13 alimente de nadejde in lupta cu kilogramele! Iubiti-le!

Asa cum am mai povestit si in alte materiale, nu exista alimente care ard grasimi sau slabesc, pentru ca orice aliment, in afara de apa, are calorii, deci potential de ingrasare. Insa exista alimente care, prin compozitia lor chimica, prin consistenta si nutrientii lor, devin aliati de nadejde in lupta cu kilogramele in plus.
In randurile de mai jos, voi face o prezentare succinta a catorva alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia voastra, fie ca sunteti intr-un proces de slabire sau unul de mentinere.

1. Ardeiul iute
Datorita substantelor pe care le contine, acesta accelereaza metabolismul prin actiunea sa vasodilatatoare si a efectului termogenic datorat substantei care ii dau gustul picant. Prin procesul de termogeneza(cresterea temperaturii bazale a corpului) se ard calorii chiar si timp de 20 de minute de la ingerare. Contrar miturilor de pana acum, ardeiul iute previne ulcerul si amelioreaza simptomele acestuia.

2. Ghimbirul
La fel ca si ardeiul iute, datirita substantelor care ii ofera gustul picant, ghimbirul are efect termogenic. Pe langa asta, imbunatateste digestia, absoarbe gazele intestinale si regleaza pofta de mancare. Ghimbirul poate fi folosit atat in forma naturala, in salate, mancaruri sau limonade, dar si sub forma de pulbere. Totusi, consumul lui este interzis in probleme medicale precum diabetul, probleme de circulatie, de coagulare si sarcina (poate provoca contractii).

3. Carnea rosie
Este inca un aliment intens discutat, cercetat si controversat. Desi exista pareri cum ca acest tip de carne ar fi direct responsabil pentru anumite afectiuni medicale, carnea rosie este foarte bogata in proteine de calitate, fier si vitamina B12. In categoria carnurilor rosii se incadreaza: carnea de vita, de porc, oaie si miel, recomandate fiind partile mai putin grase, precum muschiul sau cotletul. Consumata cu moderatie, carnea rosie aduce numeroase beneficii sanatatii, dar si siluetei.

4. Carnea alba

Pieptul de pui si cel de curcan sunt cele mai recomandate, dar si cele mai folosite tipuri de carne, in dietele de slabire. Si este lesne de inteles acest lucru, pentru faptul ca acest tip de carne are foarte putine calorii si extrem de putina grasime. In schimb, carnea alba este bogata in proteina de calitate (a doua dupa albusul de ou), fier si vitamina B12. Recomandarea specialistilor este ca procurarea acestui de tip de carne sa fie doar din surse verificate, de la pasari crescute natural.

5. Ouale
Oul este cel mai complex aliment continand toti macronutrienti de calitate superioara (grasimi si proteine), dar si vitamine si minerale. Este hranitor, satios si cu putine calorii. Desi se recomanda limitarea condumului de oua din cauza colesterolului continut, trebuie sa stiti ca este un mit. Colesterolul este produs la nivelul ficatului, iar cel continut de alimente nu are un impact semnificativ asupra starii de sanatate sau a nivelului de colesterol deja existent. Totusi, persoanele care evita grasimile din varii motive, pot alege spre consum doar albusul de ou. 

6. Somonul

Acest tip de peste constituie unul dintre cele mai calitative, complexe si sanatoase alimente , asemeni oului. Datorita vitaminelor, proteinelor si a grasimilor bune (Omega3), somonul ar trebui sa devina un aliment indispensabil in alimentatia noastra. Este gustos, nu are un miros pregnant ca in cazul altor tipuri de peste gras (macrou, scrumbie) si se gateste usor, fie la cuptor, fie la gratar, alaturi de legume crude sau gatite, formand combinatia perfecte in dietele de slabire.

7. Tonul
Un alt tip de peste care nu trebuie sa liseasca din alimentatia noastra. Este un peste cu textura usoare, fara miros si gust pregnant, contine Omega 3 si Omega 6, grasimi esentiale organismului, vitamine, minerale, proteina superioara si este satios. Cosumul lui este de preferat in stare naturala, insa ocazional se poate consuma si cel conservat, fiind usor de folosit in salate.

8. Urda
Este o branza obtinuta din zer cu o concentratie mare de proteina calitativa, este saraca in grasimi (7% grasime) si are putine calorii, ceea ce o recomanda ca fiind un aliment de nadejde in dietele de slabire. Un plus mare pentru urda este faptul ca nu contine cazeina, o proteina continuta de lapte si care este digerata cu dificultate. Inlocuieste cu succes branza de vaci, in randul persoanelor care nu tolereaza acest tip de branza.

9. Spanacul
Frunzele de spanac, desi nu foarte iubite de multi dintre noi, sunt un cocktail excelent de substante nutritive. Spanacul este bogat in fier, minerale si contine complexul de vitamine B. Are putine calorii, ceea ce il face o garnitura perfecta, mai ales in stare cruda, sub forma  de salata. Are rol depurativ, o udoare actiune laxativa si influenteaza in mod pozitiv digestia.

10. Varza.
Gatita (fara adaosuri de grasime) sau cruda, varza este unul dintre alimentele hranitoare si adjuvante in dieta. Este bogata in fibre, are putine calorii si ajuta la normalizarea tranzitului intestinal. Din aceeasi familie cu varza, fac parte si conopida, broccoli, varza de Bruxelles, varza rosie si gulia.

11. Fructele de padure
Acestea ne aduc o cantitate infima de zahar, putine calorii, dar o multime de antioxidanti, atat de necesari organismului nostru, pentru calitatea acestora de a lupta impotriva radicalilor liberi si pentru contributia lor asupra tineretii si fermitatii pielii noastre. Fructele de padure se pot cosuma ca atare, congelate sau in combinatie cu iaurturi naturale, toate cele trei variante fiind delicioase si racoritoare.

12. Grapefruit
Un citric cu o aroma unica, care imbina gustul usor dulce cu cel amarui si cel acrisor, este un fruct recomandat in dietele de slabire datorita continutului redus de fructoza si a caloriilor putine. Consumat ca atare sau sub forma de suc, grapefruitul vine cu o multitudine de vitamine si enzime care ajuta la buna functionarea a tubului digestiv si a drenarii veziculei biliare. Este un tonic excelent pentru ficat, insa anumite afectiuni ale acestui organ, precum si anumite tratamente prescrise de medic, pot fi influentate in mod negativ de acest fruct.

13. Cafeaua si ceaiul verde
Ambele bauturi, prin continutul lor de cofeina, au un efect energizant si imbunatatesc puterea de concentrare. Atat cafeaua, cat si ceaiul verde contin antioxidanti, stimuleaza diureza, regleaza tranzitul intestinal si inhiba pofta de mancare. Folosite insa in exces, ambele pot afecta sanatatea si asta datorita cofeinei, care creste tensiunea arteriala

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
4 shares
Back