Cantarul, cantaritul, agonia si extazul

Cate dintre noi, doamnelor, nu am fost pe punctul sa facem cantarul tandari, dupa ce netrebnicul ne-a taxat pentru escapadele noastre alimentare? Ori de cate ori i-am aruncat vorbe de ocra cand ne-am suit pe el fix in perioada delicata a lunii? Sau de cate ori ne-am jurat ca il vom arunca la gunoi pentru ca, desi mancam corect si facem si sport, acul netrebnicului nu vrea sa coboare deloc? Cred ca deja intuiesc raspunsul, insa vreau sa va spun ca fluctuatiile +/- ale cantarului nu sunt intotdeauna reale si ca pe langa cantarire, mult mai relevanta este masurarea.

Greutatea poate fi influentata de o multime de factori si, de cele mai multe ori numarul care apare pe cantar nu este foarte relevant si asta pentru ca un corp atletic va cantari intotdeauna mai mult decat un corp silfid, fara musculatura dezvoltata si cu strat adipos existent. Cu alte cuvinte degeaba ai 50 de kg la 1.70 daca sunculitele inca se incapataneaza sa iasa de dupa marginea blugilor si coapsele, ori bratele sunt lipsite de fermitate.


Cat de des se face cantarirea?

Cand incepem o dieta de slabire, normal este sa ne cantarim, asta pentru a sti de la cate kilograme pornim lupta, ne stabilim un target final, dar si unul estimativ pe o perioada de macar 2 saptamani.  De asemenea trebuie sa ne masuram si circumferinta bratelor, taliei, posteriorului si a coapselor. Asadar ne urcam dimineata pe cantar, dupa ce am fost la toaleta, deschidem un singur ochi, simtim ca ne creste tensiunea, plangem, invocam Divinitatea si blestemam patiseria din colt, si apoi ne suim si cu celalalt picior.  Ca sa avem o zi compromisa in totalitate, scoatem centimetrul, ne apucam de masurat si incepem sa ne amintim cat am urat in scoala generala unitatile de masura. In inch pare totul mai mic…doar pare. Asta asa, in spirit de gluma si deja va simt ca zambiti…ati fost acolo, stiu! Si eu am fost!

De ce nu ne stabilim un target estimativ pentru fiecare zi?

Pentru ca pe durata unei diete, indiferent cat dureaza ea, apar probleme de tot felul care pot influenta cantarul cu un plus sau cu un minus. Un minus foarte mare pe cantar dupa numai cateva zile de dieta, inseamna o deshidratare, o pierdere masiva a apei retinute in tesuturi, o golire a intestinelor. Stiu ca un astfel de minus este minunat, dar trebuie sa retineti ca nu toate kilogramele plecate sunt reale. La polul opus, exista posibilitatea ca, in functie de planul alimentar ales, sa apara constipatia, iar in acest caz cantarul sa arate un plus. Inainte sa-l facem tandari, ne aducem aminte ca inca nu s-au implinit doua saptamani de dieta, asa ca il punem frumusel la locul lui si asteptam momentul oportun. Atunci cand ne vom cantari, ne vom lua din nou si masurile, asta pentru ca, desi minusul kilogramelor poate nu este cel asteptat, cel al centimetrilor s-ar putea sa va faca sa topaiti de fericire. Incercati totusi sa nu aruncati priviri urate catre cantar. Nu are nicio vina. Si nici bateriile nu trebuiesc schimbate saptamanal.

Un alt aspect important, reprezinta schimbarile hormonale. In functie de perioada ciclului menstrual, progesteronul sufera modificari, multe dintre ele influentand greutatea care este afisata pe ecranul cantarului si, greutate care parca ne arata un ranjet diabolic, aratandu-ne coltii si asteptand noua pleiada de invocari divina, mai mult sau mai putin ortodoxe. Din nou va spun ca nu este un motiv de panica, pentru ca acest hormon, in functie de perioada lunii, este responsabil cu retentia hidrica, si uneori constipatia.

Cantarirea zilnica sau facuta de fiecare data cand trecem pe langa cantar, nu influenteaza intr-un mod pozitiv procesul de slabire. De multe ori, atrage dupa sine abandonul dietei si asta din cauza frustrarii ca minusul nu este cel asteptat. Ori daca nu intervine abandonul, restrictiile drastice si extreme, adica infometarea si toate asta din cauza unei ambitii nefondate de a vedea minusul mult asteptat cat mai repede.

La polul opus, daca targetul este dobandit repede, poate aparea dorinta recompensarii alimentare. Si de la o recompensa relativ nevinovata si binemeritata, se ajunge tot la abandon, caci, asa cum am mai spus, mancarea proasta si plina de zahar creeaza dependenta. Dieta de slabire nu este doar despre scadearea in greutate, ci si o forma de vindecare a dependentelor, tocmai din acest motiv consider ca dietele universale nu pot face acest lucru posibil, ci doar un stil de viata echilibrat, ponderat si simplu.

Asadar, daca acum dupa sarbatori v-ati urcat pe cantar si v-a cuprins toata panica din lume, sper ca aceste randuri v-au linistit si v-au convins sa reveniti la stilul de viata sanatos si echilibrat. NU restrictii drastice, NU zile de baut doar apa sau ceaiuri, NU infometare si sport pana la epuizare!

Nu uitati ca trebuie rabdare, perseverenta si nervi de otel. Scoateti cantarul din dulap macar la doua saptamani si nu uitati de centimetru. Va asigur ca, in timp, vor deveni cei mai buni prieteni.

Text: Alexandra Pistol

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back