Stagnarile- intre panica si rabdare

Este minunat cand incepem o dieta de slabire si kilogramele dispar rand pe rand, cu o viteza naucitoare, facandu-ne sa iubim cantarul, acest aparat electrocasnic raspunzator pentru multe dimineti incepute prost anterior dietei.
Poate va intrebati de ce la inceputul fiecarei diete se pierd usor kilograme, iar dupa o perioada apar stagnarile. Ei bine, venind de la un stil alimentar haotic, cu mese neregulate, mancaruri grele si gustari calorioase, dieta de slabire, prin definitie inseamna restrictii calorice, alimente sanatoase si mancaruri gatite cat mai simplu si in combinatii cat mai corecte. Renuntand la zahar, la paine, sucuri si alte gustari de timp junk-food, caloriile vor fi reduse semnificativ, motiv pentru care organismul sufera un soc din cauza privarii calorice si incepe sa consume energia proprie depozitata sub forma de grasime. Ca si exemplu luam o persoana obisnuita sa consume zilnic in jur de 3000 de calorii si care le reduce brusc la 1500. Organismul persoanei respective stie ca a primit prea putin si pentru a compensa acest deficit incepe sa consume din rezervele depozitate pe coapse, burtica si asa mai departe. Un alt aspect important atunci cand vorbim de pierderi masive in greutate, reprezinta si numarul de kilograme de la care pornim dieta. Cu cat exista mai multe kiligrame in plus, cu atat se pierd mai multe intr-un timp relativ scurt, comparativ cu o persoana care pleaca de la o greutate apropiata de normal. Ce trebuie sa stim despre aceste kilograme pierdute repede, este ca ele nu sunt kilograme reale. In mare parte, la inceput se elimina apa din tesuturi si continutul intestinal. Abia dupa 2-3 saptamani intervine si pierderea stratului adipos.

De ce apar stagnarile?

Dupa ce se elimina apa si se pierd cateva kilograme bune, corpul intra din nou intr-o stare de alerta si incepe sa stocheze ceea ce primeste. Asa apar stagnarile. Insa asta ar trebui sa va bucure, desi pare ciudat ceea ce va spun. Faptul ca organismul face o pauza si mentine o greutate pentru o perioada de timp, inseamna ca este un organism sanatos care stie sa lupte impitriva factorilor externi pe care el ii percepe ca fiind daunatori si astfel protejeaza integritatea fizica. Daca am slabi cate 5 kilograme pe saptamana in mod constant, in cel mult 2 luni, probabil am ajunge pe un pat de spital cu probleme serioase de sanatate: de la demineralizare si devitaminizare pana la probleme ale organelor interne.

Asadar, doamnelor si domnisoarelor, stagnarile in tipul dietelor sunt nu numai normale, dar si recomandate.

Cum deblocam, totusi, cantarul?

Daca stagnarea dureaza mai mult de o luna, in acest caz vom lua masuri pentru a debloca procesul de slabire. Exista posibilitatea ca, organismul nostru sa se fi obisnuit cu tipul de alimentatie abordat, asadar putem corecta asta prin recalcularea numarului de macronutrienti consumati. In majoritatea cazurilor trebuie sa se reduca cantitatea de carbohidrati si sa fie suplimentat cu proteine si fibre.

O alta posibilitate este obisnuinta organismului de a consuma mult mai putine calorii decat primeste, chiar daca ele nu depasesc 1200-1500. In acest caz putem uita 2-3 zile de dieta, mancam normal, dar fara excese, asta pentru a nu tulbura si dezechilibra sistemul digestiv, iar dupa zilele de rasfat, revenim la principiile dietei de slabit. Este un truc care functioneaza de fiecare data.

Sportul, in special antrenamentele de tip aerob, cele care ne cresc pulsul si ne fac sa transpiram si sa gafaim, reprezinta o modalitate buna si eficienta de a accelera metabolismul si de a debloca cantarul.

#vrabiutelor, retineti! Slabitul frumos si sanatos este despre rabdare, perseverenta si sanatate, este despre calitate si nu cantitate. Dati-va timp sa slabiti si ascultati-va corpul. Este o masinarie extrem de inteligenta si mereu de ultima generatie. 

Niste #vrabiute

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
1 share
Back