Ce ne mai ingrasa?- Cauze mai mult sau mai putin cunoscute

 

Principala cauza a ingrasatului, statistic vorbind, este alimentatia: alimentatia deficitara, multa si nesanatoasa. Imediat dupa alimentatie, premiul doi merge catre sedentarism. Combinatia intre cele doua este dezastruoasa: ingrasare exagerata, probleme de sanatate, dar si emotionale.

Cu toate astea, exista si alti factori externi care favorizeaza ingrasatul necontrolat, fie ca vorbim despre anumite afectiuni medicale sau, chiar, tratamentul medicamontos prescris pentru a tratata anumite afectiuni.
Cresterea in greutate cauzata de anumite afectiuni medicale, este una destul de periculoasa, si asta pentru ca poate fi tinuta in frau destul de greu. Persoanele care se confrunta cu asa ceva au de ales intre un fizic proportionat si sanatate, insa cu mult efort si ajutor specializat totul poate fi controlat.

Daca tocmai probati un astfel de episod in care kilogramele nu contenesc sa se depuna, iata cateva dintre cauzele care pot sta la baza ingrasatului:

1. Stresul
Perioadele incarcate, fie cu emotii puternice sau cu activitati care tin de sfera personala sau profesionala, duc la secretarea in exces a cortizolului, numit si hormonul stresului, vinovat pentru apetitul crescut, in special pentru alimentele dulci.

2. Prea putin somn
Cu siguranta prea putine ore de somn inseamna stare de oboseala, datorata lipsei de energie, iar asta ne face sa mancam mai mult, in special carbohidrati. Crbohidratii complecsi nu ar fi chiar cea mai mare greseala, ei fiind cunoscuti ca o sursa buna de energie, insa cantitatile mari, in combinatie cu alte grupe de nutrienti, duc la un numar exagerat de calorii si, prin urmare, la o acumulare de kilograme.

3. Anumite medicamente
In special, persoanele care sufera de despresie si urmeaza un tratament in acest sens, se confrunta cu acumularea de kilograme si asta pentru ca antidepresivele, pe langa relaxarea sistemului nervos, reusesc sa incetineasca si metabolismul. Alte medicamente care au legatura cu ingrasatul sunt corticosteroizii, prin retentia de apa, medicatia antipso=ihotica si anumite medicamente recomandate in boli precum diabetul, migrene, hipertensiune, atacuri de panica si anxietate.

4. Menopauza
Daca vorbim despre menopauza, aceasta merge mana in mana si cu un metabolism mai lent, dobandit o data cu inaintarea in varsta. Cauza principala a ingrasatului in aceasta situatie, sunt schimbarile hormonale, iar depunerea stratului adispo se face cu preponderenta in jurul taliei.

5. Sidromul ovarelor polichistice
La fel ca si in cazul menopauzei, cu mentiunea ca acest sindrom afecteaza femeile de toate varstele, vorbim despre un dezechilibru hormonal, care favorizeaza acumularea de kilograme in plus, mai ales in zona taliei si a soldurilor.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
6 shares
Back