Cum ne redresam dupa o perioada de relaxare alimentara

Cum ne redresam dupa o perioada de relaxare alimentara

Indiferent ca vorbim despre perioada sarbatorilor sau mult asteptatul concediu anual, cei mai multi dintre noi facem un adevarat dezmat culinar in ambele cazuri. Prin minune uitam toate principiile alimentatiei sanatoase, echipamentul sportiv il punem in cui si incepem relaxarea ca doar „o data pe an e…”
Bineinteles ca o zi sau doua, hai fie chiar si trei de relaxare nu strica munca de peste an, insa ceea ce depaseste aceasta perioada tinde sa devina o obisnuinta, iar asta va strica forma fizica la care am muncit timp de un an.
Numitorul comun in aceasta situatie este acel sentiment de remuscare care apare cand abdomenul tinde sa fie mai proeminent si fata parca putin mai plina. Remuscarea insa ne face sa luam decizii mai putin corecte si benefice in ceea ce inseamna reechilibrarea dietei.

Iata ce nu trebuie sa facem dupa acest concediu culinar:

1. Nu ne infometam
Aceasta abordare este cumva instinctuala si nu o data, fiecare dintre noi, am apelat la acasta strategie atunci cand am simtit ca am mancat prea mult.
Infometarea nu face nimic altceva decat sa incetineasca si mai mult metabolismul deja pus la incercare de mesele multe si copioase. Sau mai rau, infometarea ne va face sa mancam din nou prea mult la o singura masa si, astfel, intram intr-un cerc vicios deloc in avantajul nostru

Ce e de facut? Reducem caloriile, suplimentam aportul de proteine, mancam putin si des cat sa dam metabolismului de lucru.

2. Nu recuperam intr-o zi toata activitatea fizica pusa pe pauza
In ceea ce priveste sportul, il reluam treptat, mai ales daca vorbim despre o pauza de peste o saptamana. Nici macar nu il reluam de acolo de unde l-am lasat pentru ca riscam accidentari. Perioada recuperarii si a redresarii trebuie sa fie direct proportionala cu cea de pauza.

Ce putem face in schimb chiar pe perioada vacantei? Cea mai la indemana si eficienta forma de antrenament cardio este chiar plimbarea. Ce-i drept intr-un ritm mai alert, dar perfecta dupa o masa imbelsugata, stropita eventual si cu cateva pahare de vin rece si racoritor. Plimbarile de dupa masa imbunatatesc si digestia, asadar balonarea si tranzitul intestinal lent nu vor aparea daca facem asta.

3. Nu renuntam
De multe ori, o astfel de abatere de la drum atrage dupa sine si renuntarea la lupta cu kilogramele. Faptul ca uitam o perioada de restrictiile alimentare si ne relaxam din toata punctele de vedere, nu inseamna ca am pierdut lupta si, cu atat mai putin, nu inseamna ca nu suntem in stare sa o ducem la bun sfarsit. Secretul reusitei sta in perseverenta si in capacitatea de a ramane constante unui stil de viata sanatos, fara artificii, fara diete draconice si suplimente care ne promit rezultate spectaculoase peste noapte.

Ce trebuie sa facem in astfel de situatii? Sa ne relaxam. Sa nu fim mereu intr-o lupta contracronometru cu corpul si cu psihicul nostru, dar nici sa nu ne complacem in situatii in care nu ne regasim. Unele dintre noi ne putem simti sexy si impacate cu 10 kilograme in plus, altele dintre noi nu, dar in ambele situatii trebuie sa ne pastram ratiunea si echilibrul.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back