Greseli frecvente care ne tin pe loc in sala de sport

Cred ca unele dintre voi cunoasteti sentimentul de frustrare care apare atunci cand ne dam interesul in sala de sport, insa rezultatele intarzie sa apara.  Ba mai mult, pe langa faptul ca nu apar rezultate, se instaleaza si o oboseala generala, dureri articulare si sentimentul de infrangere.

Multe persoane vor gandi ca asa functioneaza organismul lor si ca sportul nu este pentru ele, iar asta este total gresit. Sportul facut corect, antrenamentele complexe, variate si alternante aduc rezultate minunate, dar exista un cumul de factori care influenteaza reusita sau esecul. 

De ce anume trebuie sa tinem cont atunci cand ne apucam de sport si dorim si rezultate pe masura?

In primul rand, TIMPUL este cel mai des adus in discutie atunci cand neglijam antrenamentele si, pe de o parte, este partial adevarat si nu doar o scuza. Dar, pentru ca exista un dar, timpul acesta care pare ca ne lipseste cu desavarsire, tine de ORGANIZARE, iar ea este responsabila cu esecul sau cu rezulatele bune.

O buna organizare, nu numai ca aduce ca prin minune timp liber, dar totodata atrage dupa sine o alimentatie corecta, regulata, program de odihna si timp pentru pregatirea meselor. Toate acestea merg mana in mana catre scopul nostru: slabire, tonifiere, definire.

Dupa ce bifam ORGANIZAREA si descoperim ca TIMPUL nu ne este chiar atat de limitat, urmeaza o serie de alte aspecte de care trebuie sa tinem cont in sala de sport pentru a nu ne sabota succesul:

  1. Crestearea progresiva a greutatilor

Chiar daca scopul este tonifierea, acest proces presupune arderea grasimii si cresterea volumului muscular.  Exercitiile repetate la nesfarsit cu acelasi numar de greutati, intinse pe termen indelungat nu vor mai avea absolut niciun efect, organismul obisnindu-se cu tipul respectiv de efort. 

Greutatile potrivite pentru atingerea obiectivului (slabire+tonifiere) trebuie sa se situeze intre 65-75% din forta noastra maxima, adica greutatea care ne permite sa executam corect o singura repetare corecta).

  1. Antrenamente cardio in exces

Ca si in cazul antrenamentelor cu greutati, si cele cardio repetate la nesfarsit nu vor aduce rezultatele dorite.  Scopul antrenamentelor cardio este acela de a consuma calorii, asadar, facute pe durata lunga, aceste antrenamente vor arde cu siguranta multe calorii, insa nevoia de a acoperi acest deficit va fi una si mai mare Astfel apar mese mai mari, mai bogate si uneori, prea multe, iar in loc de slabire putem avea parte de o acumulare de kilograme.

In locul orelor petrecute pe banda de alergare, exercitiu care afecteaza si articulatiile picioarelor, sprinturile si antrenamentele pe intervale de intensitate reprezinta o varianta mult mai buna cand vine vorba de antrenamente aerobe.  Acestea cresc rata metabolica pe o perioada indelungata de timp, cresc sensibilitatea la insulina, ceea ce inseamna ca organismul va arde mult mai rapid si mai eficient grasimea.

  1. Deficitul caloric prea mare

In mod firesc, atunci cand dorim sa slabim, reducem portiile de mancare si evitam anumite alimente, alegeri care duc la un aport caloric mai mic.  Acesta ar fi cam singurul principiu al slabitului pe care il imprumita absolut toate dietele de slabire existente. Insa dorinta de a slabi cat mai mult si cat mai repede ne impinge la o reducere drastica a caloriilor, iar asta nu mai are de-a face cu deficitul caloric, ci cu malnutritia.  Pentru a slabi, un deficit cuprins intre 400-600 de calorii, in functie si de activitatea fizica zilnica, este suficient pentru o slabire corecta si de lunga durata.  Tot ce scade sub 1200 de calorii pe zi inseamna pierderea masei msculare, anemii si stari inconfortabile care, intr-un final, vor duce la abandonul luptei cu kilogramele.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
14 shares
Back