​Retentia de apă – combătută cu succes cu ceaiul de pătrunjel

Majoritatea femeilor, cu putine exceptii, se confrunta cu problema retentiei de apa, problema datorata in mare parte hormonilor feminini pe care ii avem la purtator si care sunt responsabili cu diverse stari inconfortabile pe care le avem cateodata.

Retentia de apa este suparatoare, mai ales atunci cand nu ni se umfla doar gleznele, ci si ochii, obrajorii si burtica, capatand astfel un aspect pufos, iar coapsele sunt invadate de celulita.

Pe langa fluctuatiile nivelului de hormoni feminini, retentia de apa are si alte cauze:

 1.      Consumul ridicat de sodiu, adica sare. Desi multe persoane considera ca folosesc sarea in mod echilibrat pentru prepararea mancarurilor, scapa din vedere alimentele semipreparate pe care le consuma si care contin cantitati industriale de sodiu. Astfel, cosnumant mancare multe, aportul de sodiu duce la acumularea de kilograme in plus, prin depuneri de grasime si retentie hidrica. Reducerea caloriilor si implicit a cantitatii de sodiu, prezent in majoritatea alimentelor, provoaca organismul sa consume resursele de carbohidrati din muschi, iar acest lucru duce si la eliminarea apei din tesuturi cu pana la 75%.  Revenirea la un cosnum mare de calorii, in raport cu activitatea fizica si varsta, duce la reacumularea kilogramelor in plus, implicit a retentiei de apa.

 2.      Menopauza, cea despre care am povestit separat intr-unul dintre articolele trecute si am stabilit ca este o stare fiziologica naturala in viata oricarei femei.Fluctuatia nivelelor hormonale, dereglarile hormonale si scaderea progesteronului pot determina retentia de apa la femeile aflate la menopauza. O dieta echilibrata si o hidratare corespunzatoare ajuta la eliminarea apei din tesuturi.

 3.      Afectiuni ale glandei tiroide- hipotiroidismul sau hipertiroidismul, insa de multe ori retentia de apa este pusa in seama acestor doua afectiuni in mod gresit. Doar testele medicale pot confirma prezenta uneia dintre ele si in cazul in care ele exista, tratamentul prescris rezolva si aceasta problema.

 4.      Boli renale- Rinichii sunt responsabili cu multe functii vitale ale ogranismului, inclusiv cu eleminarea toxinelor prin procesul de mictiune (urinare), dar si cu echilibrul volumelor de lichide din organsim. Atunci cand rinichii au o afectiune de natura infectioasa sau cronica, retentia de apa vine ca si consecinta.

 Cum combatem aceasta problema, atunci cand cauza nu este una medicala?

 In primul rand reducem aportul zilnic de sare si nu numai din mancarurile pe care le gatim, ci si din cele deja cumparate. Cititul etichetelor este sfant si, de cele mai multe ori, indiferent de cat de mare este pofta de ceva „rau’’, cititul unei etichete ne face sa punem produsul inapoi pe raft.

Dupa ce bifam primul pas, adoptam un stil de viata sanatos, care nu se refera doar la parte de nutritie, cu si de activitate fizica. Macar 30 de minute de sport de 4-5 ori pe saptamana aduce rezultate bune, frumoase si imbunatatesc remarcabil calitatea vietii.

 Foarte important, acesta este si motivul pentru care am lasat pentru final, este HIDRATAREA.

Cel mai bun diuretic este apa, asadar cu cat bem mai multa apa, cu atat eliminam excesul din tesuturi.

Pe langa apa, care de multe ori este greu de baut, exista si trucuri pentru a bea mai multe lichide si pentru a elimina retentia hidrica in exces.

 Un remediu excelent, pe care personal l-am pus in practica abia ieri, este ceaiul de patrunjel. Am fost destul de sceptica, insa l-am incercat si faptul ca am baut o cana seara, efectul lui spectaculos s-a resimtit pe toate perioada noptii.

 Patrunjelul, aceasta planta folosita in majoritatea mancarurilor, nu doar ca da un gust speciala acestora, dar vine cu numeroase proprietati la pachet:

– este un bun stimulent al sistemului nervos;

– este un întăritor natural al sistemului imunitar;

– este reglator al ciclului menstrual;

 – este antiinfecţios, vasodilatator, vermifug, antitumoral, antirahitic, antiscorbutic, diuretic;

 – este purificator și curăţă corpul de toxine, este antiseptic al sângelui, al căilor urinare şi al tubului digestiv;

– este stimulent natural al expectoraţiei, eliminând din plămâni substanţele nocive;

– este sudorific, favorizând transpiraţia și ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor din organism;

– este un bun regenerator capilar;

– este un stimulent al fibrelor musculare netede;

– ajută la neutralizarea efectelor nocive ale alcoolului şi ale tutunului.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back