#vrabiuta sau dieta bunului simt si a cumpatarii

Dieta #vrabiutei sau dieta bunului simt alimentar este mai mult un stil de viata si nu neaparat o dieta universala, cu reguli stricte si restrictii alimentare deosebite. Promotorul ei este Elle Belle care si-a castigat titlul Vrabiuta mama, luand sub aripioara ei delicata pe cele care vor sa slabeasca intr-un mod sanatos si cat mai putin frustrant din punct de vedere al restrictiilor.

Ce presupune dieta #vrabiutei?

In primul rand, presupune constientizarea diferentei dintre dieta si stil de viata. Apoi adaptarea stilului alimentar in functie de necesitatile noastre. Dieta #vrabiutei presupunea de asemenea restrictia calorica. Se vor alcatui 3 mese principale, si acolo unde este cazul si se cere, se vor adauga si 2 gustari. Toate acestea insumate nu trebuie sa depaseasca 1200 de calorii zilnic. In mod normal, aceasta restrictie calorica se refera la persoanele sedentare care nu fac absolut niciun fel de miscare, iar atunci cand o fac este de intensitate scazuta.

Cum calculam caloriile?

Exista programe online sau aplicatii pentru smartphone care se ocupa cu acest calcul. Printre cele mai populare si usor de folosit, sunt aplicatiile “Yazio” sau “My fitness pal”. Acesta este primul pas catre calculul caloriilor. 
Cel de al doilea pas este cantarirea alimentelor, cel putin o perioada, pana cand ne vom obisnui cu noile cantitati, iar masurarea lor va deveni un reflex.
Dupa ce se bifeaza cei doi pasi, introducem pe rand toate alimentele si cantitatile pe care le folosim pentru mesele principale si gustari. Aceste doua aplicatii de care va povesteam mai sus, va dau posibilitatea de a crea si retete, astfel mancarea gatita si numarul ei de calorii nu va ridica o problema majora.

Ce mancam?

Ca o regula generala a dietelor de slabit, dar si a stilului de viata sanatos pe care il presupune menitinerea greutatii normoponderale, vom alege alimentele sanatoase, curate din punct de vedere al adaosurilor alimentare, hranitoare si calitative din punct de vedere nutritional. Se vor alege alimente care sa intruneasca toti nutrientii necesari pentru buna functionare zilnica: proteine, grasimi, carbohidrati si fibre. Pentru inceput, ca arcul cantarului sa se miste in jos, este de evitat consumul excesiv de orez, paste fainoase, paine, iar atunci cand sunt consumati, este de recomandat sa fie folositi dimineata, entru a putea consuma intr-un mod natural energia furnizata de acestia. Carbohidratii oricum se gasesc din plin in fructe si legume, asadar lipsa celor enumerate mai sus nu ridica probleme. 

Cat dureaza?

Nepresupunand un termen delimitat, #vrabiuta dureaza pana in momentul in care dobandim greutatea dorita, insa principiile ei se vor pastra pentru toata viata, perioada care inseamna mentinerea de dupa dieta. Evident ca se va iesi din restrictia calorica de 1200 si se vor adauga in plus calorii care sa stabilizeze greutatea, fara a mai pierde kg, dar si fara a acumula. Trecerea se va face treptat, prin introducerea de noi alimente sau combinatii alimentare sanatoase.

In randurile de mai jos, va fac cunostinta cu trei #vrabiute cu rezultate spectaculoase:

Carmen Uzun, farmacopeea grupului a slabit 20 kilograme urmand stilul #vrabiutei si ne spune ca:

“Stilul vrabiutei e misto rau…ce sa spun?! Mananc orice, dar bineinteles nu oricat. De la salate, pe care le ador si aici imaginatia poate fi foarte bogata, carne, dar nefiind o carnivora, o consum mai rar pana la un desert micut, de bun simt, cat sa imi bucure papilele gustative, drept recompensa. Cum spuneam,  consum si carne, insa mai rar si atunci o prefer pe cea la gratar. In concluzie pot manca orice, dar tot timpul prefer ceva natural…de casa. Stilul asta este perfect pentru mine”.

Elle Belle, posesoarea celui mai impresionant dressing, a scapat de 17 kg datorita #vrabiutei.“#vrabiuta presupune in primul rand constientizarea faptului ca mancand cantitati mici, ne putem bucura de diversitate. Daca te stii pofticioasa, atunci acest stil de viata ti se va potrivi de minune! Gustam, nu ne saturam! Niciodata nu vom putea ramane slabe atata timp cat cantitatile de mancare sunt mai mari decat ceea ce consuma organismul nostru.
La cei 40 de ani pe care ii am, am tras cateva concluzii si mi-as dori sa reusesc sa le fac pe cele mai tinere ca mine sa le invete mai devreme si sa nu mai ajunga niciodata sa fie nevoite sa recurga la infometare pentru a slabi. Cu fiecare an care trece peste noi supraponderale fiind, trupul nostru va suferi si atunci cumpatarea ramane, pe termen lung, singura metoda sigura de a nu ne mai ingrasa.”

Georgiana Valeria, #vrabiuta aristocrata a grupului, a lasat in urma ei nu mai putin de 23,8 kilograme.
“Ne permitem si o inghetata din cand in cand, dar nu facem din asta un obicei. Vrabiutele gandesc in avans pentru perioada de mentinere, pentru ca nu ne dorim sa redevenim gogosele cu acte in regula”.
Ce mancam in limita celor 1200 de  calorii/zi?
Trebuie sa fim atente si la numarul de carbohidrati. Chiar daca mesele au un numar de calorii relativ mic, numarul de carbohidrati este mare, iar acestia, mancati in exces, ne ingrasa sau ne fac sa stagnam. In procesul de slabire se mananca cat mai simplu gatit, asta este momentul care pregateste drumul lung al mentinerii. 
Daca in timpul dietei alegem sarmale, paine, mancaruri cu multe ingrediente, in mentinere va exista aceeasi tendinta si crescand caloriile, urca si kilogramele. Sarmalele si chiftelele sunt mancaruri grele, tocatura este greu de digerat, tocmai din acest motiv cred ca cele doua feluri de mancare se potrivesc mai mult sarbatorilor, adica mancate ocazional. 
Daca vreti totusi sa le consumati, tocati voi carne de pui sau curcan si orezul inlocuiti l cu legume (ciuperci, morcov, dovlecel sau conopida).
Incercati sa mentineti nivelul de carbo pe zi la maxim 20-25 de g.
Doamnelor si domnisoarelor, daca v-ati saturat de dietele universale, copiate si lipite de frigider, de senzatia de “pofta”, de foame si frustrarea repetarii meniurilor, alaturati-va #vrabiutelor. Sunteti pe maini sigure!

Niste #vrabiute

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back