De ce mancam mult?

 

Cu siguranta, multe dintre dumneavoastra ati spus macar o data pe saptamana „am mancat prea mult’’ si asta fara sa fie vreun moft. Toate am probat acea senzatie de foame incredibila combinata cu pofte aproape de psihoze, senzatie care ne-a facut sa mancam compulsiv pana cand stomacul statea sa explodeze. Este de prisos sa mai spun ca, dupa o astfel de experienta, pe langa senzatia de rau fizic, remuscarile ne coplesesc. Si totusi, desi nu este cea mai frumoasa experienta, o mai repetam o data la ceva timp, iar intrebarea este DE CE? De ce mancam mult?

 

Cu siguranta motivele sunt variate, insa cele mai comune sunt trecerea de la anotimpul cald la cel rece, placerea momentului, dar si starile de depresie si anxietate.

 

  1. Adaptarea la frig

Pentru cine inca nu stie, corpul consuma mult mai multa energie pentru a se incalzi, iar acest fapt atrage dupa sine o pofta mai mare de mancare. Desi este un fenomen absolut normal, aceasta trecere de la un anotimp la altul ne poate costa cateva kilograme in plus si asta pentru ca, in loc sa mancam alimente cu efect termogenic, mancam doar mult si de cele mai multe ori prost. Lipsa de energie transmite diferite semnale, cel mai frecvent fiind foamea si nevoia de a consuma carbohidrati. De aici si greselile alimentare care ne costa cateva kilograme in plus pe perioada sezonului rece: mancam prea multi carbohidrati si, in majoritatea cazurilor, ii alegem pe cei simpli. In acest sezon rece, ca o alternativa mai buna si mai sigura decat carbohidratii, putem alege grasimile. Evident ca pe cele sanatoase, asadar mai putine fainoase si amidonoase si mai multe nuci, avocado, masline si lactate integrale.

 

  1. Satisfactia gustului

Nu de putine ori am auzit persoane care spun ca nu se pot opri doar la stadiul de a gusta din ceva apetisant, dulce sau nu, dar cu siguranta nerecomandat atunci cand vine vorba despre slabit. Asa cum am mai spus, slabitul nu este despre frustrare, nici despre restrictii drastice, insa nici despre indestulare sau satisfacerea zilnica a poftelor. Niciodata, dar absolut niciodata nu trebuie sa „gustam’’ din ceva ce ne incanta privirea atunci cand ne este foame, ci atunci cand ne-am asigurat ca am luat o masa corecta si suficienta cat sa nu mai lase prea mult loc pentru placerile culinare interzise. Doua-trei lingurite dintr-o prajitura/ placinta sau mai stiu eu ce alte preparate se numesc „gustat’’ si sunt suficiente.

 

  1. Starile psihice proaste

In functie de factorii externi, starea noastra psihica poate fi una buna, euforica sau proasta, depresiva si anxioasa. In ambele cazuri nivelul de serotonina sufera modificari si dupa cum bine stim, nivelul de serotonina se afla in strasa legatura cu mancarea…in general aia gustoasa, plina de zahar, conservanti, aditivi si potentiatori de gust. Toate cele enumerate au acelasi efect asupra creierului la fel ca si drogurile. Vestea buna este ca exista si alternative sanatoase si prietenoase cu dieta. Asadar mancam, slabim sau ne mentinem si serotonina se secreta in favoarea noastra. Printre ele amintesc de ciocolata neagra, nucile, migdalele, somonul, avocado, legumele verzi si fructele rosii.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
12 shares
Back