Vrabiutele mananca sau nu proteina animala?

Carnivora convinsa si declarata, personal, consum in mod constant, a se citi zilnic si la fiecare masa, proteina animala, indiferent ca aici vorbim despre carne, lactate sau ou.  Acest tip de proteina m-a ajutat sa slabesc, dar si sa ma mentin de-a lungul anilor si mai mult m-a diminuat anumite simptome ale problemelor digestive. Insa nu toate persoanele tolereaza consumul ridicat de proteine animale, asadar am fost curioasa cum introduce in alimentatia sa acest macronutrient, o persoana care nu se declara un fan inrait al carnurilor.
Asadar, la ceas de seara, trecand de la un subiect la altul, am ajuns impreuna cu Elle Belle la acest subiect controversat si mi-a povestit urmatoarele:
„Eu, despre un univers fara proteină animala: consider ca ne-au fost lasate pe pământ animăluțele astea pe care le mancam noi, cu un scop si pe noi ne-a lasat pentru a fi pradă altor fiare sălbatice.
Mănânc vita de 4 ori pe an sau mai putin, porc nici atât, foarte rar carne de curcan, foarte mult peste, și un pic de lapte la cafea. Cateodata o omletica buna cand merg la Amsterdam si sincer, cred ca nici nu m-as mai duce daca nu ar mai exista acolo omleta cea mai buna de pe pamant. La ce bun Barcelona fara fructele ei de mare inconfundabil de gustoase?
Ce incerc eu de fapt sa spun aici? Spun NU ideilor care pot aduce dezechilibre! Repercursiunile provocate de privarea organismului de proteina animala nu poate fi nici detectat, dar nici demonstrat pe moment, pentru ca efectele negative vor aparea mult mai tarziu si abia atunci vor putea fi aduse si dovezile necesare conform carora proteina animala este vitala, mai ales in cresterea si dezvoltarea copiilor. Am adus si copiii in discutie pentru ca este un nou trand de mare circulatie care presupune adoptarea stilului vegan si in randul copiilor.
Cert este ca, exact ca si in cazul fumatului, ne vom putea pronunta asupra “modei raw vegan” sau doar „vegan’’,  ori cea “no animals/criminals” decat peste inca vreo 50-60-70 de ani si vom vedea atunci, în funcție de ce boli vor mai fi si cum (si daca) ne vom redresa din poluarea asta!
Moda trece, moda vine si daca e sa ma adaptez la o moda anume, aceea este de a deveni cumpătată! „Cate un pic din orice’’ chiar cred ca e cea mai buna forma de a trăi, a mânca, a munci si lista poate continua.
Alergăm după chestii la modă si uitam esentialul: directia corecta este inspre ce făceau stra-stra-bunicii nostri cat mai mult posibil! Mult verde, putin lapte, un ou, peste, presarat cu putina cumpatare si ne iese, oameni buni, o viata chiar frumușică, as indrazni eu sa sper.
Nu-mi doresc sa nasc controverse si, asa cum eu accept ca pot sa nu am dreptate si medicina peste 100 de ani sa declare 0% de boli la cei ce nu consuma proteina de origine animala, asa va rog si pe voi, sa va spuneți parerea și sa fiti tolerante in fața opiniilor celor din jur.’’
In incheiere as vrea sa reamintesc doua aspecte. Primul ar fi ca proteina animala nu inseamna doar halci de carne, prajite sau nu, in sange sau facute bine, mezeluri sau tocaturi. Ouale, lactatele si texturi precum cele ale fructelor de mare reprezinta tot proteine animale.
Al doilea aspect se refera la beneficiile pe care proteina animala o aduce organismului nostru:
–      rolul proteinelor este acela de a construi structuri de sustinere precum membrana care inconjoara celulele, trama osoasa, colagenul etc, dar si rol în diverse mecanisme fizio­logice- hormoni, anticorpi,enzime etc. Sunt moleculele esentiale a organismelor vii, acestea contribuind la dezvoltarea normala a organismului, respectiv musculatura, par, piele, unghii, organe interne.
–      proteina animala contine majoritatea aminoacizilor esentiali, cei care ajuta la formarea tesutului muscular, fie ca vorbim de scheletul muscular sau organele interne, dar si a tesuturilor.
–      proteinele se impart in doua categorii: proteinele complete, de origine animala si proteine incomplete, de origine vegetala.
–      proteina vegetala furnizeaza o cantitate redusa de aminoacizi, majoritatea fiind neesentiali. Pentru ca aminoacizii esentiali sunt deosebit de importanti pentru organism,   înlocuirea proteinei animale creeaza frecvent carente importante de vitamina D, B12, calciu, fier, iod, zinc, ale caror repercusiuni sunt diminuarea masei musculare, oboseala, crampe musculare, insomnii.
–      proteinele joaca un rol important in procesul de secretie a hormonilor, cei mai importanti fiind insulina, lipoproteina si hormonul de crestere, intaresc sistemul imunitar si furnizeaza energie in cazul unei diete cu restrictie glucidica.
Cele mai bune surse de proteina de calitate superioara:
-oua
-somon
-muschi de vita
-piept de pui si curcan
-sardine
-branza de vaci
-iaurt
-fructe oleaginoase
-ciuperci
-soia
-spanac
Text: Alexandra Pistol & Elle Nash

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back