Ce paste alegem cand vrem sa slabim?

 

Ce paste alegem cand vrem sa slabim?

 

Nu este un secret si, cu atat mai putin, fizica cuantica, faptul ca excesul de carbohidrati favorizeaza depunerea kilogramelor sau incetinirea procesului de slabire. Din toate timpurile, femeile atente la silueta lor, stiau ca trebuie sa manance mai putina paine, mai rar desertul si cat mai des legume, carne slaba si sa faca miscare.

Personal, de cate ori imi vine in minte acest cuvant, respectiv carbohidrat, nu ma gandesc nici la prajituri, nici la ciocolata, nici la paine sau la cartofi, ma gandesc doar la PASTE, preferatele mele, in toate variantele si in toate formele. Dar ce sa fac daca am un metabolim care intra in stare de Netflix & Chill atunci cand ii dau asa ceva lucrat? In mod normal evit carbohidratii, implicit pastele, in sensul ca nu le mananc saptamanal, dar maxim o data pe luna imi fericesc papilele gustative cu una dintre retetele mele preferate.

 

Cu toate astea, am realizat ca nici aceasta fuga constanta nu este cea mai buna varianta. Adica serios, carbohidratii complecsi consumati in prima parte a zile si in combinatii cat mai simple si mai corecte cu alte alimente, fac bine la creieras in primul rand, apoi ne dau si o portie buna de energie pentru restul zilei si chiar pot fi un aliat in lupta cu kilogramele atunci cand alegem variantele corecte.

Pentru ca suntem la capitolul paste, am facut un top al celor mai sanatoase variante, dar si cu un continut redus de glucide.

 

  1. Pastele de leguminoase

Principala calitate a lor este ca au un continut de glucide redus la jumatate fata de pastele clasice de grau. Pot fi gasite in urmatoarele variantele cu faina de fasole, naut sau linte, rosie sau verde, insa recomandarea mea este sa le alegeti pe cele cu naut sau linte rosie. Pe langa fapul ca au un continut redus de glucide, un aport mai mare de fibre, ele vin la pachet si cu o cantitate mai mare de proteina. Timpul de fierbere variaza intre 4-6 minute si pot fi adaptate la toate retetele clasice pentru paste.

 

  1. Pastele intergrale

Spre deosebire de clasicele paste din faina alba, acestea nu sunt atat de procesate si sunt realizate din grau dur. Continutul de glucide este mai mic, iar cel de fibre cu mult mai mare, ceea ce inseamna un plus asupra elibararii lente a energiei, cat si pentru un tranzit intestinal bun. Gustul nu este cu mult diferit de cel al pastelor clasice, ba chiar, ca o nota personala, as putea spune ca sunt mult mai deosebite.

 

  1. Pastele de hrisca

Hrisca, contrar asteptarilor, nu este o cereala, ci o pseudocereala, mai exact o planta erbacee, la fel ca amarantul sau quinoa.  Marele plus al acetui de tip de paste este faptul ca nu contin gluten si pot fi consumate si de persoanele cu intoleranta la el.

  1. Pastele de porumb

La fel ca si pastele de hrisca, cele de porumb pot fi consumate inclusiv de persoanele care sufera de boala celiace, datorita lipsei de gluten.  Sunt ideale pentru persoanele care sufera de constipatie, acestea avant un continut mare de fibre. De asemenea sunt bogate si in atioxidanti si aminoacizi si fiind un carbohidrat cu eliberare lenta, regleaza si nivelul de insulina.

 

  1. Pastele din spelta

Graul spelta este considerat stramosul graului pe care il cunoastem la momentul actual. Spre deosebire de graul normal, cel spelta are bobul protejat de un invelis ce ii atribuie toate calitatile pe care le are. Pastele din spelta contin cele mai putine calorii, au cel mai crescut continut de fibre, ceea ce le recomanda inclusiv in dietele de slabire. Gustul este intr-adevar special si seamana foarte mult cu cel de nuca.

 

  1. Pastele din Konjac

Faina de konjac din care sunt facutele pastele nu are nicio legatura cu ceea ce stim noi despre fainurile clasice pentru ca de fapt planta de konjak nu este o cereala, nici macar o pseudo cereala, ci un tubercul.

Acestea sunt intr-adevar speciale. Au 0 carbohidrati si doar 7 calorii pentru 100 de grame, iar datorita capacitatii de absorbtie a apei (pana la 100 de ori greutatea sa), ofera o senzatie de satietate pe termen lung.

Cu toate aceste aspecte absolut fantastice, gustul si textura pastelor din Konjac sunt total diferite fata de toate celelalte variante enumerate mai sus. Acest tip de paste iti poate placea la nebunie sau dupa prima gura le poti uri pentru tot restul vietii.

Inainte sa le cumparati retineti ca au o textura usor gumata si lipicioasa, nu ai nicio aroma speciala, ba chiar as putea spune ca nu au gust deloc. Merita totusi incercate daca va plac pastele prea mult, dar sunteti si foarte stricte in ceea ce priveste aportul de carbohidrati.

Sursa foto: Google

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back