  in timp ce tiamina se ocupa de buna noastra dispozitie, performanta intelectuala si puterea de concentrare.

Pepenele, nu numai ca este un rasfat culinar si un desert delicios, el poate fi folosit si in prepararea cocktailurilor alcoolice sau nu, a inghetatelor, a smoothie-urilor care pot face din fiecare dimineata un start plin de energie si savoare, dar poate fi un ingredient de baza si pentru mastile faciale ca un boost de hidratare.

Cred ca v-am convins deja ca pepenele este o minune a naturii, o vedeta a sezonului si nu in ultimul rand, un super-aliment.

Profitati de el din plin acum cat este sezonul lui, pentru ca fiecare substanta din compozitia sa este benefica in acest sezon si ne ajuta sa functionam in parametri optimi.Niste #vrabiute

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back