Efectul yo-yo – drumul sigur catre o stagnare permanenta

 

Efectul yo-yo – drumul sigur catre o stagnare permanenta

In randul persoanelor care au avut de a face cu dorinta de a slabi sau chiar cu o slabire spectaculoasa, notiunea de efect yo-yo nu este deloc straina. Multi stiu ca exista, dar nu stiu exact cum functioneaza, altii cred ca poate fi combatut foarte usor, insa putin stiu ca de fapt acest efect yo-yo recurent este drumul sigur catre o stagnare pe termen lung sau chiar imposibilitatea de a mai slabi, indiferent de mijloacele pe care le folosim.

Cum apare?

Pai apare imediat cum terminam o dieta foarte restrictiva in urma careia am slabit multe kilograme intr-un timp foarte scurt si, mandre nevoie de mare de noua noastra forma fizica, incepem sa mancam tot ce prindem, sub genericul „acum imi permit un rasfat’’. In aceasta situatie data inca nu putem sa dam vina pe metabolism pe motiv ca ar fi lent. Dupa ce o perioada de timp suntem in deficit caloric, apoi imediat dupa aceasta perioada incepem sa mancam mai multe calorii decat am avea nevoie pentru mentinere, kilogramele se depun cu repeziciune si mai ales atunci cand planul alimentar a fost unul extrem de drastic in care macronutrienti precum carbohidratii si grasimile au fost exclusi in totalitate.
Asadar, efectul yo-yo nu este vreo afectiune metabolica, ci doar o consecinta naturala a obiceiurilor alimentare gresite.

Unde duce pe termen lung recurenta efectului yo-yo?

Pe termen lung, aceasta joaca de-a slabitul si ingrasatul va duce la o incetinire a metabolismului, la o rezistenta la insulina care la randul ei va putea duce la o afectiune mai grava si anume diabetul, si nu in ultimul rand vom atinge acel prag cand, indiferent de activitatea fizica si alimentatie, nu vom reusi sa mai slabim. Pe langa toate aceste efecte negative si pielea noastra va avea de suferit, isi va pierde elesticitatea, vor aparea vergeturile si celulita pana la gradul cel mai inalt, adica cea foarte vizibila si care mai poate fi doar ameliorata.

Cum prevenim aparitia efectului yo-yo?

1. Ne setam un target si nu ne abatem de la drum
Dorim sa slabim 10 kilograme sau poate mai mult ori mai putin. Perfect! Ne setam acest target, stabilim un plan alimentar pe deficit caloric, mancam sanatos, facem sport si nu ne abatem de la asta pana in momentul in care am ajuns la numarul de kilograme dorite. Dupa ce ajungem acolo unde ne-am dorit ne facem un nou plan alimentar care sa ne ajute sa mentinem greutatea dorita. Este un drum lung si necesita foarte multa disciplina, insa asta nu numai ca previne reaparitia kilogramelor intr-un timp scurt, dar ne va ajuta sa mentinem un rezultat frumos pentru totdeauna, tocmai datorita acestei discipline.

2. Nu transformati o recompensa intr-un obicei

Dupa primele kilograme pierdute, multe dintre noi avem tendinta sa ne recompensam alimentar. Eu as zice ca o rochie noua ar fi mai potrivita pentru noile forme, insa nu este neaparat gresit sa savuram o felie de pizza sau o prajitura dupa prima luna de dieta. Abia atunci cand ne recompensam zilnic este gresit, iar in acest punct putem spune ca deja lupta cu kilogramele a fost abandaonata…probabil din nou.

3. Acordati timp suficient slabitului
Cu siguranta ca atunci cand in iunie probam costumul de baie si acesta nu vrea sa intre nicicum pe noi, iar vacanta din iulie este deja platita, panica este la cote alarmante. Si in acel moment facem greseala suprema in slabit: ne infometam. Stiu ca nu e prea placut, insa varianta corecta este sa cumparam alt costum de baie si atunci cand incepem programul de slabit sa ne stabilim un target realist. Un surplus de 10 kilograme acumulate intr-un an, nu pot fi date jos intr-o luna. Sau daca poate fi dat jos atat de repede, va fi o slabire fortata, agresiva, nociva, iar dupa o saptamana de vacanta recastigam cel putin jumatate din kilogramele pierdute.

Asadar, dati timp slabitului, hraniti-va corect si astfel nu numai va veti dobandi o forma fizica frumoasa, dar o veti face si intr-un mod corect si sanatos fara a va periclita metabolismul.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back