Deficitul caloric- mancam orice?

Deficitul caloric- mancam orice?

Deficitul caloric este principiul care sta la baza tuturor planurilor alimentare petru slabit, indiferent cate artificii de marketing apar sub genericul „slabeste mancand orice, oricat”. Nu exista slabire fara sa mananci mai putine calorii decat consumi.
Acest principiu, desi universal valabil, se adreseaza fiecarei persoane in mod diferit, in sensul ca nu toti putem functiona cu acelasi numar de calorii si asta pentru ca intervin factori precum varsta, sexul, inaltimea si activitatea fizica.
Pentru asta exista o formula de calcul RMB = 10 x Greutate (kg) + 6.25 x Inaltime (cm) – 5 x Varsta (ani) – 161 valabila pentru femei si RMB = 10 x Greutate (kg) + 6.25 x Inaltime (cm) – 5 x Varsta (ani) + 5 care se adreseaza barbatilor.
Pana acum nimic complicat…o formula simpla prin care oricine isi poate afla numarul de calorii pe care trebuie sa le manance intr-o zi pentru a slabi.

Problema cea mai mare apare abia atunci cand nu exista suficienta informatie, atunci cand asteptarile sunt nerealiste, dar mai ales atunci cand nu vrem sa ne schimbam stilul de viata alimentar. De aici incepe un lung sir de greseli, dar cea mai grava si totusi cea mai des intalnita este faptul ca majoritatea aleg sa manance orice doar pentru ca sunt pe deficit caloric.
Este adevarat ca atunci cand o persoana cu multe kilograme in plus care nu a tinut niciodata o dieta, poate slabi considerabil chiar si cosnumand produse de tip fast foost, prea multi carbohidrati si extrem de putina proteina, chiar si mancand in fiecare zi ceva dulce. In timp aici vor aparea 2 mari probleme:

1. Aspectul fizic de dupa slabire
Chiar daca mancam putin, insa prost calitativ, slabitul va fi unul pe masura. Lipsa proteinelor de calitate, lipsa fibrelor si excesul de carboidrati vor favoriza o pierdere de masa musculara si mai putin una din masa adipoasa, iar rezultatul va fi unul bun pe cantar, dar nesatisfacator in oglinda. Mai exact aspectul va fi unul pufos, flasc, cu colacei, cu celulita si celebrele „aripioare” de pe solduri.

Stiu ca e minunat sa vedem un minus considerabil pe cantar asta in timp ce mancam cartofi prajiti, prajituri si semipreparate, dar cel mai important in slabire este rezultatul finit, mai exact forma fizica pe care o obtii la finalul procesului de slabire. Ideea este sa slabim sanatos, sa ne mentinem masa musculara si sa ne tonifiem corpul, aici evident prin exercitii fizice.

2. Incetinirea metabolismului
Incetinirea metabolismul are ca si consecinta stagnarea. Aceasta perioada apare si in momentul in care mancam sanatos si variat, insa pe perioade mult mai scurte de timp. La un moment dat corpul nostru va incetini procesul de slabire sau il va opri pentru o perioada de timp si acesta este un raspuns normal al unui organism sanatos, este un mecanism de aparare. Problema apare atunci cand pe deficitul caloric alegem sa mancam prost si mai ales, o data pe zi. Povestea cu mancatul o data pe zi porneste de la un alt principiu de slabire si anume POSTUL INTERMITENT. Aceasta abordare este una care functioneaza, insa aici intervi anumite tehnici: perioada de repaus alimentar, cantitatea de mancare ingerata, dar si calitatea. Exista 3 timpi recomandati de repaus alimetar: 8 ore, 12 ore sau 24 de ore, insa multe persoane nu tin cont de aceste ferestre, de caloriile consumate si de frecventa cu care apeleaza la aceasta variata. Facand aceste greseli nu numai ca nu vom slabi, dar vom inceti metabolismul, iar stagnarea se va instala pe perioade lungi de timp.

Cum facem din deficitul caloric varianta cea mai potrivita pentru noi.

In primul rand nu permitem sa ne fie foame de la o masa la alta, asadar vom imparti caloriile in 5 mese: 3 principale si 2 gustari. Cantarim si calculam tot ce mancam asta ca sa nu cadem in capcana portiilor prea prea mari. Vom gati cat mai simplu, fara prajeli, fara adaosuri inutile de ulei sau alte grasimi, vom acorda o atentie deosebita cantitatii de glucide din fructe, asadar le vom manca cu moderatie, in prima parte a zilei. Vom consuma proteina animala si multe fibre, ele fiind cele care ne ajuta cel mai mult in procesul de slabire. Carbohidratii vor ocupa ultimul loc si se vor cosuma in cantitati mici. Si nu in ultimul rand vom face si sport pentru o remodelare a corpului.

 

Sursa foto: Google

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back