„De maine dieta”- Ce greseli mai fac fetele?

„De maine dieta”- Ce greseli mai fac fetele?

Nu-i asa ca pentru fiecare dintre voi „de maine dieta” inseamna o adevarata revolutie in care aruncam tot din frigider si dulapuri, platim un abonament pe un an la o sala de fitness si ne promitem ca o sa mergem zilnic si o sa mancam atata piept de pui si peste pana o sa ne creasca pene si solzi? Daca nu va regasiti, inseamna ca am scris despre mine pana aici.

Ideea de baza este ca toate incepem cu un avant care poate fi considerat periculos pe alocuri si asa cum am mai spus, devine periculos atunci cand din ambitia de a reusi cat mai repede ajungem la infometare, la supraantrenare si mai tarziu la abandon. Astfel de lupte nu dureaza mai mult de doua saptamani si frustrarea acumulata datorita acestor restritii nu ne face decat sa mancam si mai mult si mai gresit decat o faceam. Psihologic vorbind, fie ne pedepsim pentru ca nu am reusit, fie ne recompensam pentru ca ne-am autoflagelat prin infometare.

Adevarul despre slabit este unul singur: pana nu te setezi pe un rezultat definitiv nu vei reusi niciodata sa castigi lupta. Vei avea doar cateva victorii, in cazul nostru un minus de doua-trei kilograme si reversul medaliei pe plus trei-patru.

Haideti sa vedem ce greseli trebuie sa evitam:

1. Te setezi intr-o competitie irelevanta
De multe ori ne alegem drept modele niste femei din reviste. De moda, de fitness, modele de instagram si asa mai departe. Din dorinta de a arata ca ele, ajungem sa cream o competitie imaginara cu ele, insa startul nu este la fel. Ca exemplu o femeie care pleaca de la 80 de kilograme si dintr-o viata sedentara nu are acelasi start cu un model fitness. Ea este sportiva, tu nu. Asadar ,fa o competitie doar cu tine, seteaza-ti obiective realiste si antreneaza-te progresiv.

2. Eliminarea carbohidratilor
Cred ca acest subiect va deveni laitmotiv in absolut toate materialele ce vor urma. O dieta moderata in carbohidrati sau low carb nu este acelasi lucru cu o dieta fara carbohidrati. Da, este ok sa excludem zaharul alb si sa il inlocuim cu variante mai sanatoase, asta daca avem obiceiul sa consumam ceaiuri, cafele si orice alta bautura cu adaosuri de zahar. De retinut este ca si indulcitorii trebuie consumati cu masura pentru ca indiferent ca vorbim de fructoza, sirop de artar sau agave sau miere si ele au calorii si sunt metabolizate la fel ca si zaharul. Insa carbohidratii au rolul lor in procesul de slabire si unul chiar important. Asadar taiati de pe lista zahar, patiserie, franzele, covrigi, chipsuri si alte produse de genul si inlocuiti-le cu ovazul, pastele integrale, orezul brun sau basmati, cartoful dulce, fasole rosie. Carbohidratii cu indice glicemic mic sunt recomandati in dieta, sunt sanatosi si aduc o multitudine de beneficii, asadar nu-i excludeti pe toti, ci doar pe cei rafinati.

3. Stresul de a tine o dieta
De altfel aici este si secretul. Seteaza-ti mintea ca iti schimbi stilul de viata intr-unul sanatos si normal. Ideea de dieta duce cu gandul la ceva pe perioada determinata de care abia astepti sa scapi ca sa revii la normal. Asta e o povara si un stres major. In fond, normal este sa fii normoponderal, deci intoarcerea aia la normalitate ar fi total gresita si asta pentru ca normalitatea de atunci a adus kilogramele in plus. Asadar nu te stresa atunci cand acul cantarului ramane pe loc, ci mergi mai departe cu planul tau alimentar. Nu te stresa ca ai sarit peste un antrenament si cu atat mai putin nu incerca sa il recuperezi in sedinta urmatoare, ci mergi mai departe cu activitatile exact de acolo de unde le-ai lasat. Slabitul nu este o pedeapsa, ci un cadou pe care ti-l faci intr-un moment de constientizare, iar asta contribuie la dezvoltarea ta personala pe toate planurile.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post
0 shares
Back