Gusturi noi- le incercam si slabim sau le respingem din start si ramanem grase si…frumoase?

Incep prin a va spune ca o dieta nu trebuie sa devina o povara, dar nu trebuie sa fie niciun rasfat sau festin culinar. In mod evident, kilogramele in plus nu au venit pur si simplu, ci su venit din cauza unui stil alimentar gresit, din cauza combinatiilor deja „traditionale” ale garniturilor de cartofi, orez cu friptura, a mancarurilor gatite cu mult ulei, consumate cu paine, a sosurilor ingrosate cu faina, a ciorbelor imbunatatite cu paste fainoase si cartofi. Pe langa toate astea, obiceiul devenit „religie” de a manca felul 1, felul 2 si desert. Sunt sigura ca stiti despre ce vorbesc pentru ca toate am crescut cu genul asta de educatie alimentara.

Insa nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca pe vremea aceea, parintii si bunicii nostri nu aveau foarte multe variante si trebuiau sa faca intr-un fel ca mancarea sa fie indestulatoare. Veti spune, unele dintre voi, ca parintii sau bunicii nostri mancau cele enumerate mai sus, dar nu erau grasi. Aici trebuie sa tinem cont de faptul ca majoritatea faceau munca fizica solicitanta, mai ales cei care locuiau la curte. Vremurile s-au schimbat, la fel si calitatea alimentelor pe care le consumam, dar si stilul nostru de viata.
Dieta nu este despre chin
Pentru ca am crescut cu astfel de mancaruri, probabil ca spanacul, telina, broccoli, carnea de vita, pestele si multe alte alimente recomandate in dieta nu sunt pe gustul tuturor tocmai pentru ca nu au fost consumate frecvent. Insa gusturile se pot educa. Cand pleci de la premisa „ma chinui x zile si mananc spanac, telina, broccoli” este total gresit. De ce este gresit?! Pentru ca dupa aceste „x zile de chin” ne intoarcem la vechile obiceiuri, cele care ne-au adus kilogramele in plus in trecut si ni le vor aduce de fiecare data cand revenim la ele. Orice dieta de slabire are ca scop principal, in afara de pierderea kilogramelor, disciplina alimentara. In timpul oricarei diete de slabire pe care o vom tine, trebuie sa pregatim terenul pentru mentinere, ori acest lucru presupune sa educam gusturile in materie de alimentatie. Treptat, trebuie sa invatam sa iubim legumele verzi si mancarea gatita cat mai simplu, asta pentru a mentine ce am obtinut in timpul dietei de slabire, dar si pentru a ne imbunatati sanatatea. Stiu ca ar fi ideal ca dupa o dieta de doua saptamani sa ne schimbam metabolismul si sa nu ne mai ingrasam niciodata, dar din pacate asa ceva nu se poate. Metabolismul nu se schimba, ci poate fi doar accelerat sau incetinit, in functie de stilul de viata. O persoana care a fost grasa, va avea mereu predispozitie catre ingrasat, asadar nu functioneaza „chinul” de scurta durata.
Este o expresie care spune in felul urmator: „Mancam ca sa traim si nu traim ca sa mancam”, expresie care se refera la intreaga noastra existenta. Asadar nu mai plecati de la premisa de chin, ci de la premisa ca va veti schimba nu doar silueta, ci viata cu totul. Haideti sa transformam „chinul” in partener de drum si alimentele ale caror gusturi nu le cunoastem, sa primeasca o sansa. De cele mai multe ori au devenit delicioase.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back