Caloriile – sunt toate la fel? Tipologia caloriilor

Unul din primii pasi pe care ii facem atunci cand ne incepem demersul de slabire este sa reducem portiile si sa ne numaram caloriile. Deodata realizam ca cele 2000 – 3000 de calorii pe care le consumam fara ca macar sa ne dam seama, trebuie numaidecat scazute la o valoare care sa creeze un deficit (caloric), in baza caruia sa slabim.

Dar ce sunt caloriile?

In anul 1863, intr-un articol numit “Journal of nutrition”, caloria era definita ca fiind cantitatea de caldura necesara pentru a ridica cu un grad temperatura unui gram de apa. Cu alte cuvinte am putea numi caloria, energia necesara pentru incalzirea unui gram de apa cu un grad. Daca e sa vorbim de fizica acestor calorii, iata ca in anul 1925, oamenii de stiinta i-au dat denumirea de joule si de aceea este posibil ca pe unele etichete sa vedem scris kilojoules in loc de calorii, in dreptul valorilor nutritionale.

***Joule-ul este unitatea de masura folosita pentru masurarea tuturor formelor de transfer energetic si a formelor de energie.

  Acum se vede cu ochiul liber legatura dintre calorii si energie, nu-i asa?

 Sa fie toate caloriile la fel?

Pentru desfasurarea activitatilor metabolice, dar si pentru activitatile fizice cotidiene, corpul nostru are nevoie de energie. Numarul de calorii pe care le consuma o persoana intr-o zi este echivalent cu energia pe care acestea o furnizeaza.

Cele patru componente nutritionale care furnizeaza energie (masurata in calorii) organismului sunt:

– proteinele (4 calorii per gram);

– carbohidratii (4 calorii per gram);

– grasimile (9 calorii per gram);

– alcoolul (7 calorii per gram).

 Mineralele, vitaminele, apa, fibrele si fitochimicalele nu furnizeaza calorii.

 Totusi, in procesul de slabire, numaratul caloriilor nu este intotdeauna cheia succesului si asta pentru ca doua alimente cu acelasi numar de calorii pot avea efecte complet diferite in corpul nostru in functie de macronutrientii pe care ii contine, dar si de combinatiile alimentare facute. Asadar, ceea ce ne intereseaza pe noi este metabolizarea a ceea ce mancam si nu neaparat numarul caloriilor. De exemplu,  alcoolul este transformat de ficat in grasime. La fel se intampla si cu carbohidratii in exces. Grasimea dintr-un avocado sau din branza facuta in casa nu este tot una cu grasimea din cartofii prajiti sau dintr-un burger de la fast-food. Metabolizarea si asimilarea grasimilor naturale, neprocesate este mult mai facila.

Proteinele, desi au rol structural in corp si furnizeaza energie, nu se depun pentru simplul motiv ca organismul uman nu stocheaza proteina (aminoacizi de fapt – corpul extrage aminoacizii din proteina). Singura rezerva de proteina pe care o avem in corp este fixa si are in jur de 450 de gr. Daca organismul uman poate stoca grasime cu nemiluita, nu la fel se intampla si cu proteina, de care nu avem nevoie pe cat consumam, dar care deblocheaza cantarul si faciliteaza procesul de slabire din motivele mai sus enumerate.

 Caloriile furnizate din carbohidratii simpli naturali (fructe si legume) sunt combustibilul ideal pentru celulele noastre, insa acestea se digera foarte repede si nu sunt la fel de satioase precum cele furnizate de grasimi si proteine, care au o eliberare prelungita.

 Tipuri de calorii

Nu vreau sa vorbim in mod special de caloriile mari si mici (cal/kcal), ci mai degraba despre o tipologie a caloriilor in functie de efectul pe care acestea le au in corp.

 Caloriile lichide vs. caloriile solide

De multe ori suntem tentati sa ne gandim la sucuri acidulate sau la nectaruri, la bauturi alcoolice sau la cafeaua cu lapte de exemplu ca la niste lichide care nu au o mare influenta asupra siluetei, poate mai ales pentru faptul ca nu ne simtim satui dupa o Coca Cola sau un pahar de bere. Totusi, sunt factori majori care determina ingrasarea. Zaharul continut de aceste bauturi nu este tocmai de ignorat.

Pe de alta parte, daca alegem varianta sanatoasa a unui suc de portocale de exemplu, vom avea parte de o doza imensa de carbohidrati si implicit de calorii, fara a ne bucura de fibrele care ajuta digestia. Pentru un pahar de suc ai nevoie de 4-5 portocale, pe cand daca ai vrea sa manaci acest fructe, te vei limita la unul deoarece fibrele sau senzatia de satietate.

Caloriile solide au avantajul de a veni la pachet cu un volum mai mic de hrana si alunga mult mai repede senzatia de foame. Prin procesul de masticatie, creierul nostru primeste informatia ca corpul este hranit si astfel foamea va disparea mai repede.

Cand fructoza ajunge in cantitate mare in ficat (asa cum este in cazul unui suc din fructe stoarse), acesta o metabolizeaza in grasime si este eliberata in sange sub forma de trigliceride. Nu numai ca ne putem ingrasa din acest motiv, dar ne si predispunem corpul la diabet si boli cardiace.

 Caloriile negative

Mancarea ce furnizeaza calorii negative se refera la acele alimente care solicita mai multe calorii pentru procesele metabolice decat caloriile continute de alimentul in sine. De exemplu daca 100 de grame de broccoli are 34 de cal, pentru digerarea lor corpul foloseste 44 de calorii, asta inseamna ca am consumat 10 calorii in plus fata de cat am consumat, din rezerva proprie de grasime. Deci, alimentele cu astfel de calorii faciliteaza in mod direct arderile de grasime.

Iata o lista a alimntelor cu calorii negative:

– mere;              – ceapa;           – ridiche neagra;

– caise;              -gulie;              – ridiche alba;

– ananas;           -sfecla rosie;   – ridice rosie;

– portocale;        – salata;           – praz.

– capsune;         – varza;

– zmeura;          – usturoi;

– lamaie;           – conopida;

– visine;            – telina;

– grapefruit;      – castraveti;

– prune;            – morcov;

– macese;         – fasole verde;

 O atentie deosebita, trebuie acordata alimentelor care, prin preparare termica isi schimba indicele glicemic, asa cum este morcovul. Prin fierbere, morocvul ajunge ajunge de la 15 la 55 IG. Din acest motiv este de preferat ca aceste alimente sa fie consumate in stare cruda.

 Grija fata de ce si cat consumam inseamna intelepciune si prevenirea a bolilor pe care mai tarziu am fi fost nevoiti sa le tratam.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
1 share
Back