Enigma slabitului sanatos- ce presupune mai exact?

Enigma slabitului sanatos- ce presupune mai exact?

Stim deja cu totii ca una dintre conditiile de a fi sanatos este aceea de a fi normoponderal. In cazul in care esti supraponderal sau obez este recomandat sa slabesti, asadar, ca un exercitiu simplu de logica, de aici reiese ca este sanatos sa slabim.

Iata si cateva avantaje ale slabitului:

  • Scade riscul de boli cardiovasculare;
  • Nivelul de zahar din sange se regleaza si astfel scade riscul aparitiei diabetului;
  • Se imbunatateste calitatea somnului;
  • Tensiunea arteriala este imbunatatita;
  • Scade riscul accidentelor vasculare;
  • Creste stima de sine;
  • Scade riscul aparitiei cancerului de pancreas, ficat sau zona zona genitala in cazul femeilor si prostata in cazul barbatilor.

Asadar sa slabim este sanatos, dar totusi ce inseamna slabitul sanatos?

Peste tot auzim aceasta notiunea, in speta cea a slabitului sanatos, insa, in functie de trendul momentului, definitia acestei notiuni este argumentata superficial. Fie ca vorbim despre o dieta de slabire pe baza de proteina animala, pe baza de grasimi, pe repaus alimentar, absolut toate sunt pezentate ca fiind cele mai sanatoase modalitati de slabit, insa nimeni nu vorbeste si de efectele adverse ale unor diete restrictive aplicate pe termen lung. Deci daca toate aceste diete universale sunt sanatoase, pe care ar trebui sa o alegem?

Raspunsul este aparent simplu. Pe nicuna dintre ele, pentru ca niciuna nu functioneaza la fel pentru fiecare individ in parte, pentru ca dietele extreme nu sunt studiate pe termen lung, prin urmare nu putem manca toata viata doar carne si oua, unt si smantana sau o data pe saptamana.

Slabitul sanatos inseamna mai degraba o alimentatie din care sa nu excluzi nimic, nici macar factorul psihologic care, in slabit, inseamna o masa trisata. Secretul sta in mancatul putin si des si in a nu face o obisnuinta din acea masa trisata.

 

Iata  ce inseamna slabitul sanatos din punctul de vedere al medicilor nutritionisti:

  1. Pierderea ideala in greutate se situeaza intre 0.5- 1 kg pe saptamana

Acesta este ritmul de slabit sanatos in cadrul unei alimentatii echilibrate si corecte. Bineinteles ca se poate pierde mai mult in primele saptamani acolo unde exista si o retentie hidrica mare, insa volumul cel mai mare pierdut va fi cel de apa din tesuturi si nu neaparat din masa adipoasa. Un ritm de slabire mai lent previne aparitia efectlui yo-yo, dar si mentinerea masei musculare.

 

  1. Miscarea

Indiferent ca facem plimbari lungi, alergam in parc sau mergem la sala de fitness, miscarea contribuie in mod sanatos si eficient in pierderea kilogramelor in plus, mentine inima sanatoasa, pastreaza si contribuie la crearea masei musculare, in functie de tipul de miscare pe care alegem sa il facem.

 

  1. Infrunta foamea

Bineinteles ca ne referim aici la foamea psihologica, pentru ca in mod real, in cadrul unei alimenatii echilibrate atat din punct de vedere al macronutrientilor, dar si al caloriilor, foamea reala nu ar trebui sa se instaleze, mai ales daca respectam si cele trei mese principale si doua gustari. Un truc eficient pentru a reduce senzatia de foame, pe langa consumul de lichide, este acela de a consuma la gustari un aliment bogat in proteina sau in grasimi sanatoase precum iaurtul grecesc, branza de vaci, ou fiert, migdale sau nuci.

 

  1. Nu elimina carbohidratii

O alimentatie low carb nu inseamna o alimentatie pe zero carbohidrati, ci consumul carbohidratilor bogati in fibre si nu cei bogati in glucide. Asadar inclocuiti painea alba, cerealele cu zahar, covrigeii, cornurile cu painea intergrala, ovazul si cerealele integrale, legume si leguminoase precum varza, broccoli, spanac, linte, naut si cartofi dulci.

 

  1. Foloseste bugetul caloric intelept

Daca pentru a slabi sanatos te incadrezi intr-un buget calorin intre 1200-1800 de calorii, numarul lor fiind variabil in functie de varsta, sex, activitatea fizica, atunci ele trebuie impartite in asa fel incat sa avem trei mese principale si, optional, doua gustari. Nu ar fi indicat nici sa consumam acest buget avand doar o singura masa pe zi si asta pentru ca ar fi o presiunea prea mare atat pentru stomac, cat si pentru ficat si pancreas in procesul de digestie si metabolizare. Tot neindicat este sa luam aceste calorii din alimente nesanatoase precum prajeli, fast food, produse de patiserie si dulciuri.

 

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back