Ora18! Nu mai mancati, nu respirati…eventual va culcati!

Mancam sau nu dupa ora 18?

Inca un mit, la fel ca multe altele in domeniul nutritiei, este cel al ultimei ore de masa. Si cu totii stim, ca o lege nescrisa, nu avem voie sa mai mancam nimic dupa ora 18:00. De ce cred ca este un mit? Pentru ca, personal, nu cred in orele de masa prestabilite, ci mai degraba intr-o organizare a meselor: mic-dejun, pranz, cina. Logic gandind, de ce neaparat ora 18 si nu 18:05 sau 17:58?

In afara de asta, o ora ca asta recomandata pentru servirea ultimei mese din zi, nu se adreseaza tuturor categoriilor de oameni. Sunt oameni care au activitate fizica redusa si seara dorm de la ora 21, sau sunt oameni cu activitati fizice mai mult sau mai putin intense, care adorm spre dimineata. Ori sa mananci la ora 18 si sa te culci la 3 dimineata mi se pare infometare. Probabil acum veti gandi „Ok, dar nu este acelasi lucru ca in cazul in care dormim de la 9 pana dimineata? Nu tot infometare se numeste?’’ . Ei bine, nu, pentru ca in timpul somnului, toate functiine organismului nostru incetinesc, iar energia se conserva. Lucru care nu se intampla daca stam cu ochii in telefon, ori in laptom sau chiar lucram pana la ore tarzii din noapte.

Exista persoane care fac sport, iar orele de antrenament se intampla dupa 18:00. In acest caz, lipsa unei mese de dupa antrenament nu adce beneficii absolut deloc, ba dimpotriva, se va pierde masa musculara, dar si nivelul de electroliti va avea de suferit din cauza transpiratiei. Astfel, o masa dupa antrenament are calitatea de a ajuta masa musculara si reface si nivelul electrolitilor.

Singura regula de care trebuie sa se tina cont atunci cand vorbim despre cina, este sa fie luata cu cel mult 2 ore inainte de culcare si asta pentru ca digestia sa fie completa. O digestie incompleta in momentul in care mergem la culcare nu inseamna ca ne vom ingrasa, ci inseamna ca poate aparea disconfort la nivel abdominal si insomnie ca si consecinta. Ingrasatul sau slabitul nu sunt favorizate de orele propriu-zise de masa, ci de cantitatea si calitatea meselor.

Cand ingrasa mancatul seara?

Atunci cand avem o viata sedentara. Atunci cand pe timpul zilei nu exista mese propriu-zise, ci doar niste gustari, prost alese asa cum sunt covrigii, chipsurile, boamboanele si in general cam toate crantanelele de timp junk food. Lipsa meselor hranitoare si lipsite de valoare nutritionala din timpul zilei nu fac altceva decat sa creasca in mod considerabil apetitul, iar senzatia acuta de foame va va face sa goliti frigiderul si sa umpleti stomacul. Sunt sigura ca, cel putin o data in viata asta, ati probat aceasta senzatie de foame si ati mancat, seara, absolut tot ceeea ce v-a cazut in mana. Este cunoscut si faptul ca foamea nu este cel mai bun aliat atunci cand mergem la cumparaturi, caci tot din cauza senzatiei vom avea tendinta sa umplem cosul de cumparaturi cu foarte multe produse, in special alimente care nu tin deloc la silueta noastra.

Faptul ca „mancatul dupa ora 18:00’’ este un mit, asta nu inseamna ca avem dezlegare la frigider si liber la toate fanteziile culinare. Avem voie doar sa mancam la fel de cumpatat si corect ca si in cazul celorlalte mese. Cina nu trebuie sa lipseasca cu desavarsire, dar nici nu trebuie sa fie una grea si cantitativa.

Evitarea carbohidratilor si a crudităților si alegerea proteinei si a fibrelor, pot fi o alegere perfecta pentru cina, cu putine calorii, cu multe beneficii si fara dureri de stomac.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back