Ce greseli mai facem in dieta si cum le evitam?

Ce greseli mai facem in dieta?

 

Noi, doamnele si domnisoarele, tindem sa fim foarte drastice in momentul in care ne hotaram sa slabim, spre deosebire de barbati, care pe langa testosteronul care ii ajuta, tind sa fie mult mai practici, bazandu-se pe cateva principii de baza atunci cand este vorba despre slabit.

Bineinteles ca pe noi ne caracterizeaza atat entuziasmul peste masura, dar si nerabdarea. Cumva toate ne-am dori, intr-o paralela fantastica si ideala, ca dupa prima masa corecta si curata sa fi slabit deja jumatate din kilogramele in plus.

Bineinteles ca aceasta dorinta nu ne face sa ne pierdem ratiunea si realizam ca este imposibil asa ceva, insa tot avem tendinta de a exagera, sperand ca procesul va fi unul rapid si eficient. Ne dam seama ca ceva nu facem bine abia atunci cand intram rapid in perioada de stagnare, perioada care dureaza prea mult si care pare imposibil de depasit.

 

Iata cele mai frecvente greseli pe care le facem:

  1. Taiem drastic caloriile

Plecand de la premisa ca deficitul caloric ramane cea mai potrivita si eficienta metoda de slabit, nu se mai face diferenta intre acest principiu si infometare.

In functie de ce stil de viata alimentar aveam inainte de a incepe dieta este suficient sa scadem pentru inceput in jur de 500 de calorii din cele pe care le consumam inainte si asta micsorand portiile de mancare si nu sarind peste mese. Este o metoda foarte buna pentru primele doua saptamani de acomodare, apoi putem incepe sa lucram si pe calitatea alimentelor si raportul dintre macronutrienti. Un calculator pentru evidenta caloriilor si procentul de macronutrienti face minuni.

 

  1. Inlocuim mesele principale cu fructe

Fructele sunt bune, mai ales atunci cand le consumam in sezonul lor specific si asta pentru ca organismul nostru este pregatit sa asimileze toti nutrientii din ele in mod eficient. Insa fructele nu reprezinta cea mai buna varianta pentru a inlocui o masa principala, ci mai degraba pot fi consumate ca o gustare fara sa depasim 250 de grame de fruct. Atunci cand alegem sa inlocuim pranzul sau cina cu ele, vom avea tendinta sa mancam prea multe fiindca ne este foame, iar senzatia de satietate de dupa ingerarea lor dureaza maxim o ora, ceea ce ne va face sa mai luam inca o masa la un interval destul de mic de timp.

 

  1. Ne supraantrenam

Tot acel entuziasm ablolut specific noua ne face sa credem ca vom revolutiona lumea slabitului si propra noastra silueta inca din prima zi, motiv pentru care ajungem sa ne supraantrenam. Fie incepem cu o alergare demna de un maraton care ne epuizeaza si asa resursele prea putine daca luam in considerare primul punct. A doua varianta este antrenamentul in sala de fitness unde, prin minune, dupa ani de sedentarism, ne apucam sa lucram toate grupele musculare, folosind si greutati prea mari pentru un incepator. Pe langa epuizare, ne alegem cu o febra musculara de zile mari care ne va tine in repaus pentru cateva zile.

Sportul este extrem de benefic nu numai pentru slabit, dar trebuie inceput cu pasi mici, cu rabdare si bineinteles cu o baza minima de cunostinte pentru a practica exact tipul de miscare eficient pentru obtinerea rezultatului final pe care ni l-am propus.

 

  1. Ne recompensam cu „ceva bun”

Fie dupa o saptamana de dieta sau dupa un antrenament eficient in care am ars cateva sute de calorii, ne simtim indreptatite sa ne acordam un premiu. De regula unul culinar cu multe calorii, mult zahar si ceva faina prin el. Bineinteles ca nu intotdeauna este vorba despre o prajitura sau doua, ci poate fi o pizza intreaga, o shaorma sau ceva fast food. Rezultatul este acelasi: am ars de pomana cele cateva sute de calorii, caci din cateva inghitituri le-am recastigat. Asadar, o recompensa vestimentara sau un masaj de relaxare ar fi cu mult mai indicate in perioada asta.

 

  1. Nu mancam diversificat

Dupa ce am stabilit ca trebuie sa mancam putin si des si ne si incadram intr-un numar de calorii potrivite procesului nostru de slabire, din frica de a nu cumva sa gresim, mancam insipid si limitat in varietate, iar asta inseamna de cele mai multe ori celebra salata cu si mai celebrul piept de pui. Ne plictisim, ne frustram si ajungem sa ne recompensam prea des cu ceva bun. Putina imaginatie si inspiratie si din ingredientele de baza pe care le consumam repetitiv, putem face mancaruri gatite, absolut delicioase si mult mai apetisante.

 

SURSA FOTO: GOOGLE

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back