Sarea…in bucate

Fugim sau nu de sare?

Pana sa realizam ca ne-am ingrasat si sa ne dorim o schimbare, nu prea bagam in seama nici principiile alimentare, nici numarul de calorii, nici cantitatea de zahar consumata, cu atat mai putin feliile de paine care insumeaza cate o paine pe zi. Nu tinem cont de nimic si, culmea, alimentati urmata este considerata a fi una sanatoasa, cu absolut tot ce trebuie ca sa functionam eficient.

Totusi ceva nu merge si ne dam seama abia cand hainele nu ne mai vin, iar cantarul devine cel mai mare inamic al nostru. Regandim toata alimentatia si ne punem pe slabit. Stergem cu buretele tot ce a fost gresit, insa din pacate, de multe ori, in inversunarea noastra de a slabi mult si repede, facem alte greseli. Aceste greseli se refera la tendinta de a fugi de anumite alimente sau nutrienti care ne sunt absolut necesari.

Pe rand, fugim fie de proteine, fie de carbohidrati sau grasimi, insa ce ma uimeste este ca mai noi se fuge de sare. Iodata sau neiodata, sarea a devenit dintr-o data inamicul numarul 1 intr-o dieta. Nu conteaza ca din cand in cand mai mancam cateva felii de paine cu niste mezeluri, sau cateva prajituri, ori un kilogram de fructe, SARE sa nu fie.

Desi am mai scris despre consumul de sare, as vrea sa readuc in atentia voastra faptul ca reducerea consumului de sare nu este benefica pentru toata lumea. Conform studiilor ultimilor ani, cand deja cercetatorii in domeniul nutritiei a demontat rand pe rand multe mituri in ceea ce priveste slabitul sau alimentatia sanatoasa , consumul de sodiu trebuie redus in cazul in care exista o hipertensiune arteriala.

In cazul unei persoane sanatoase, fara probleme de sanatate acute sau cronice, consumul de sodiu nu trebuie exclus sau redus, ci consumat cu moderatie, pentru ca, paradoxal, tot lipsa sarii poate duce la aparitia bolilor cardiovasculare.

Daca nu e blamata sarea in general, este blamata sarea iodata. Multe guri o numesc otrava curata, asta in timp ce isi pun 3 lingurite de zahar in cafea.

Si in aceasta situatie, sarea iodata aduce beneficii sau nu, in functie de persoanele carora ne adresam:

  • Sarea iodata aduce beneficii esentiale pentru tiroida, inima si creier. Lipsa iodului din alimentatie duce la dereglari ale tiroidei. Fara iod, tiroida nu poate sa produca cei doi hormoni esentiali, respectiv tiroxina (T4) si triiodotironina (T3).

  • Un alt beneficiu pe care sarea iodata il aduce organismului nostru este imbunatatirea functiilor creierului, in special memoria. Studiile arata ca deficitul de iod poate reduce nivelul IQ-ului cu 15 puncte.

  • Femeile insarcinate care consuma cu moderatie sare iodata, reduc riscurile de avort spontan. Tot iodul ajuta la dezvoltatea fizica si mentala a fatului, prevenind aparitia cretinismului, afectiune neurologica ce poate afecta vorbirea, auzul si coordonarea miscarilor.

  • Iodul ajuta si reglarea metabolismului, iar un deficit al acestuia duce la ingrasare.

  • Sarea iodata impiedica multiplicarea bacteriilor daunatoare in intestine, ceea ce inseamna ca previne aparitia sindromului de colon iritabil, sindrom care include constipatia, migrenele, balonarea si crampele abdominale.

  • Studiile au aratat ca un consum moderat de sare iodata reduce riscul de aparitie al cancerului de san, plamani sau prostata.

Acestea fiind spuse, daca nu va stiti cu probleme de sanatate, nu mai fugiti atat de rau de sare. Nu e chiar un bai-bau care ne omoara incet si sigur si nici nu ne ingrasa. Cel mult poate favoriza o retentie hidricam dar asta nu e acelasi lucru cu ingrasatul. De ingrasat, ingrasa painea, pastele, cartofii, dulciurile, chipsurile si snaksurile. Sarea nu!

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back