Emotiile, mancarea si kilogramele

Emotiile fac parte din viata noastra, fie ca vorbim de emotiile pozitive sau cele negative, ele sunt prezente clipa de clipa in fiecare moment al existentei nostre.  Asta ne facem sa fim umani, iar prezenta lor este si un semn de sanatate mintala.

Din pacate, uneori, emotiile tind sa ne controleze viata.  Pot fi atat de multe si atat de intense, incat pot fi cu greu controlate si gestionate si astfel apar tot felul de tulburari emotionale, care isi pun amprenta si pe fizicul nostru.

Nu de mult am citit o confesiune online in care protagonista povestea cum dupa cateva deceptii, emotiile negative au pus stapanire pe ea si astfel a inceput sa manance. Mancatul era un act de uitare, iar mancarea un remediu impotriva tristetii.

Si altfel cum?!  Vedem in filme romantice, in reclame la diverse produse ca atunci cand suntem suparate, deceptionate, cand lacrimile ni se innoada in barbie, ori cand ne doare burta sau facem pipi prea des, trebuie sa ne refugiem intr-o caldare de inghetata, savurata obsesiv-compulsiv cocotate in varful patului, musai intr-un halat pufos, cearcanele pana la genunchi si acompaniate de o comedie romantica cu happy end (nu si in cazul nostru, ca doar de aia infulecam o caldare de inghetata) ori niste melodii de inima albastra.   Indifirenet de natura problemelor, iubire greu incercata sau imposibila, ori dificultatea in a a alege absorbatul perfect, ni se induce ideea ca femeile mananca dulciuri sau pizza in aceste cazuri.  Cantitati mari, lacrimi multe, sucuri la greu ca doar plansul deshidrateaza si de la capat. 

Daca aceste filme sau reclame ar avea mai multe parti, cum ar fi o continuare a ceea ce a facut protagonista, multe femei nu si-ar mai pacali emotiile cu mancare.  Intr-un final, eroina de la atata inghetata, pizza si plans se ingrasa vreo 20 de kilograme, imbatraneste vreo 10 ani si nici cu iubi nu se impaca.

Exista o urma de adevar in toate aceste strategii de marketing.  Dulcele si carbohidratii in general au capacitatea (si inca ce capacitate) de a creste nivelul de serotonina din creier si o data cu cresterea ei ni se umple si inima de bucurie…burta de colacei si fundul de celulita.  Plansul elibereaza si el….dar daca depaseste o zi si este insotit si de alte schimbari bruste de comportament, in spatele imaginii usor romantice poate exista o patologie.  

Daca v-as spune ca exista si o alta varianta pentru a alunga emotiile negative, dar si  pentru a-i face in ciuda fostului (stiti voi…ala de se mananca inghetata din cauza lui)?  Ei bine, EXISTA!  Si culmea exista doua variante care, impreuna, dau cele mai bune rezultate: SPORTUL si ALIMENTATIA SANATOASA.

Amandoua, separat sau impreuna, ne fac sa uitam de cate un ex iubi si asta pentru ca la sala e mereu plin de poneiasi cu care sa ne clatim ochii, miscarea fizica in sine creste nivelul de serotonina din creier, iar febra musculara de dupa ne face sa uitam toate durerile sufletesti…mai ales atunci cand incercam sa coboram din pat.  Nu e minunat?  Plus ca miscarea facuta constant previne durerile menstruale si celelalte probleme cu care femeile se confrunta in aceasta perioada.  A!  Si cel mai important, corpul se modeleaza frumos, nu numai ca nu castigam kilograme, ci chiar mai pierdem cateva si mai ridicam cativa muschi care vor intoatce capete la plaja….si nu numai.  Starile anxioase vor fi inlocuite cu relaxare si insomniile date de gandul „cu cine o vorbi trogloditul pe mess la ora asta?” vor fi inlocuite cu un somn dulce si lin, fapt care va atrage dupa sine inlocuirea cearcanelor in nuante de negru-verde-mov-liva-rozbonbon si rosu de burgundia cu niste ochi luminosi si limpezi.

Daca nu v-am convins in totalitate, desi cred ca v-am captat atentia inca de la „poneiasi’’, va mai spun ca si alimentatia face minuni.  Aceea sanatoasa.  Si ca sa va cuceresc iremediabil si sa ma iubiti maxim va spun ca exista si inghetata dietetica fara tone de zahar si coloranti.  Pentru asta va trebui sa intrati la sectiunea de #vrabipraji de pe blog. Daca intrati acolo o sa ma adorati de-a dreptul pentru ca veti gasi zeci de retete de dulciuri delicioase  care sunt si prietenoase cu dieta, cu coapsele fara celulita si cu abdomenul plat.

Deci, facem uitat plansul in varful patului cu caldarea de inghetata in brate?

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
16 shares
Back