Alimentatia si antrenamentul /sportul


Asa cum am mai spus, pentru dobandirea unei siluete frumoase si a unui corp frumos sculptat, 70% din acest demers reprezinta alimentatia si 30% reprezinta sportul, fie ca il facem acasa in sufragerie, fie in parc ori in sala  de fitness. 
Alimentatia corecta si calitativa nu numai ca ne ajuta sa dobandim corpul mult visat, dar este si cheia succesului unor antrenamente eficiente. Este foarte important sa ne hranim corespunzator atat inaintea antrenamentului, cat si dupa acesta. 

Cand anume si ce consumam inainte de antrenament?

In mod evident, inainte de antrenament avem nevoie de energie pentru a putea da randament  pe durata acestuia. Asa cum am stabilit intr-un articol anterior, carbohidratii si grasimile sunt cei care furnizeaza energia. Insa avem nevoie si de proteina, dar combinatia celor trei macronutrienti va trebui sa fie facuta corect, mai ales daca scopul este slabirea, definirea si nu hipertrofia (cresterea masei musculare). 
Daca alegem o masa completa, aceasta se va lua cu doua ore inainte de antrenament si asta pentru a se putea face digestia si absorbtia corecta a macronutrientilor. Aici se poate opta fie pentru o omleta si legume, ori cereale integrale cu iaurt sau in salata, ori o proteina de calitate (pui, curcan, oua, vita, peste) alaturi de o garnitura de legume gatite sau sub forma de salata. Daca optati pentru fructe, caci si glucidele sunt recomandate inainte de antrenament, le puteti consuma cu o jumatate de ora inainte de antrenament, iar aici puteti alege fie o banana, fructe uscate sau confiate, ori un smoothie de fructe si legume. 

Cand si ce mancam la sfarsitul antrenamentului?

Din start va spun ca recomandarile de a nu manca o anume perioada de timp dupa antrenament, pentru a pierde in greutate, este un mit. Va reamintesc ca, pe termen lung, mancarea ne ajuta sa slabim si sa ne mentinem, si nu infometarea. Asadar, in intervalul de pana la doua ore de la terminarea antrenamentului, este recomandat sa mancam. Pentru ca de regula, un antrenament eficient ne lasa fara vlaga, avem din nou nevoie de carbohidrati, iar pentru a reface fibra musculara si a crea tesut muscular, avem din nou nevoie de proteina. Si acum, mesele compuse din legume, gatite sau sub forma de salata si o proteina de calitate (oua, pui, curcan, vita, peste) sunt ideale.

Chiar daca alimentatia este cea care isi spune cuvantul, trebuie acordanta o atentie deosebita si sportului. Atunci cand ne apucam de sport, o vom face cu o frecventa de cel putin 4 ori pe saptamana si cu daruire maxima. Nu exista “fac sport lejer, nu pot sa ma chinui, nu-mi place sa transpir sau ma doare tot corpul”. Evident ca antrenamentele, chiar daca sunt intense, nu trebuie sa ne bage in spital, dar nici sa ne faca sa cascam de plictiseala. Cu siguranta va durea, va aparea febra musculara, se va transpira si se va pierde suflul, dar rezultatele vor fi pe masura efortului depus. 

Altceva foarte important, atunci cand incepeti antrenamentele intr-o sala de fitness, luati cateva sedinte cu un antrenor personal. El va va indruma pasii catre antrenamentele executate corect si eficient.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back