Factori psihologici in slabit – Dusmani sau aliati

 

Ca in absolut orice activitate o intreprindem in viata de zi cu zi, factorii psihologici influenteaza reusita celor ce ni le-am propus, ori esecul iminent.  Cam asa este in slabit si, ca o parere strict personala, slabitul incepe la nivel psihologic.  Mancarea creeaza dependenta, fie ca este buna sau rea, asadar lupta incepe in capul nostru. 

In ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, lucrurile par mai simple.  Factorul psihologic principal si cel care functioneaza cel mai bine este sa ne setam pe echilibrul, cel care aduce armonia trupului, dar si al sanatatii.

La polul opus, slabitul, mai exact procesul in sine, implica o multitudine de factori psihologici, care de cele mai multe ori pun piedici.

  1. Dorinte nerealiste

Vointa si determinarea sunt cheia succesului, insa asta presupune a ramane rational. Stabilirea unor targeturi nerealiste nu au nicio legatura cu vointa si, mai mult, ne tin departe de reusita.  Atunci cand ne propunem sa slabim, indicat ar fi sa avem ca principala prioritate schimbarea stilului de viata in totalitate, de la alimentatie pana la sport, si nu ar trebui sa ne focusam numai pe un anumit numar de kilograme pe care dorim sa il pierdem.  Numar de kilograme care de fiecare data este mare si il vrem disparut peste noapte.  Nu se poate si chiar si atunci cand pierderea este masiva, nu este firesc.

  1. Critica prea aspra

Acum normal ca nici cand ne-am delasat si ne-am culcat pe o ureche ca merge azi si o prajiturica, merg maine si niste cartofi prajiti, nu a fost bine.  Fix aceasta atitudine ne-a adus acum in momentul in care cautam o modalitate de a scapa de acele kilograme in plus. Insa din pacate atunci cand incercam sa corectam greselile mai vechi devenim niste critici prea duri cu noi insene.  Nu reusim sa gasim o cale de mijloc, respectiv sa ne constientizam greselile din trecut si acum doar sa la evitam si sa invatam din ele.  Multe femei ajung sa se dispretuiasca, sa se jigneasca singure prin atitudine, ganduri si alegeri gresite. Isi supun organismul unor torturi culinare drept pedeapsa pentru greselile facute inainte.  O abordare absolut gresita si nociva, atat pentru psihic, cat si pentru fizic. Constientizati-va greselile si acceptatile, dar nu va pedepsiti pentru ele, ci inlocuiti-le cu obiceiuri noi si sanatoase.

  1. Cedezi la primul impediment

Fie ca vorbim despre ceva dulce sau oricare aliment pe care nu il avem in meniul noului stil de viata, fie ca vorbim despre momentul in care ne suim pe cantar, iar rezultatul nu numai ca nu este cel mult asteptat, dar poate fi chiar cu un plus. In acel moment se dezlantuie tot ce este mai rau in noi.  Plangem, urlam, tipam, plangem iar, distrugem cantarul, ca mai apoi sa ne inonjuram de mancaruri nesanatoase pe motivul ca „oricum m-am chinuit degeaba’’.  Stiti nu despre ce vorbesc?  Ati mai trecut pe acolo…toate am facut-o.  Chiar si daca mancam ce nu trebuie intr-o zi, asta nu inseamna ca am pierdut batalia.  Maine e noua zi in care, in loc sa ne facem procese dureroase de constiinta si sa continam in aceeasi maniera ca in ziua precedenta, ne putem bucura de micul rasfat avut si sa mergem mai departe si mai increzatoare in succesul care este mai aproape decat credem.  Nici plusul de pe cantar nu este o tragedie si nici nu indica o pierdere de timp. Fluctuatiile de greutate sunt absolut normale in cazul nostru, al femeilor si, de cele mai multe ori au la baza schimbarile hormonale. 

  1. Te compari cu alte persoane

Fiecare organism raspunde la stimuli in mod diferit.  Asa este si cu dieta.  Unele persoane slabesc mai repede si mai mult, altele mai putin si mai incet.  Aceste diferente vin in functie de stilul de viata anterior, activitatea fizica, sexul, varsta si starea de sanatate.  Comparatia cu persoanele care slabesc mai usor decat noi ne aduc frustrare, iar aceasta frustrare fie ne impinge catre abordari alimentare gresite – infometarea de cele mai multe ori, fie la abandonarea luptei.  Nu suntem in competitie cu altii, ci doar cu noi, cu psihicul nostru, iar lupta castigata va fi victoria de care ne vom bucura singure. 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
15 shares
Back