Digestia – fenomen normal sau paranormal?

Digestia, acest fenomen absolut natural si firesc, naste din ce in ce mai multe controverse referitoare la combinatiile alimentare, cele mai multe bazandu-se pe disocierea alimentelor, fie pe grupe de macronutrienti, fie pe culori si multe alte disocieri mai mult sau mai putin sustinute de vreun temei stiintific.  Digestia este un ansamblu de procese biochimice si mecanice care transforma si asigura absorbtia alimentelor ingerate.  Digestia incepe inca din momentul in care bagam in gura ceva de mancare si asta cu ajutorul enzimelor din saliva, dar si cu ajutorul masticatiei.

In functie de cat, ce si cum mancam, digestia poate fi ingreunata, iar asta se datoreaza de cele mai multe ori ingerarii unei cantitati prea mare de mancare, a combinatiilor alimentare gresite sau a mancatului seara foarte tarziu alimente cu o durata de digestie mare.  Pe langa aceste cauze care depind strict de alegerile facute de noi in mod constient, digestia poate fi afectata si din cauza unor afectiuni medicale:

  • Sindromul colonului iritabil
  • Boala celiaca
  • Boala de reflux gastro-esofacian
  • Sindromul colonului inflamator
  • Diverticuloza
  • Intoleranta la lactoza

Un mit care planeaza asupra digestiei si a ingrasatului se refera la mancatul dupa ora 18:00.  Cu siguranta ca exista si un sambure de adevar in tot acest context, insa este ceva mai complex decat informatia, devenita cumva o regula nescrisa, si anume aceea de a nu mai consuma alimente solide dupa ora 18:00.  Poate fi adevarat atunci cand vorbim despre o cina luata cu mai putin de 2-3 ore inainte de culcare, cina unde mancam mult, combinat prost si cat pentru o zi intreaga.  In situatia data, nu numai ca ne ingreunam digestia, dar se vor acumula si multe kilograme in plus.  Pe de alta parte, daca ramane suficient timp de digestie in perioada dintre cina si ora de culcare, putem manca cu incredere.  Tocmai pentru a spulbera inca o data mitul ingrasatului si al digestiei ingreunate dupa ora 18, m-am gandit sa va sar in ajutor cu o lista de alimente si timpul lor de digestie.  Din lista de mai jos va puteti inspira pentru toate mesele zilei, dar mai ales pentru cina:

  • Apa: ajunge imediat in intestine
  • Sucul de fructe: 15 – 20 de minute
  • Fructele cu un cotinut mare de apa: 20 de minute
  • Fructele de mare: 20 de minute
  • Sucul de legume: 15 – 20 de minute
  • Carnea rosie: 4 ore
  • Carnea de pui: 2.5 – 3 ore
  • Produsele lactate: 2 ore
  • Salatele din legume crude fara adaos de ulei: 30 – 40 de minute
  • Legumele fierte: 40 de minute
  • Radacinoasele: 50 de minute
  • Salatele de legume cu adaos de ulei: pana la 60 de minute
  • Pestele: 1 ora
  • Ou: 45 de minute
  • Amidonoasele: 2 ore
  • Nucile si semintele: 3 ore
  • Carnea de porc: 5.5 – 6 ore

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back