Documentare sau experiment?

 

In absolut orice domeniu de activitate, documentarea este absolut necesara, iar aceasta se face posibila doar citint cat mai multe pareri, pro si contra, controverse, can-can-uri, studii de specialitate, absolut orice are legatura cu subiectul in cauza.

Acelasi lucru se aplica si in nutritie, fie ca aici vorbim despre slabit, alimentatie sanatoasa sau sportiva. Documentarea este esentiala pentru a intelege cum functioneaza fiecare mecanism in parte, insa, cateodata confundam documentarea cu experimentul.

Din acest motiv, ajungem sa abordam daca nu saptamanal, macar lunar, o noua strategie alimentara: postul intermitent, disocierea alimentelor care fac parte din aceeasi grupa de macronutrienti, hrana vie, hrana lichida si asa mai departe. Toate aceste experimente nu fac nimic altceva decat sa ne bulverseze atat psihic, cat si fizic. Metabolismul va fi dat peste cap si, de cele mai multe ori, el incetineste, consuma din ce in ce mai putina energie, iar slabitul devine din ce in ce mai greu.

Abordarile restrictive nu au nici cea mai mica legatura cu stilul de viata sanatos. Omul este omnivor, indiferent de cate pledoarii exista impotriva acestui lucru, iar anatomia tublui digestiv este dovada suprema. Un om nu se poate hrani exclusiv cu vegetale, carne, ori hrana lichida.

La baza nutritiei stau cateva principii fundamentale, care functioneaza foarte bine, insa nu la fel pentru fiecare individ in parte. Singurul principiu care se aplica tuturor atunci cand este vorba de slabit, este restrictia calorica. Toata lumea stie ca asta inseamna mai putina mancare, insa o gresala a documentarii din surse nepotrivite, duce aceasta restrictie la infometare si malnutritie.

Restrictia calorica, atrage dupa sine alte principii, unul extrem de important fiind combinarea grupelor de macronutrienti. Tot aud si vad in ultima vreme ca asocierea unui carbohidrat cu proteina ar fi ceva nociv pentru sanatate. Nu este nociv pentru sanatate, ci doar nerecomandat in perioada de slabire. Evident ca aici se refera stric la asocierea de fainoase si amidonoase cu proteina animala.

In cazul persoanelor care fac sport intens si doresc o crestere a masei musculare, aceasta asociere este chiar recomandata, cu mentiune ca sursa carbohidratului si a proteinei trebuie sa fie una de calitate.

Un alt principiu gresit inteles este cel low-carb. Low carb nu inseamna ca nu mai consumam nicio urma de carbohidrat, iar aceasta confuzie vine de la simplul fapt ca, multe persoane, inca mai cred ca singurele surse de carbohidrati sunt painea, cartoful, orezul si pastele fainoase. Carbohidrati gasim si in lactate si in legume si in fructe.

Revenind la documentare, indiferent cat de mult citim si studiem, asta nu ne erijeaza in medici, iar teoriile conform carora anumite alimente ar fi responsabile pentru aparitia unor boli precum cancerul sunt inca in stadiul de supozitie. Pe langa asta, nu tot ce citim pe internet este adevarat, cum nici orice fel de material bazat pe supozitii se numeste studiu de specialitate.

Daca indr-adevar va intereseaza nutritia prin prisma medicinei, cereti sfaturi de la medici specialisti, ei fiind singurii in masura sa va raspunda pertinent la toate nelamuririle, ori cumparati carti de specialitate, respectiv cele de pe care invata medicii cate 10 ani pentru a putea avea un cuvant de spus.

Si in incheiere, nu confundati notiunea de nutritionist cu cea de medic, pentru ca nu exista nici in nomenclator si nici in clinicile de specialitate MEDICI NUTRITIONISTI, ci doar consultanti in nutritie sau medici specilizati in diabet, boli de nutritie si metabolism. Asadar cartile, cursurile online facute pe banda rulanta de NUTRITIONISTI sunt, in mare parte, indoielnice.

 

 

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
1 share
Back