Mancatul putin si prost vs mancatul cumpatat si bun

Slabitul, vesnica problema a majoritatii femeilor zilelor noastre, cand sedentarismul, mancarea la minut si haosul care a pus stapanire pe viata noastra, a devenit un experiment aplicat din ce in ce mai des pe corpurile noastre. Desi persoane avizate in acest domeniu al nutritiei si, implicit al slabitului, se ocupa cu studii de sspecialitate, cu dovezi clare ca nu exista minuni infaputuite peste noapte, multe dintre noi, poate din lipsa de timp, poate din convingerea ca ne cunoastem corpul mai mult decat oricine, ori din dorinta de a slabi, dar si de a trisa in acelasi timp, aplica metode rudimentare sau „dupa ureche’’.

Despre dietele universale, cele gasite pe internet, am mai vorbit, am mai scris si am dezbatut pe larg subiectul. Am stabilit cat de minunata este senzatia de a pierde rapid aceste afurisite de kilograme in plus, dar si cat de ingrozitor si deprimant este atunci cand ele revin cu aceeasi usurinta.

Fara schimbarea  stilului de viata alimentar, chiar daca slabitul poate fi realizabil, ei bine, mentinerea, procesul cel mai important, va fi aproape imposibil. Aceasta schimbare a stilului alimentar necesita putin timp din partea tuturor celor care isi doresc sa slabeasca, timp dedicat studiului despre alimentatie, dar si despre sport. Este absolut firesc sa ne ascultam corpul si sa nu il fortam hranindu-l cu anumite alimente care nu ne sunt pe plac doar pentru ca am auzit ca acestea „ne slabesc’’. Insa intre a asculta corpul si necesitatile lui si a ne satisface poftele culinare care au adus si kilogramele in plus, de data asta in cantitati mai mici, este o diferenta uriasa. Si pe langa aceasta diferenta uriasa este si o abordare absolut gresita, pentru ca in felul acesta se naste fenomenul de a manca putin si prost.

Din pacate vad tot mai des femei dornice sa slabeasca si, cumva in dorinta lor atat de mare de a reusi, ele chiar cred ca urmeaza o dieta echilibrata care sa le asigure si calitatea nutritionala, dar care sa le satisfaca si poftele ori a preferintele culinare.  Prefera sa manance cate unul sau mai multe sandwich-uri cu mezeluri, aceste otravuri ridicate la rang de hrana, in combinatie cu produse lactate cu aport ridicat de grasime. Sa nu intelegem gresit! Lactatele grase, de fapt grasimea sanatoasa in general, nu sunt de evitat pe timpul dietelor de slabire, ba mai mult sunt chiar recomandate. Insa asocierea lor cu alte alimente va face diferenta intre o masa de calitate sau nu. Asociate cu carbohidratii, painea sau chiflele in cazul sanndwichurilor, au efectul invers.

Atunci cand nu sunt sandwich-uri, sunt cartofi prajiti sau dulciuri, ori tot felul de mancaruri nocive atat pentru silueta, cat si pentru sanatate. Cum spuneam mai sus, cantitatile sunt mici, iar deficitul caloric zilnic este destul de mare, insa asta nu inseamna slabit sanatos, ci mancat putin, prost si slabit defectuos pentru o scurta perioada de timp. Pe langa cele enumerate, problemele gastroenterologice sunt foarte des intalnite, din cauza timpului indelungat in care stomacul nu primeste nimic. De la gastrite pana la esofagite de reflux, probleme ale veziculei biliare si, in cazuri mult mai grave, ulcere.

La polul opus insa, se afla mancatul rezonabil, cumpatat si bun, atat din punct de vedere al gustului cat si nutritiv. Mancatul cumpatat nu inseamna putin, ci inseamna ceea ce ar trebuie sa reprezinte normalitatea, suficient cat stomacul sa nu ramana gol pe perioade lungi de timp, suficient cat sa nu lesinam pe strada si nu in ultimul rand, suficient cat sa ne permita sa avem si activitati fizice.

Deficitul caloric ramane singurul principiu universal care se aplica in absolut toate dietele de slabire, insa nu trebuie confundat cu infometarea. In functie de necesitatile fiecarei persoane, in functie de varsta, de sex, de istoricul medical si de activitatile fizice, deficitul caloric se va calcula diferit, tinandu-se cont de toate cele enumerate.

Slabitul nu trebuie sa insemne o povara, dar nici nu trebuie facut dupa ureche. Mancarea de dieta poate fi gustoasa si se pot consuma chiar preparatele preferate, insa mare atentie, REINVENTATE. Exista o multime de inlocuitori de zahar, sanatosi si fara potential cancerigen, exista multe sortimente de fainuri care pot inlocui cu succes faina alba, asadar reinventarea retetelor preferate si slabitul pot merge manan in mana fara sentimente de frustrare, fara un sevraj acut cauzat de lipsa zaharului, mai exact cauzat la nivel neuronal de lipsa gustului dulce.

Acestea fiind spuse, doamnelor si domnisoarelor, nu pot decat sa va indemn sa mancati CUMPATAT si BUN, cu rezultate bune si de durata si renuntati la ideea de a manca PUTIN si PROST, in speranta ca veti slabi peste noapte.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back