Dieta in timpul alaptarii


Tot mai des, vedem in randul doamnelor care alapteaza, dorinta de a incepe o dieta de slabire. In majoritatea cazurilor, pe perioada sarcinii se acumuleaza kilograme in plus, numarul lor fiind influentat de mai multi factori. Vorbim aici despre o alimentatie hipercalorica si defectuoasa datorata asa-ziselor pofte de gravide, dar si de schimbarile hormonale care provoaca retentia hidrica si incetinirea metabolismului. Tocmai pentru a evita aceste neplaceri, si anume kilograme multe in plus acumulate pe perioada sarcinii, fiecare viitoare mamica trebuie sa urmeze un plan alimentar corect, sa consume toti nutrientii necesari bunei functionari a organismului si cel mai important, sa procure acesti nutrienti din alimente sanatoase si naturale. Urmand acesti pasi nu vor aparea nici “poftele”, care nu sunt altceva decat niste carente nutritive. Practic nu exista pofta reala de ciocolata, ci o carenta glucidica sau a altor substante care in mod normal sunt regasite in ingredientele ciocolatei.
Este dieta x sau y recomandata in alaptare?

Raspunsul este categoric NU. Nicio dieta nu este recomandata in perioada alaptarii sau a sarcinii. Doar un stil de viata sanatos, complex si hranitor.  Trebuie sa aveti in vedere ca procesul de alaptare este unul care supune corpul unui stres fizic, consumand multa energie, in jur de 500 de calorii. Este lesne de inteles ca o dieta de slabire, care in mod general presupune restrictie calorica, nu ar trebui sa fie o prioritate pentru o proaspata mamica. Alte motive pentru care dietele nu sunt recomandate in timpul alaptarii, sunt calitatea si consistenta laptelui, acestea putand fi influentate in mod negativ, in functie de restrictiile alimentare impuse de regimul respectiv.

Tot ceea ce puteti face si este recomandat sa faceti, este sa urmati principiile unei alimentatii sanatoase si echilibrate, sa va hidratati corespunzator si eventual sa cereti sfatul unui consilier in alaptare. Consumati in cantitati echilibrate toti macronutrientii necesari: carbohidrati, proteine si grasimi, nu va infometati si nu va impuneti restrictii nejustificate. Chiar daca vor fi voci care vor spune ca au tinut dieta x sau dieta y pe perioada alaptarii si ca nu au intampinat probleme, trebuie sa retineti ca fiecare organism este unic si raspunde in mod diferit factorilor de stres. Nu puteti risca periclitarea starii de sanatate a dumneavoastra si implicit a nou-nascutului doar din cauza unui disconfort estetic de scurta durata. 

Daca veti respecta principiile unui stil de viata sanatos, daca veti renunta la sucuri, dulciuri, prajeli si tot ce inseamna fast-food sau junk-food, atat pe perioada sarcinii cat si pe perioada alaptarii, silueta nu va fi modificata considerabil, iar revenirea la o forma initiala va fi mult mai usoara.

Nu uitati! Alegeti hrana si nu mancarea copioasa. Cumpatarea inseamna sanatate si corp armonios! 

Niste #vrabiute

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back