Carbohidratii- enigma slabitului


Vad tot mai des confuzia care planeaza in jurul tuturor fetelor ce doresc sa slabeasca. Ok, poate nu e neaparat o confuzie, ci doar obisnuinta de a manca „macar’’ o felie de paine, un pilaf cu legume sau paste cu diverse sosuri, pentru ca „avem nevoie si de paine, si de pilaf si de paste’’. Ei bine, nu prea avem nevoie de ele, ci pur si simplu ne plac, sunt gustoase sau asa suntem invatate inca din copilarie. Eu personal nu uit treaba cu „ia cu paine’’ sa iti tina de foame. Insa atunci accesul la informatie era limitat pentru parintii si bunicii nostri, iar aceasta ramura a medicinei, nutritia, nu prezenta un mare interes pentru oamenii acelor generatii. Concluzia este ca de fapt nu avem nevoie de alimentele pe care le-am enumerat, ci avem nevoie de un macronutrient, mai exact de CARBOHIDRAT.

Carbohidratii sau glucidele sunt substante nutritive de care avem nevoie pentru ca organismul nostru sa functioneze in parametri optimi. Se impart in doua categorii: carbohidrati simpli si carbohidrati complecsi.

Carbohidratii simpli se refera la zaharuri cu o singura molecula de carbon si se asimileaza rapid. Din aceasta categorie fac parte glucoza, fructoza si galactoza. Tot carbohidrati simpli sunt si zaharurile care contin doua molecule de carbon si aici se incadreaza zaharul alb rafinat si lactoza (zaharul existent in lapte).

Carbohidratii complecsi supranumiti si combustibil al organismului, au eliberare lenta, sunt stocati in muschi si contin lanturi lungi de molecule de glucoza precum amidonul ( regasit in radacinoase si tuberculi), glicogen si fibre.

 

Pentru unii simplu, pentru altii complicat, acest macronutrient da totusi mari batai de cap doamnelor si domnisoarelor atunci cand vine vorba de slabit. Si pentru ca am spus ca este esential bunei functionari a organismului asta inseamna ca nu trebuie sa il excludem din alimentatie, insa atunci cand scopul este slabirea va trebui acordata o atentie deosebita la calitatea si cantitatea carbohidratilor consumati zilnic, mai ales daca stilul de viata este unul sedentar.

 

Vom lua pe rand doua situatii cu care persoanele care isi doresc sa slabeasca se confrunta vis-a-vis de alimentatie.

 

  1. Multe kilograme in plus si un stil de viata sedentar

 

Cele doua cumulate inseamna o rezistenta mare la insulina. Insulina care creste si se mentine cu carbohidrati si de asemenea, tot ea, insulina, impiedica procesele de ardere a grasimilor. Asadar, in acest caz solutia este reducerea carbohidratilor. Dupa „carte” si alte studii mai vechi, pentru a slabi ar fi necesar sa se consume 1gr de carbohidrati per kilocorp, insa studii recente arata ca un aport zilnic de doar 50 de grame de carbohidrati, un consum ridicat de proteina si moderat de grasimi sanatoase asigura o slabire rapida si calitativa, avand in vedere ca masa musculara nu se va pierde. Evident ca reducerea carbohidratilor se va face treptat, pentru ca o renuntare brusca poate avea ca efect secundar o stare de sevraj care implica migrene, stari de irascibilitate, insomnii. In prima faza se va renunta la carbohidratii simpli (dulciuri, paste fainoase, foietaje si preparate din faina alba), apoi, treptat se vor reduce si cantitatile carbohidratilor complecsi (paste integrale, orez, preparate din faina integrala).

 

 

Sursele recomandate de carbohidrati buni sunt urmatoarele:

– Legume verzi;

– Fructe cu indice glicemic mic (grapefruit, ananas, fructe de padure);

– Fucte oleaginoase si nuci/seminte.

 

  1. Viata activa, antrenamente regulate si totusi niste kilograme in plus

 

Desi multe persoane considera ca atunci cand se practica sportul cu regularitate, alimentatia nu necesita foarte multa atentie, vreau sa spun ca este o greseala imensa. Secretul unui corp armonios si frumos sculptat consta in 70% dieta si doar 30% sport. Si in aceasta situatie reducerea numarului de carbohidrati simpli este esentiala.

 

 

Sursele de carbohidrati recomandati in acest caz sunt:

 

– Legume verzi si alte legume cu indice glicemic redus la discretie;

– Cantitati reduse de fructe cu indice glicemic mare;

– Alimente amidonoase: orez, cartof, cartof dulce, mazare, linte, naut.

Si tipul de antrenament este deosebit de important, cea mai buna alegere fiind antrenamentele cu greutati care au scop contructia masei musculare, acest tip de antrenament avand ca efect stresul metabolic, imbunatatindu-se astfel sensibilitatea la insulina.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back