Fitness- frica de "a face muschi"


Cand vine vorba de sport, iar scopul este slabitul, observ ca inca persista mituri legate de activitatea fizica. De aici si frica de a intra in sala de fitness, ce-i drept mai mult in randul doamnelor si a domnisoarelor, si suprasolicitarea cu antrenamente de tip aerob. Nu exista sport bun sau rau, ci doar eficient sau ineficient, iar aici contribuie mai multi factori, de la durata si intensitatea antrenamentului pana la alimentatie. DA, alimentatia merge mana in mana cu sportul.

In randurile de mai jos, va voi prezenta punctual un top al celor mai frecvente mituri legate de fitness.

1. Antrenamentul cu greutati imi va creste masiv masa musculara.

Acest mit a devenit una dintre fricile cele mai mari ale doamnelor si domnisoarelor, si uneori chiar si in randul domnilor. Un prim aspect pe care trebuie sa il retineti si sa il aveti in vedere este ca lipsa unor hormoni andogeni, fac imposibila cresterea musculara masiva in randul femeilor. Chiar si cand vorbim despre barbati, si acestia, desi posesori de hormoni androgeni, vor trebui sa depuna eforturi mari in sala de fitness si sa aiba o alimentatie special conceputa pentru acumulare de masa musculara. Un al doilea aspect se refera la suplimente nutritionale (shake-uri proteice, aminoacizi), destinate acumularii de masa, suplimente care vor completa mesele zilnice. Un al treilea aspect se refera la hormonii steroizi, dar aici este deja o poveste care implica si riscuri majore.

2. Cu cat facem mai mult cardio, cu atat slabim mai mult.

Chiar daca in timpul unui antrenament cardio transpiram foarte mult, asta nu inseamna ca topim si grasimea. In cazul acestor tipuri de antrenament, se pierde mai mult apa din tesuturi si nu grasimea. Pentru arderea grasimii, chiar si in stare de repaos, este recomandata activarea fibrelor musculare, posibila cu ajutorul antrenamentelor cu greutati. In timp ce antrenamentul de tip anaerob (greutati) defineste si sculpteaza masa musculara, antrenamentele de tip aerob (cardio) nu o fac, ba mai mult, contribuie la reducerea masei musculare. Cred ca toate ne dorim sa avem un posterior bombat, ferm, brate si coapse asemenea si un abdomen plat, iar pentru toate astea este necesar sa activam fibrele musculare de care va povesteam mai sus.  Pentru o eficienta maxima, cele doua tipuri de antrenament pot fi alternate, fie in cadrul unui singur antrenament, fie facute individual.

3. Abdomenele ne scapa de grasimea abdominala

Acesta este cel mai frecvent mit, dar si o greaseala foarte des facuta. Intalnesc tot mai des intrebarea “cate abdomene sa fac pentru a slabi la burta?”. Desi ar fi ideal, din pacate nu exista o slabire localizata, ci doar generala. Indiferent de numarul si frecventa efectuarii, abdomenele doar intaresc mulsculatura muschilor abdominali. Secretul celor 6 patretatele consta intr-o alimentatie stricta, bogata in proteine si fibre. Este de retinut faptul ca femeile ajung mai greu la performanta celor 6 patratele si asta din cauza hormonilor estrogeni care influenteaza stratul adipos din jurul taliei.

4. Daca renunt la antrenamentul cu greutati ma voi ingrasa

Este acelasi mit ca cel despre transformarea grasimii in muschi. Grasimea nu se transforma, ci se arde. La fel si cu muschii. Ei nu se transforma in grasime, ci se pierde din masa lor in lipsa unui antrenament. Nu lipsa antrenamentelor cu greutati aduce kilograme in plus, ci revenirea la obiceiurile alimentare proaste, care de cele mai multe ori este o consecinta a abamdonarii antrenamentelor.

5. Daca fac sport, pot manca orice pentru ca nu se depune

Gresit si total exclus. Daca scopul este slabitul sau remodelarea corporala, atunci se acorda o atentie deosebita alimentatiei.  O alimentatie gresita sau zilele de trisare frecvente pot avea efectul invers, respectiv ingrasarea. Retineti ca pentru a slabi si pentru a dobandi o forma fizica de invidiat, 70% reprezinta alimentatia si doar 30% sportul. Doar imbinate, cele doua vor da rezultate spectaculoase. Nu uitati: abdomenul se face in bucatarie!
O data la doua saptamani, chiar o luna, in functie de kilogramele de la care plecam si targetul pe care ni l-am impus, putem avea o zi de trisare sau “cheat day” cum este cunoscut fenomenul in randul sportivilor. Insa vom alege cu grija alimentele pentru trisare, dar si cantitatea lor, asta pentru a evita indigestii sau alte neplaceri de ordin fizic.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back